Skocz do zawartości

[suport, korba, kaseta, przerzutki] Zakup nowych części 900zł

andrePL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, proszę o poradę w zakupie nowych częsci pasujacych do ramy Decathlon Rockrider 5.0 identyczna jak ta http://www.tunizien....-0-tunisie.html,rozmiar L (chyba 20"). Chodzi praktycznie o cały napęd (suport, korba, kaseta, przerzutki, obręcz). Na wydanie mam ok 900 zł. Bardzo zależy mi na wytrzymałości części (waga ok 105 kg i niezła para w nogach) oraz możliwości samodzielnej naprawy częsci np. wymiana łozysk itp, niż na małej wadze osprzętu. Rower będzie uzywany do bardzo dynamicznej jazdy po mieście i parkach czasem wyjazd w teren lub do lasu. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Rama na zdjęciu ma widelec pod 1 cal, koła pod wolnobieg, lepiej byłoby kupić ramę pod 1 1/8, przepleść koło na kasetę, i kupić napęd pokroju deore, pozostaje jeszcze kwestia widelca pod 1 i 1/8, ciężki wybór :)

Napisano

Sztywny widelec zostaje (17 lat przyzwyczajenia :) ) razem z przednim kołem ,do kupienia tylne koło.

Proszę jeszcze o poradę jaki rodzaj suportu kupić np. maszynowy, hollowtech II.

Napisano

Więc hmhmhm... pomyślmy.

Koło tył

piasta: Shimano Deore M525 lub M590/595 - niżej nie schodź, możesz brać LX, SLX, XT.. Jak weźmiesz XTR, nie kupisz reszty :P ~80zł

szprychy: wedle uznania

obręcz: Accent Airplane/Trackliner czy coś takiego (jedna cena, różnią się wagą i kształtem) ~50zł

------------- w 200zł się zamkniesz i jeszcze powinno zostać

Korba: proponuję Shimano Deore M590 z największą zębatką 44t (do MTB) ~230zł

kaseta i łańcuch: proponuję polować na allegro na takie zestawy, wychodzi taniej ~70zł

przerzutka tył: Shimano Alivio M410 ~70zł

przerzutka przód : Shimano Alivio ~40zł

manetki - szukaj Shimano Alivio M410, mogą być uzywane ~80zł, używane taniej

-----razem: ~690zł

możesz dokupić lepszy suport Accenta do tej korby - 90zł? Co zyskasz? łozyska o normalnych wymiarach, ktore mozesz bez problemu kupic (10zł za niezłe), do oryginalnych Shimano trzeba się nagimnastykować.

Napisano

korba: Shimano SLX FC-M660 ~400zł (hollowtech ii)

kaseta: Shimano XT CS-M770 ~190zł

przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M772 ~220zł

przerzutka przód: Shimano FD-M590 ~80zł

bardzo sztywno i lekko

~890zł

Podałem tylko korbe kasete i przerzutki, nie znam sie na ramach i nie wiem czy trzeba bedzie coś koła kombinować, tak jak tam powyzej pisza.

Napisano

Propozycja adii22 ok, choć z Twoim budżetem można by pomyśleć o 9 rzędach. Aczkolwiek do takiego roweru nie jest to jakoś specjalnie potrzebne. A skoro nie jest, pomyślałbym nawet o jakiejś tańszej korbie, np FC-M430 na Octalink. Podobnie suport czy to Accenta, Tokena... nie ma sensu, najwyżej gdy oryginalny padnie, a będziesz miał tę FC-M590.

@adziopak Taaak... kaseta XT do jazdy po parku. Po co?

Poza tym, skoro nie wiesz, co dokładnie trzeba wymienić, nie pisz. Chociażby łańcuch, który swoje kosztuje. Manetki też by się przydały, nie będzie chyba trzymał linek w ustach i ruszał głową, żeby zmienić przełożenie. I to koło, które jest niekompatybilne z kasetą.

Napisano
Propozycja adii22 ok, choć z Twoim budżetem można by pomyśleć o 9 rzędach

Wiesz co, brałem to pod uwagę, jednak wziąłem trwałość pod uwagę - w tej samej cenie 8b jest nieco trwalsze niż 9b. Nie mówię, jeśli się dba (nie zmienia przełożeń na chama, smaruje co jakiś czas łańcuch, czyści zębatki) to można zrobić porównywalne przebiegi. Nie powiem, można bardziej prestiżowo w tej cenie, ale przyszły użytkownik raczej nie poczuje różnicy. Poza tym 8b jest mniej czułe na drobne rozregulowania, łańcuchy (z tej samej klasy!) są nieco mocniejsze (oj wiem coś o tym, oj wiem ;) ) a i na chłopski rozum - zębatki są nieco szersze niż w 9b, więcej materiału to nieco większa trwałość (dalej mowa o tych samych klasach!). To rower do amatorskiego turlania się - nie ścigania i tak należy to rozpatrzyć.

