Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i tu znów są dwie rzeczy nie do pogodzenia, bo oglądanie filmów wiąże się z dużym ekranem a "w trasie" wiąże się z małym zużyciem prądu, a więc duży ekran odpada.

Z tych dwóch to wybrałbym Asusa bo w opisie jest jeden mały kruczek na którym łatwo się przejechać, otóż Dual Core to jeden procesor z jednym rdzeniem i wirtualnym drugim procesorem, a podobny z nazwy Core 2 Duo to już dwa rdzenie w jednym procesorze, czyli szybsze operacje pomimo niższego taktowania zegara.

Napisano

Poki co asus wygrywa...z tych trzech co podales. Dodam od siebie, iz masz zapomniec o 17 calowych matrycach. Nie te pieniadze...nie to przeznaczenie. Dobre 17 kosztuja...poza tym sa tzw "desktop replacement" czy jak to sie zwie..czyli idziesz do roboty podpinasz pod prad lapa..i masz....to nie jest maszyna do zabaw w trasie. 17cali jedzie po baterii ze hej...15tki tez...ale niech Ci bedzie...

Napisano

W tym drugim HP 15,4 grafika jest dobra :P i cena bardzo zachęcająca. Notebook będzie jeździł w aucie ciężarowym gdzie jest gniazdko 24v także problemu z ładowaniem nie będzie.

Napisano

No spoko...ale widzisz...koszt matrycy jest na tyle wysoki iz reszta podzespolow jest potraktowana po macoszemu. Nie dysponujesz budzetem na 17...o to mi chodzi.

Napisano

Pierwszy lap jaki podales mial matryce 17tke. Inny powod jest taki iz szukasz kompa do filmow...stad nasuwają sie wnioski.

Napisano

Ja bym nie powiedział, że dobra karta graficzna bo jedna i druga to padaka na której pograsz sobie co najwyżej w CoDa 1.5 czy 2.0. Dużo ważniejszy jest procesor u tu Asus zdecydowanie wygrywa.

Napisano

Co sądzicie o kartach grafiki Radeon w Asusach?

Możecie polecić jakiegoś Ausa do 2,5k zł?

Podejrzewam, że za te cene CoD 4 nie odpali, ale chociarz jakaś Fifa czy GTA III mogło by działać ;)

Napisano
Co sądzicie o kartach grafiki Radeon w Asusach?

Możecie polecić jakiegoś Ausa do 2,5k zł?

Podejrzewam, że za te cene CoD 4 nie odpali, ale chociarz jakaś Fifa czy GTA III mogło by działać :P

GTA III obstawiam, że pójdzie nawet na zintegrowanej grafice, ale na niskich detalach. Ja smigałem w nfs ug na rozdziałce 800x600 i niskich detalach - 90% płynnie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tlumaczac na jezyk ludzki co gza20 napisal ...nie wiemy nadal czego bedzie oczekiwac gta4 od kompa. Twoja konfiguracja nie jest zla.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Co sądzicie o matach dźwiękochłonnych, które mocuje się od wewnętrznej strony obudowy? Czy one coś dają i nie powodują wzrostu temperatury?

Napisano

Co powiecie o takim zestawie?:

http://allegro.pl/item386472883_mocarz_cor...dvd_gratis.html

Musze w najblizszym czasie kupic komputer a fundusze sa mocno ograniczone i mysle, ze tak okolo 1000zl na samego blaszaka to max.

Jak sadzicie, czy taki zestaw wart jest tych pieniedzy? Komputer ma byc glownie do internetu i do gry World Of Warcraft. :)

Moze lepiej kupic cos tanszego do WOWa a pozniej zmodernizowac? Prosze o porady :)

Napisano

To, ze uciagnie WOWa to wiem bo gralem juz na duzo gorszym sprzecie, ale skonczyly sie czasy bizancjum i musze niestety kupic nowego (wlasnego) kompa. :)

Wydaje mi sie, ze ten zestaw z linka jest calkiem niezly. Skladac raczej nie bede aczkolwiek musialbym to jeszcze przemyslec.

Chcialem poczatkowo kupic jakis zestaw z GeForcem 8800GT, ale takie zestawy na allegro chodza juz powyzej 1500zl a to juz troche drogo jak na moj budzet.

Jak myslicie gdzie bardziej oplaca sie kupic kompa w Polsce czy w Niemczech? Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie, ze w Polsce jest troche taniej, ale moze

zle szukalem. :P

Napisano
Na oko o ile temperatura wzrośnie jeżeli dam maty?

Co sądzicie o kablach tego typu:

http://www.cooling.pl/revoltec-kabel-hdd-a...rodukt,144.html

Takie maty szczerze mówiąc ch*a dają, sam się napaliłem, wydałem kupę kasy i lipa. Podstawa to wymiana lub całkowite wyrzucenie wiatraków. W zasilaczu dałem 12mm Fandera z regulacją obrotów, skręcony na maksa zapewnia wystarczające chłodzenie nawet latem. Na CPU mam Ninje pasywną, na grafice założyłem pasywne Accelero S1 i na oba z boku wieje 12mm wiatrak puszczony na 5V. Teraz wkurza mnie chrobotanie twardzieli i właśnie myślałem że maty to załatwią - niestety porażka.

Kabelek mam właśnie taki sam, do DVD jest w sam raz i nie robi takiego bałaganu w budzie jak zwykła taśma.

Amok

W tej cenie to raczej nic specjalnego, marketowa zagrywka z mocnym procem i dużą ilością ramu. Słaba płyta główna, kiepska grafika (1GB DDR2 :) ), no i zasilacz noname, który po paru miesiącach zabierze do piachu resztę komputera...

Rozsądna konfiguracja za ok 1000 zł:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2180 - 185 zł

Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 179 zł

RAM : Goodram 2GB 667MHZ - 99 zł

Karta Graficzna : Galaxy GeForce 9600GSO Coolermaster 384MB - 279 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 90 zł

HDD : Samsung 250GB 16MB Cache F1 - 130 zł

Napęd : Samsung SH-S203D - 85 zł

RAZEM : 1047 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...