Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator] Rst F1RST AIR RL

176 odpowiedzi w tym temacie

#41 perkoz82

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 8 postów

Napisano 27 kwiecień 2009 - 17:10

Witam!!
Kupiłem RST First Air 2009 juz jakieś 4-y miechy temu.Śmigałem juz na innych amorach i powiem wam,że kulturą pracy i możliwością regulacji (naprawde działa :() nie odbiega od innych teoretycznie lepszych marek.Wiem,że 4-y miesiące to niewiele żeby obiektywnie przetestować sprzęt,ale jestem miło zaskoczony!

Rowery

• admin

#42 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 16
  • 2242 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 27 kwiecień 2009 - 20:06

Jeśli jeździ się codziennie 4 miesiące to dużo :confused:

#43 creative1989

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 1158 postów

Napisano 27 kwiecień 2009 - 20:49

Wyświetl postUżytkownik perkoz82 dnia 27.04.2009, 18:10 napisał

Wiem,że 4-y miesiące to niewiele żeby obiektywnie przetestować sprzęt,ale jestem miło zaskoczony!
Dla niektórych 4miesiące to 3000km, a dla niektórych 200km :P

Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro

#44 perkoz82

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27 kwiecień 2009 - 21:16

No w sumie jak patrze teraz na licznik,to przejechałem 2487km w tym tegoroczny maraton we Wrocku.Płaski teren,ale było twardo jak cholera!! :P Amor spisał sie na medal!!!!

#45 tomeks

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 995 postów

Napisano 04 maj 2009 - 15:45

A wie ktos cos moze na temat tego resora?

http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=12&a...k=%&id=2187

Pomimo tego, ze to rst to bardzo mi sie podoba, ma niezla cene i jesli jest realna to mase rowniez :) No ale czy te 1500g naprawde sa realne, moze ktos wiec cos na ten temat? Prosilbym o jakies opinie, lub moze ktos mial porownanie z jakims powietrznym rs'em typu reba / sid? Jesli znaczaco nie odbiegalby od nich kultura pracy bylaby to bardzo ciekawa propozycja :)

Jak narazie to wiadomo mi tylko ze niejaki Andrzej K. jezdzi na czyms takim i z tego co widzialem jakos sie trzyma :P

Rowery

• admin

#46 perkoz82

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 8 postów

Napisano 04 maj 2009 - 15:58

Nie pamiętam teraz dokladnie,ale moj First wazy ok 1800g (cena 690zl),wiec Platinum może i jest lzejszy biorąc pod uwage to,ze jest o klase lepszy.Słyszałem,ze RST dał te widły (platinum) jakims dobrym zawodnikom mtb,wiec chyba kowadło to nie jest. :)

#47 porcupine

Amator

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 04 maj 2009 - 17:00

Tylko że w cenie ponad 1tys zł to już można kupic R7 który faktycznie waży ok 1.5kg. Ale ciekaw jestem tego Platinium, co jest wart i ile naprawde waży.

#48 tomeks

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 995 postów

Napisano 04 maj 2009 - 17:58

Ja wiem, ze za ta kase mozna kupic r7, ale ten amor tez niczym specjalnym sie nie wyroznia :) Jakos praca r7 mnie nie przekonuje, wydaje mi sie ze znaczaco odbiega od sida/reby , przynajmniej moim zdaniem. Moglbym rozwazyc jeszcze kupno r7 mrd, tylko ta cena :/ A jesli ten kultura pracy tego rst bylaby niezla, to dlaczegoby nie sprobowac.

#49 creative1989

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 1158 postów

Napisano 07 czerwiec 2009 - 23:19

Dodam, ze Andrzej Kaiser jeździ na F1RST-cie, i jakoś wygrywa wszystko ;)

Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro

#50 Gość_R3surrection_*

• Gość

Napisano 07 czerwiec 2009 - 23:32

pomyśl jak by jeździł z foxem rlc ;)

#51 author0928

Amator

• Użytkownik
  • 61 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 czerwiec 2009 - 09:19

Widze, że dawno mnie nie było, a rozpisaliście się na mój temat heheh :D

Jestem chyba najdłużej użytkownikiem firsta bo od kwietnia 2008 więc może podziele się opinią o nim :D

Nie miałem wcześniej licznika więc nie wiem ile ma najechane, ale jakieś 2 miechy temu kupiłem i średnio na tydzień robie ok 200 km w cyklu mieszanym z przewagą w terenie. Na zjazdach wcale go nie oszczędzam, a wręcz daje mu solidny wycisk. Ważę ponad 90 kg i z przodu mam zamontowaną tarczę 180mm (hampel - stroker carbon).

