apartamantra Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Przymierzam się do kupna nowych manetek Deore XT i natknąłem sie na taka ciekawostkę jak Mocowanie typu I-Spec inaczej nazywane mocowaniem bezpośrednim. Pytania moje: Jak to się mocuje? Jak to się ma do standardowego mocowanie tj, obejmy na kierownice? Druga sprawa, ponieważ szukam głównie na allegro, a wiem, ze tam piszą specyfikacje rożni ludzie, natknąłem się na takie coś: Nowy system Rapidfire Plus. Tutaj tez pytanie: Co to jest? Jak to się ma do standardowych rapidfire? Przykład: http://allegro.pl/manetka-shimano-deore-xt-sl-m780-3speed-lewa-przod-i1907698859.html
Mod Team safian Napisano 12 Listopada 2011 Mod Team Napisano 12 Listopada 2011 I-Spec służy po prostu do zamontowania klamki i manetki na jednej obejmie. Rapidfire plus różni się od rapidfire drobnymi pierdołami typu dual release, czy regulowanie manetki względem obejmy w poziomie, praktycznie wszystkie nowe manetki wyższych grup są w tym systemie.
Schwefel Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 Żeby użyć tego mocowania musisz mieć też kompatybilną klamkę tak jak na tym zdjęciu To żadna nowość na rynku bo Sram swój MatchMaker stosuje już kilka lat.
apartamantra Napisano 12 Listopada 2011 Autor Napisano 12 Listopada 2011 dzieki, za odpowiedzi :] Żeby użyć tego mocowania musisz mieć też kompatybilną klamkę tak jak na tym zdjęciu To żadna nowość na rynku bo Sram swój MatchMaker stosuje już kilka lat. zatrzymałem sie w systemach jakieś 10 lat temu, dopiero teraz zaczynam znów składać nowy sprzęt. hmmm, a np mozna dokupić obejmę, żeby przyczepić bezpośrednio do rury? Wymyśliłem sobie, ze chciałbym manetki bez telewizorka, a takie Deore Xt są z tym systemem mocowania. Chyba, że coś pominąłem w ofercie to mnie poprawcie pzdr.
Mod Team safian Napisano 12 Listopada 2011 Mod Team Napisano 12 Listopada 2011 Z tego co się orientuję to nie ma możliwości zakupu samej obejmy (zresztą to trochę nie ma sensu), jedynie z hamulcami XTR. Możesz kupić XT z normalnymi obejmami.
Schwefel Napisano 12 Listopada 2011 Napisano 12 Listopada 2011 a takie Deore Xt są z tym systemem mocowania. Nieprawda. Tu masz model z obejmą http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-3x10-sl-m780-2012-obejma-i1904608656.html w którym można odkręcić telewizorki tak samo jak we wcześniejszych modelach XT.
kornelk Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 A czy te manetki z I-specem np SL-M780-i dałoby rade jakoś przerobić czy ustawić pod 3x9 bo szukam manetek pod matchmakera dla shimano xt 3x9 i nie chce żeby to były xtr bo sa okropnie drogie. No chyba ze założę na lewe stronę wyżej wymienione xt a na prawa xtr wtedy komplet wyjdzie z jakieś 400 zl
darekc Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 XT z 2012 też jest z i-Spec nie koniecznie jesteś skazany na XTR
kornelk Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 Tylko ze Xt z 2012 jest tylko pod 2/3x10 a ja jezdze na 3x9 :/
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 Nie da się przerobić 10sp na 9sp bo to zupełnie inny ciąg linki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.