Skocz do zawartości

[amortyzator] Stukanie podczas wybicia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Wpadłem w posiadanie amora przedniego Suntour Duro Triple ze skokiem 130mm. Mam z nim 2 problemy. Pierwszy dotyczy stukania podczas wybijania się przed hopką. Podczas "łagodnej" pracy stukanie to nie występuje tylko podczas wybjania się. Co to może być? Drugi problem dotyczy regulacji na goleniach. Gdy nimi kręce woogule nie zmiania sie praca amora. Czekam na jakieś sugestie.

Napisano

to że regulowanie naprężenia wstępnego nie daje odczuwalnych efektów to standard,

A ze stukaniem to spróbuj nasmarować sprężynę, ewentualnie załóż na nią jakiegoś kondona z izolacji termokurczliwej

Napisano

No tak, jak sie wybijam to szybko, ale nie zawsze strzeli.

Przepraszam za post pod postem ale musiałem.

Właśnie zakończyłem przegląd tego cuda. Pierwsze wykręciłem sprężyne z lewej strony nasmarowałem ją, i założyłem do amora. Prawą również wykręciłem ale sie jej dokładnie przyjrzałem. Okazało sie ze jak jest pokrętło do regulacji, brakuje tam jakiegoś pręta czy coś. Sorki za niefachową nazwe ale nie wiem jak to nazwać :sweat: Dla zoobrazowania dołączam zdjęcia bo nie umiem tego wytłumaczyć ^_^

P5041620.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

P5041619.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49bfe576fa62ff2c.html

Napisano

czyli po złożeniu i przykręceniu tej regulacji pomiędzy regulacją a sprężyną jest luz? czy coś źle zrozumiałem, bo jeżeli tak to albo dognieciona sprężyna i wyrobił się luz, albo faktycznie coś zgubiłeś, ale to raczej nie możliwe bo by gdzieś ta część była, chyba że wyparowała przez uszczelki:p

Napisano

Nie wiem czy poprzedni właściciel coś majstrował przy nim :mellow: Może chciał go odchudzić albo się mu praca nie podobała :sweat: Pomiędzy regulacją a tym czarnym widocznym na 2 zdj niema luzów. Stąd wnioskuje ze czegoś brakuje bo na trzecim zdjęciu tam powinno się pokazywać jak się reguluje a nic właśnie sie nie pokazuje po obu stronach. :confused:

Napisano

precika w srodku? a na cholere Ci on jak ta regulacja nie dziala?

a co do dobijania, czy wy sie mozecie zlitowac? tam NIEMA tlumika i BEDZIE stukal, koniec kropka... kupiles syf bez czytania ze jest syfem, to sie nie dziw... juz milion razy walkowany temat...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...