[Izotoniki] Wpływ na nasze zdrowie.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 12:49
Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, a co za tym idzie dieta itd.
Stad moje pytanie : czy izotoniki są "niezdrowie"?
Czy ktoś dysponuje jakąś fachową opinia?
Pozdrawiam!
Rowery
Napisano 07 wrzesień 2011 - 13:23
izotoniki mozna pic spokojnie w wiekszych ilosciach (co nie znaczy bezkarnie), natomiast ludzie czesto je myla z napojami energetycznymi (typu red bull), ktore juz moga powazne szkody w organizmie wyrzadzic
jezeli ktos zna angielski to duzo artykulow na ten temat jest na stronie wyszukiwarki pubmed.com
Użytkownik kamfan edytował ten post 07 wrzesień 2011 - 13:26
Napisano 07 wrzesień 2011 - 15:34
Ja zamierzam od czasu do czasu pozwolić sobie na taki izotonik przy dłuższym dystansie, więc myślę, że zbrodnia to nie będzie
Pozdrawiam.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 17:10
Tym bardziej, że istnieją całkiem niezłe naturalne zamienniki w postaci soków warzywnych i owocowych
Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:26
Rowery
Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:24
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:08
Użytkownik kubek20 dnia 07 wrzesień 2011 - 18:26 napisał
Coś słabo czytałeś - tylko Isostar i Gatorade są pod tym względem czyste. Reszta jest tak nasycona chemią, że aż dziwne że nie świeci.
Polecam ciekawy test Napoje izotoniczne test: 4Move, Gatorade, IsoPlus, Isostar, Oshee, Powerade | Bieganie blog - o zdrowiu, Ĺźyciu, wyzwaniach
Dzięki niemu skreśliłem Gatorade - szkoda bo lubiłem.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:26
izotonik ma byc izotoniczny, a nie kaloryczny
soki mozna pic, ale nie nawadniaja tak jak izotoniki i nie moga z definicji byc ich zamiennikami, choc jak ktos jezdzi turystycznie to jasne ze wystarczy rozcienczony z woda sok
Użytkownik kamfan edytował ten post 07 wrzesień 2011 - 20:34
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:47
Tylko pytanie czy on jest tak naprawdę szkodliwy? W sumie jest tyle czasu na rynku i w takich ilościach więc jakby coś się działo poważnego to raczej byłby problem z ukryciem tego zjawiska.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:56

The faster you are, the slower life goes by.
Napisano 07 wrzesień 2011 - 21:05
z drugiej strony nie ma co za bardzo przesadzac z ta paranoja na temat chemii w zywnosci, bo w duzej mierze te dodatki sa naturalne (pochodzenie roslinnego/mikrobiologicznego), bo drugie wiecej syfu i substancji rakotworczych wdychamy zyjac w duzych miastach jak Krakow czy Warszawa, ale o tym sie nie mowi, we wszystkim trzeba zachowac po prostu zdrowy rozsadek i nie popadac w skarjnosci
o tym, ze "chemia spozywcza" chroni przed zatruciami pokarmowymi, pokonuje epidemie i leczy ludzi sie zapomina, miazdzaca wiekszosc lekow ma skutki uboczne (nawet aspirina!), ale odpowiednio stosowane nie zagrazaja zdrowiu
Użytkownik kamfan edytował ten post 07 wrzesień 2011 - 21:12
Napisano 07 wrzesień 2011 - 21:12
Możemy sobie sami przygotować odpowiedni napój na rower. Na pewno wyjdzie taniej i zdrowiej. Fakt MUSI SIĘ CHCIEĆ - czasem to problem
Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:15
Użytkownik kamfan dnia 07 wrzesień 2011 - 20:26 napisał
Kolejny "ekspert", pusty smiech ogarnia... Tylko dlaczego wiekszosc dietetykow sportowych zamiast chemii zwanej izotonikami poleca sok winogronowy 1:2... ?
