Skocz do zawartości

[manetki] Mocowanie I-Spec

apartamantra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do kupna nowych manetek Deore XT i natknąłem sie na taka ciekawostkę jak Mocowanie typu I-Spec inaczej nazywane mocowaniem bezpośrednim. Pytania moje: Jak to się mocuje? Jak to się ma do standardowego mocowanie tj, obejmy na kierownice?

Druga sprawa, ponieważ szukam głównie na allegro, a wiem, ze tam piszą specyfikacje rożni ludzie, natknąłem się na takie coś: Nowy system Rapidfire Plus. Tutaj tez pytanie: Co to jest? Jak to się ma do standardowych rapidfire?

Przykład: http://allegro.pl/manetka-shimano-deore-xt-sl-m780-3speed-lewa-przod-i1907698859.html

• Mod Team
Napisano

I-Spec służy po prostu do zamontowania klamki i manetki na jednej obejmie.

Rapidfire plus różni się od rapidfire drobnymi pierdołami typu dual release, czy regulowanie manetki względem obejmy w poziomie, praktycznie wszystkie nowe manetki wyższych grup są w tym systemie.

Napisano

dzieki, za odpowiedzi :]

Żeby użyć tego mocowania musisz mieć też kompatybilną klamkę tak jak na tym zdjęciu

To żadna nowość na rynku bo Sram swój MatchMaker stosuje już kilka lat.

zatrzymałem sie w systemach jakieś 10 lat temu, dopiero teraz zaczynam znów składać nowy sprzęt.

hmmm, a np mozna dokupić obejmę, żeby przyczepić bezpośrednio do rury?

Wymyśliłem sobie, ze chciałbym manetki bez telewizorka, a takie Deore Xt są z tym systemem mocowania.

Chyba, że coś pominąłem w ofercie to mnie poprawcie

pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A czy te manetki z I-specem np SL-M780-i dałoby rade jakoś przerobić czy ustawić pod 3x9 bo szukam manetek pod matchmakera dla shimano xt 3x9 i nie chce żeby to były xtr bo sa okropnie drogie. No chyba ze założę na lewe stronę wyżej wymienione xt a na prawa xtr wtedy komplet wyjdzie z jakieś 400 zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...