Skocz do zawartości

[napęd] Przerzutka z krótkim wózkiem

cir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje wymianę napędu w swoim rowerze. Ogółem na ten cel mam jakieś 400-450zł. Jeżdżę rowerem raczej wszędzie. Nie interesuje mnie ile co waży. Chętnie dowiem się co sądzicie na temat tego co wybrałem. To tyle tytułem wstępu :-)

Z przodu mam korbę 30/38/42, manetki 3x9 deore.

-Kasetę potrzebuje jakąś 11-28, 9 rzędową; myślałem o slx hg80 za 150zł.

-Łańcuch cn-hg73 za 55zł (nie wiem czy nie lepiej dołożyć do xtr)

Łańcuch i kaseta mogą być? Brakuje mi tylko przerzutki tylnej. Chciał bym aby zmiany biegów były jak najszybsze i dokładne dlatego sadze, że powinienem kupić coś z krótkim wózkiem. Co polecacie?

Napisano

A jaka jest pojemność Shimano XT RD-M771 GS?

W internecie podają że 33, 35, 43..

Napisano

Czy kaseta deore będzie tak samo wytrzymała co slx? Jaki konkretny model polecasz(11-28)?

"cir z takimi przelozeniami (pojemnosc 29) pomysl nad przerzutkami szosowymi, ultegra lub 105 (krotki wozek)"

W pierwszej chwili tak myślałem właśnie, tylko czy nie będzie problemu z tym że z przodu mam 3 blaty(korba standardowa na 4 śruby a nie szosowa)?

"Swoja drogą ciekawie masz zestopniowane zębatki w korbie. Dość nietypowo"

Aktualnie zastanawiam się czy nie wymienić 42 na 44 bo do jazdy po mieści 42 jest już trochę za małą czasami, standardowo jeżdżę na 38 a jak wjadę w jakiś cięższy teren/górka to 30 jest idealna. Oryginalnie miałem 22 lub 24 na której dawało się tylko toczyć :D Ogółem wszystkie zębatki są inne i moja korba lekko śmiesznie wygląda :-)

BTW Zastanawiam się kto używa 22?

• Mod Team
Napisano

22 w solidne górki się przydaje. Po płaskim wykorzystywana rzadko ale się zdarza, tył 11-28 wystarcza na Wielkopolskę, Mazowsze itp.

Napisano

Złożyłem zamówienie, wziąłem 105 5700, łańcuch hg73 i kasete deore hg61 oraz ciekawe żółte grippy :D

Wszystkim dziękuje za pomoc i informacje.

P.S. Dzięki lekkim oszczędnością zostało mi jeszcze na kierownice i mostek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...