Napisano 08 wrzesień 2011 - 08:33
Na czym opierasz się mówiąc o zaleceniach większości dietetyków?
Napisano 08 wrzesień 2011 - 09:41
znowu mnie rozbraja zdanie stwierdzenie izotoniki = zla chemia; soki = brak chemii, doczytaj sobie jak sie produkuje "naturalne soki" i w jaki sposob powoduje sie degradacje miazszu owocu i jakich srodkow sie do tego uzywa, bo mam nadzieje, ze masz swiadomosc, ze wiekszosc owocow, z ktorych produkuje sie te 100% soki trafia do tankow w calosci i praktycznie w calosci zostaje przerobiona na sok, taka produkcja z tradycyjnym wyciskaniem soku nie ma NIC wspolnego... ze nie wspomna juz o pryskaniu takich owocow (m.in. zwlaszcza winogron!) w sadach roznymi swinstwami i jakze "dokladnym przemyslowym" myciu tych owocow zanim trafia do tanka... roznica jest taka, ze na opakowaniu izotonika masz ta "chemia" wyraznie wyszczegolniona i przynajmniej teoretycznie przebadana, a w sokach ja dostajesz "gratis" w niewiadomych stezeniach i niewiadomo jaka (http://skroc.pl/soki oraz http://www.gis.gov.p...0raport.pdf)...
i podaj te zrodla informacji, ze dietetycy sportowi uwazaja, ze do nawadniania podczas INTENSYWNEGO I DLUGOTRWALEGO wystarczy rozcienczony sok z woda?
Użytkownik kamfan edytował ten post 08 wrzesień 2011 - 09:48
Napisano 08 wrzesień 2011 - 10:00
Użytkownik kuvel dnia 07 wrzesień 2011 - 21:12 napisał
Wpływ twardości wody na zdrowie człowieka
Napisano 08 wrzesień 2011 - 20:15
Nie wszystkie izotoniki zawierają aspartam, na pewno nie zawiera go isostar (za wyjątkiem tabletek).
Samodzielnie przygotowany izotonik będzie zawierał podobne substancje, co ten kupny. Nie będzie wprawdzie sztucznie barwiony i aromatyzowany, ale akurat barwniki aromaty są w większości produktów spożywczych, więc i tak jemy je na okrągło.
Myślę że bardziej szkodliwe są wędliny, pieczone przemysłowo ciastka, kurczaki, jogurty light, vegeta i wiele innych powszechnie jedzonych przysmaków. Pomińmy już powietrze w miastach i również w domu, gdzie jest cała paleta chemikaliów.
Napisano 08 wrzesień 2011 - 21:55
Użytkownik psawicki dnia 08 wrzesień 2011 - 20:15 napisał
Napisano 08 wrzesień 2011 - 23:30
Użytkownik Gracek dnia 08 wrzesień 2011 - 21:55 napisał
Study: Drinking diet soda actually causes weight gain, blood sugar spikes
Napisano 09 wrzesień 2011 - 08:30
Użytkownik kamfan dnia 07 wrzesień 2011 - 21:05 napisał
Użytkownik kamfan dnia 07 wrzesień 2011 - 21:05 napisał
z drugiej strony nie ma co za bardzo przesadzac z ta paranoja na temat chemii w zywnosci, bo w duzej mierze te dodatki sa naturalne (pochodzenie roslinnego/mikrobiologicznego), bo drugie wiecej syfu i substancji rakotworczych wdychamy zyjac w duzych miastach jak Krakow czy Warszawa, ale o tym sie nie mowi, we wszystkim trzeba zachowac po prostu zdrowy rozsadek i nie popadac w skarjnosci
wlasnie o to chodzi ze chemia w jedzeniu moze byc tym, co przepelnia czare goryczy
Użytkownik kuvel dnia 07 wrzesień 2011 - 21:12 napisał
Inna sprawa zgodności informacji na etykietach z rzeczywistością
Użytkownik adam00 edytował ten post 09 wrzesień 2011 - 08:26