Skocz do zawartości

[wolnobieg]regularne stukanie bez pedałowania

Kulas32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dopiero niedawno zauważyłem, że podczas kręcenia się tylniego koła (bez pedałowania) z wolnobiegu wydobywają się regularne kilkakrotne stuknięcia co obrót.

Przypuszczam że to właśnie coś z wolnobiegem. Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś? Bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam.

Napisano

Nie, to nie jest to charakterestyczne cykanie. Niestety, bo nikt nie wie jak na razie co to może być.

A regularne to chodziło mi o to że kilka stuknięć pod rząd co obrót koła a nie cały czas podczas obrotu.

Nie znam się jakoś dobrze na rowerach, no ale bez przesady :D

Napisano

może być coś z wolnobiegiem (jeśli tak to wolnobieg do wymiany, albo dojechać puki działa), ewentualnie może piasta stuka (tylko ta by stukała zapewne też w momencie pedałowania)

Napisano

Jaka to dokładnie piasta? Wolnobieg nakręcany czy bębenek + kaseta?

@Koen:

To trochę jakby wulkanizator do naprawy opony zapytał, czy auto masz na ropę czy na benzynę ;)

@Kulas32:

zdejmij koło i zakręć kołem trzymając za ośkę....słuchaj czy stuka....jak stuka to pewnie kulki w łożysku

jak nie stuka, to zakręć kołem trzymając jednocześnie za kasetę/wielotryb....jak nie stukało, a teraz stuka to łożysko w wielotrybie lub bębenku lub coś z zapadkami...jak z zapadkami to też na słuch wyczaisz....

Uwaga ogólna: kulki będą stwarzać pewien opór przy tym odgłosie, zapadki raczej nie - ale jak masz mocną łydę, to też możliwe....ale opór wyraźnie większy

Napisano

Głupszego porównania sam bym nie wymyślił.

Akurat miałem podobny, a w zasadzie identyczny problem i znalazłem jego przyczynę, dlatego pytam o konkrety żeby wiedzieć czy piasta ma budowę podobną do mojej i czy jest sens dobierać się do środka.

Napisano

Głupszego porównania sam bym nie wymyślił.

Grzeczniej proszę! Nie jestem Twoim kolegą z podwórka...

Kulas32 nie sprecyzował kilku szczegółów, ale napisał o wolnobiegu...więc mniemam, że wie co pisze...

Czy to bębenek czy wolnobieg - na tym etapie brak pewności, że to na pewno nie piasta...

Stąd moje porównanie, że na takim etapie szukania przyczyny nie bardzo jest sens...wolnobieg to ~30zł, bębenek ~35zł i nie ma się co rozczulać...jeżeli to ten element będzie dziabnięty, to wymiana będzie lepsza niż grzebanie w nim...czas i narzędzia niezbędne do rozkręcenia tym detali nie są warte takiej oszczędności....

Napisano

Jestem prawie pewien że to bębenek + kaseta (jeśli to coś pomoże to model piasty shimano fh-m475).

No i stukanie slychać tylko gdy trzymam za kasete.

Ale to faktycznie cana niewielka więc wybiorę się do serwisu.

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Napisano
Po co odkręcać wolnobieg, żeby sprawdzić piastę? Wystarczy zdjąć koło i trzymać za oś.

Żeby zbadać co boli, wystarczy. Ale żeby naprawić, to za mało.

Napisano

Odkręć wolnobieg i zakręć kołem. Będziesz przynajmniej wiedział czy on stuka, czy piasta.

Ale sam napisałeś, że ma zdjąć nie do naprawy - tylko do sprawdzenia :P

Nieważne ;)

W piaście m475 liczba oznacza liczbę przewidywanych kilometrów przebiegu do padnięcia bębenka ;)

Dokładnie w tej piaście wymienialiśmy bębenek, bo fabryczny dostał luzów po dwóch wycieczkach w góry :D

Padaka jakaś....wymieniliśmy znajomemu na bębenek XTR pasujący do tej piasty - 35zł + wysyłka.

Nowy bębenek dawał jeszcze długo radę - do demontażu roweru na sell - czyli jeszcze 3-4 miesiące ;)

Napisano

Bardzo mi przykro ale temat do zamknięcia :( W czwartek ukradli mi rower.

Jest szansa że będzie w jakimś komisie. Może to głupie tutaj to pisać, ale jakby ktoś w Krakowie widział w jakimś komisie

używany rower KONA shred '06 z większą rysą na środku górnej rury ramy to proszę dać znać. O ile ktoś w ogóle z Krakowa.

Dziękuje wszystkim za chęci do pomocy

Napisano

Dziś rano policja znalazła mój rower :) I tak wybieram się już z rowerem do serwisu, tak więc temat już można zamknąć :)

Jeszcze raz dziękuje wszystkim

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...