Skocz do zawartości

[Korba] "Stękająca" korba Truvativ Firex = łożyska do wymiany?

michciu_h

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W swoim rowerze (Kross A6) mam korbę Truvativ Firex. Korba ma przejechane 5 tys. km, z czego ostatnie kilkaset w dosyć ciężkim warunkach (3 błotniste maratony Mazovia MTB w kwietniu, mycie rowerem myjką po zawodach).

Wczoraj usłyszałem, że korba pod obciążeniem (rozpędzanie oraz jazda pod górę) zaczyna wydawać niepokojące odgłosy. Szczególnie przy okazji obciążania lewego ramienia. Przy bardzo mocnym obciążeniu zdarza się lekkie strzelanie na lewym ramieniu (takie jakby w do łożysk dostało się ziarenko piasku).

W związku z powyższą sytuacją, rozebrałem korbę. Prawa miska (pod zębatkami) okazała się czyściutka a łożysko chodzi bardzo lekko. Lewa strona jest niestety dużo słabiej uszczelniona - okazało się, że miska z łożyskiem była dosyć brudna, zawierała też czarny przepracowany smar. Lewe łożysko wciąż chodzi lekko, ale czuć, że ciężej niż prawe. Dzisiaj wszystko przeczyściłem, przesmarowałem zgodnie z instrukcją Truvativa i złożyłem z powrotem.

Niestety objawy nie ustały. To moja pierwszy zestaw z zewnętrznymi łożyskami i dlatego potrzebuję oceny kogoś bardziej doświadczonego, czy są to objawy typowe dla zużytych łożysk i należy je w związku z tym wymienić? Wydaje mi się, że w tej całej konstrukcji nic innego nie mogło się zużyć i powodować takich odgłosów.

Jeśli należy wymienić łożyska z miskami, to czy lepiej kupić oryginalne Truvativa czy jakiegoś innego producenta? Pobieżne przejrzenie internetu doprowadziło mnie do produktów Accenta (wersja standardowa BB-EX lub BB-EX Pro). Które z nich wybrać? A może są jakieś inne godne uwagi (w cenie do ~100 zł)?

Napisano

Nie wiem, jak Truvativ zaleca smarowanie łożysk, ale jeśli chcesz zbadać, czy odgłosy dochodzą właśnie z niego, nalej do bieżni, porządnie, przez rurkę, WD-40. Jeśli na jakiś czas ucichnie, będzie wiadomo, że coś się z nim dzieje.

Stękać mogą też pedały, bo i one mają łożyska, które łapią syf z drogi. Ewentualnie, jeśli uderzyłeś na zakręcie którymś, to mogłeś lekko skrzywić oś.

Napisano

To co może wydawać się "stękaniem" okolic suportu, wcale nie musi oznaczać ani bb ani korby. Dźwięki w ramie przenoszą się w ten sposób że większość z nich wydobywa się właśnie z mufy suportu i człowiek dałby sobie rękę uciąć że to właśnie suport a to się okazuje że winny jest np. pedał albo zupełnie inna rzecz jak zbyt luźno zaciśnięty zacisk tylnego koła albo coś innego.

Najbardziej odjechany przypadek z jakim się spotkałem w przypadku "panie suport mi skrzypi" to luźne.... - 2 szprychy w tylnym kole. Trąc o siebie wydawały dźwięk który pojawiał się przy naciskaniu prawej korby i wyraźnie wydobywał się z okolic suportu.

Napisano

Poszukaj mojego tematu na forum - identyczny problem.

Rozważane:

-Sztyca

-Łożyska (jedno kręciło się z minimalnym oporem, wyczuwalnym)

-Pedały

-Rama

A wyszło że prawdopodobnie wszystko to wina... śrubek mocujących zębatki. Chociaż jeszcze dzisiaj to sprawdzę (bo były wymienione na Aerozine 7,5 mm / 5 mm a po przyjrzeniu się na fabryczne od Firexa rozkminiłem że są krótsze, jeszcze nie wiem ile ale na pewno są krótsze.)

A co do zamienników do zdecydowanie najlepszy jest Accent BB-EX Pro który podobno kręci "korbą" przez poruszenie wiatrem nawet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...