Skocz do zawartości

[amortyzator] amortyzator do roweru Specialized P1 AM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM! Od kilku miesiecy jestem posiadaczem roweru Specialized P1 AM.Jestem z niego dosyć zadowolony.Jednakże rozgladam się za kupnem amortyzatora bo zamontowany seryjnie Suntour XCM nie spełnia moich oczekiwań.Niestety nie dysponuje żadna wieksza gotówką,suma jaką moge przeznaczyć to 700-800 zł.Mam do kupienia od serwisanta który ma dużo cześci zamiennych ROCK SHOX Judy SL uzywanego ale w b.dobrym stanie za ok 500zł.Prosze o rade czy jest to opłacalny zakup (słyszałem że te amory już dawno zastapiła seria Dart),ewentualnie coś poradzcie.Zaznaczam że rower używam do jazdy po mieście i od czasu jakaś wycieczka w teren.Prosze o fachową poradę.Dzieki.

Napisano

Cena jaką Ci podał serwisant jest komiczna.

Kopnij go za to w dupę.

Weź jakiegoś RS Pike, albo Manitou Minute, lub coś w ten deseń

Napisano

Jak dobrze poszukasz to w tej cenie znajdziesz sporo ciekawych widelców. Za tego Judy to może 300zł, choć i tak nie wiem czy warto.

Kilka propozycji do 800zł:

http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-bomber-44-rlo-rc-i2063177596.html

http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-33-lo-2009-manetka-warszawa-i2062417240.html

Do 800 zł kupisz też nową Torę, używaną Rebę, Recona, Pike (choć stan techniczny to loteria)

Generalnie dołożyłbym te parę stówek i kupił coś nowego, a nie używanego Judy, który technologicznie jest przestarzały (o ile pamiętam skończyli go produkować koło 2005/2006).

Napisano

Epicon ma wew. regulację skoku i można go przestawić na 120 a nawet 140 mm.

no tak ale ten Judy ma skok 140 i u- turna co podobno wystepuje w amorach troche droższych.Podobno również został zakupiony 2lata temu i ma na to papiery,boje sie kupować na allegro bo serwis jest troche kłopotliwy
Napisano

Ja mając do wydania te 800zł poszukałbym czegoś nowego na allegro. Serio można w tej cenie kupić dobrego amora, wybór jest spory. Ale jak się boisz to kup tego Judy, ale chociaż urwij coś z ceny;]

Napisano

Jak się tak bardzo na tego Judy uparłes to sobie go kup, tylko pomyśl ile Ci ten używany Judy z goleniami o śr. 28mm wytrzyma w porównaniu do nowego Recona/Tory z goleniami 32mm, ew. Epicona

Napisano

no tak ale ten Judy ma skok 140 i u- turna co podobno wystepuje w amorach troche droższych.Podobno również został zakupiony 2lata temu i ma na to papiery,boje sie kupować na allegro bo serwis jest troche kłopotliwy

Bzdura. Ostatnia linia Judy była wyszła na rynek bodajże w 2006 - miałem Judy J4 i miała U-Turn'a ale w zakresie 80-120. Potem na rynek weszła Tora. Gościu Cię w bambuko robi.

Napisano

140mm na 28mm goleniach... wiesz jak to "sztywne" musi być? Poza tym ktoś tu komuś głupoty wciska. Judy SL U-Turn miał skok regulowany w zakresie 70-115mm.

A Epicon bije go na głowę w każdym aspekcie.

Swoją drogą, wytłumaczy mi ktoś, po co właściwie Specialized wypuścił taki rower jak P1.AM? Allmountain na XCM? Rower dla lansu?

Napisano

Specialized P1 to naprawdę świetna rama do Ditru/Streetu, natomiast P1 All Mountain to jej wydanie nadające się do jazdy z pogranicza XC/Enduro, posiada trochę inną geometrię i większe rozmiary dzięki czemu można na niej jeździć normalnie przy większym wzroście.

Co do wyposażenia tych rowerów to biedne, w stosunku do ich ceny ale czego można oczekiwać od Speciala. Dla porównania za te same pieniądze można kupić Mongoose Amasa Elite z osprzętem lepszym o kilka klas.

Z tego co się orientuję to Specialized przynajmniej daje dożywotnia gwarancję na ramy oczywiście dla pierwszego właściciela itd., itd.....

Napisano

Specialized P1 to naprawdę świetna rama do Ditru/Streetu, natomiast P1 All Mountain to jej wydanie nadające się do jazdy z pogranicza XC/Enduro, posiada trochę inną geometrię i większe rozmiary dzięki czemu można na niej jeździć normalnie przy większym wzroście.

Co do wyposażenia tych rowerów to biedne, w stosunku do ich ceny ale czego można oczekiwać od Speciala. Dla porównania za te same pieniądze można kupić Mongoose Amasa Elite z osprzętem lepszym o kilka klas.

Z tego co się orientuję to Specialized przynajmniej daje dożywotnia gwarancję na ramy oczywiście dla pierwszego właściciela itd., itd.....

Ok.Dzieki .Zastanowie sie jeszcze przecież i tak teraz jeżdzić nie można,to poczekam troche a odnośnie samego roweru to całkiem, całkiem ale tyle że bieda z osprzętem.
Napisano

Z osprzętem bieda bo Special lepsze części daje do rowerów z wyższej półki i za dużo większe pieniądze.

Wracając do widelca to nie rób głupot. Kupno używanego widelca to nie jest nic strasznego. Mój rower jest w większości złożony z używanych części w tym rama i widelec i nie narzekam. Kupując z głową unikniesz większości wałków i będziesz się cieszyć jazdą za mniejsze pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...