Swoją drogą to znajomy Pan ze sklepu rowerowego używa(ł?) długo napędu 8b w rowerze stricte w góry. Dlaczego? Relacja trwałość/cena :)

Napisano

No tak, ale co z tego że będzie miał te przerzutki xt i kasety xt skoro ma manetki jakieś podstawowe gripshifty ( wnioskuje ze zdjęcia).

Myślę, że tutaj opcją dobrą będzie 9 rzędowe deore z zmianą manetek. Moja propozycja :

• korba - Deore m590 ~230 zł
  • kaseta i łańcuch zestaw deore CS HG50 + CN HG 53 ~125zł
  • manetki deore 9rz (spora różnica między manetkami deore a alivio jest) ~150 zł
  • przerzutka tył: Shimano SLX Shadow RD-M662 ~ 155 zł
  • przerzutka przód: Shimano FD-M590 ~80zł

I zostaje nam jeszcze około 160 zł na koło --> proponuje to co adii22

Pozdrawiam Olomaster

Napisano

I tak jak zaznaczyłem, nie jest to tu specjalnie potrzebne. Wystarczy ósemka i Alivio.

A mi 9 rzędowego łańcucha nie udało mi się zerwać, 8 tak :P

Napisano
manetki deore 9rz (spora różnica między manetkami deore a alivio jest) ~150 zł

Jeśli mowa o 9 rzędowym alivio to absolutnie się z tym nie zgadzam.Ba powiedziałbym nawet, że wg. mnie jako posiadacza obu modeli, że alivio działało lepiej.Twardsze dźwignie i bardziej precyzyjne.Natomiast jeśli mowa o starym 8rzędowym alivio to masz rację.

Napisano

Podobną operacje zrobiłem na dniach ... troszke poszukałem, pogrzebałem, pogadałem i ...

Korba - FC-M552 H2

Przerzutka tył RD-M590

Przerztka przód SRAM X-5 (o tym był temat na forum)

łańcuch CN-HG53

Manetki 3x9 M530

kaseta HG30 (troche nieświadoie ale tanio było)

Na szybko podliczyłęm i wyszlo mnie to jakies 720 zeta

Moja własna robocizna ...

3x8 czy 3x9 ... jednemu potrzebne 3x9 innemu nie ... trwałosci bym nie demonizował ( co mają powiedziec ci co maja 3x10) ... ale już teraz fajne grupy wychodzą z 3x9 ... coraz trudniej bedzie dostaś sensowne komponenty pod 3x8 ...

Różnica w przebudowie niewielka a mom wszystko 3x9 bardziej przyszłościowe

Pozdro

Napisano

Do tej pory jeździłem na wolnobiegu 3x6 i w 90 % korzystałem z dwóch najmniejszych zębatek z tyłu i najwiekszej z przodu, czasem z przodu śrokowa i z tyłu 3 od dołu. I trzeba przyznać że brakowało czsami coś pośredniego. Największe zębatki kasety będą rzadko wykorzystywane. W takim wypadku brać 3x8 czy 3x9? Dzięki bardzo za dotychczasowe porady, wiem juz czego szukać mniej więcej.

Napisano

3x8 różni się od 3x9 zestopniowaniem, nie rozpiętością - 11-34 dla przykładu może mieć zarówno 8 rzędowa jak i 9 rzędowa kaseta. Ile biegów? sam zdecyduj, od siebie proponuję 3x8 z korbą trekkingową (48T na korbie) i kaseta 11-28 (szybka, ciasno upakowana)

Napisano

Opierając się na Waszych opiniach zdecydowałem się na 8 rzędów i wybrałem taki zestaw (jeszcze nie zamówiłem).

korba - Deore FC-M590 44t

kaseta - Deore CS-HG50 - 8 rzędów

łańcuch - CN-HG50

przerzutka tył - Alivio RD-M410

przerzutka przód - Acera FD-M360

klamkomanetki - Alivio ST-M410

Zamawiać, czy coś zmienić? Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...