Skocz do zawartości

[napęd/hamowanie] - wykorzystywanie energii hamowania przez rower

inicjator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1) Ile energii da się odzyskać?

2) Co z tą energią zrobić w rowerze?

3) Ile waży urządzenie?

IMHO - sztuka dla sztuki.

Napisano

Po co ma mi się cokolwiek w rowerze akumulować? Jeżdżę po to aby się zmęczyć do upodlenia - to jest prawdziwa frajda a nie oszukiwanie. Najlepiej sobie ułatwić jazdę na rowerze zostając w domu z pilotem od telewizora w ręku:)

Napisano

Po co ma mi się cokolwiek w rowerze akumulować? Jeżdżę po to aby się zmęczyć do upodlenia - to jest prawdziwa frajda a nie oszukiwanie. Najlepiej sobie ułatwić jazdę na rowerze zostając w domu z pilotem od telewizora w ręku:)

w takim razie po co kupowac do roweru coraz to lepsze rzeczy?

Napisano

Wybacz ale przerzutka acera wymieniona na SLX jeszcze nikogo pod górę sama nie wciągnęła. Wygodniejsze siodełko też nie. Mało tego nawet karbonowy koszyk na bidon z nikogo nie zrobił mistrza świata.

Dla mnie rower to narzędzie do uprawiania amatorskiego sportu i tylko w takiej formie sprawia mi przyjemność. Dlatego jestem przeciwnikiem montowania do niego jakichkolwiek dodatkowych napędów.

No chyba, że ktoś traktuje rower jak narzędzie lokomocji, to takie urządzenie może się przydać. Ale może lepiej skuter kupić za te same pieniądze?

Napisano

Po to żeby albo zmniejszyć masę, albo stare się zużyły, nowe mają lepsza precyzję pracy i np. szybciej zmieniają biegi. Przy tym siła włożona w jazdę rowerem się nie zmienia. Zmieni się tylko czas.

W tym systemie nie zwiększa się czas, a energia włożona w napędzanie roweru.

Dodając, ciekawe co z masą tego ustrojstwa. Ciekawe jak to wygląda z aerodynamiką. Jednak projekt i tak i tak ciekawy. Chciałbym zobaczyć i najlepiej poczuć jakby to działało w praktyce. Projekt popieram z ciekawości. Jednak na produkowanie czegoś takiego bym nie liczył. Są napędy elektryczne, które mogą nas wspomagać dla leniwych i tyle. Za mało energii się odzyska z hamowania, żeby myśleć o tym poważnie. W samochodach to ma sens, ale i tak jest zamieniane najpierw w energię elektryczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...