Amorek do dziś spisuje się jak nowy.. Nie złapał żadnych luzów, blokada działa bez problemu a i regulcja tłumienia tak samo. Ostatnio zauważyłem że zeszło mi z niego troche powietrza (z 9 do 5 atmosfer po roku), ale dopompowałem i jest ok już ponad 2 miechy więc ładnie trzyma. Oczywiście naklejki to porażka, mycie myjką ciśnieniową spowodowało, że zaczęły zchodzić, ale jakoś się trzymają. Jedynym defektem jaki zauważyłem to to iż na goleniu od strony tarczy jest smarowniczka, która wywala mi delikatnie jakiś niebieski gęsty smar i nie wiem jak to uszczelnić, ale narazie się tym nie przejmuje ponieważ jest to tylko delikatny wyciek. Simeringi trzymają jak nowe i nic nie leje. Praca nadal jak po zakupie.

Reasumując wszystko, jestem nadal zadowolony z amorka, a ostatnio miałem okazje pojeździć na kilku sezonowym sidzie, który dla mnie jest jedną wielką porażką... Stuka, luzuje się i leje olejem na prawo i lewo mimo iż kolega zmieniał w nim uszczelnienie w serwisie. Jak szybko go kupił tak szybko go sprzedał i przesiadł się na nowego RS Recon z 2008 roku, który swoją pracą bardzo przypomina mi firsta :P. First oczywiście nie ma regulacji skoku, ale jeśli chodzi o pracę i tłumienie to bardzo podobnie wypadają przynajmniej moim skromnym zdaniem :)

Jeśli ktoś jest z Nowego Sącza, Gorlic lub okolic, a jest zainteresowany tym amorkiem to zapraszam na jazdę próbną :(

#52 tomeks

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 995 postów

Napisano 13 czerwiec 2009 - 09:50

Cytat

ostatnio miałem okazje pojeździć na kilku sezonowym sidzie, który dla mnie jest jedną wielką porażką... Stuka, luzuje się i leje olejem na prawo i lewo mimo iż kolega zmieniał w nim uszczelnienie w serwisie

to chyba troche tych sezonow bylo :( albo najzwyczajniej w swiecie kolega nie dbal zbytnio o amortyzator :D Sid regularnie serwisowany odwdziecza sie swietna praca.

Chetnie bym przetestowal tego firsta tak z czystej ciekawosci, ale i tak teraz kupilem rebe :D

#53 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 16
  • 2242 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 13 czerwiec 2009 - 15:11

4 znajomych ujeżdża F1RST'y (w różnych wersjach) ale o kulturze pracy tych amorków niewiele mogę z nich wydusić bo jeżdżą w 90% na zablokowanym, cały czas im truje że skoro tak to niech na carbonowe widelce się przesiądą :D

#54 bencol

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 17 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:45

A jak ten rst pracował by pod wagą ok. 130kg (obecnie RST Capa ML w moim ebs1 musi wytrzymać). Dał by radę, czy jednak musiałbym rozglądać się za czymś innym.

#55 Huhu

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 1111 postów

Napisano 15 czerwiec 2009 - 20:50

Przy takiej wadze to bym jednak czegos innego szukał. Tora ma szersze golenie i chocby z tego powodu powinna byc rozsadniejsza propozycją.
I have a cunning plan sir!
O. Baldrick

#56 Gość_R3surrection_*

• Gość

Napisano 16 czerwiec 2009 - 07:25

jakiś bomber? są dość solidne

#57 bencol

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 17 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 19 czerwiec 2009 - 19:43

Wyświetl postUżytkownik R3surrection dnia 16.06.2009, 08:25 napisał

jakiś bomber? są dość solidne

Tak jak piszesz, wybór padnie najprawdopodobniej na BOMBER-a MX PRO. Zobaczymy jak będzie się sprawował pod moim tyłkiem.

Sory za OT w tym temacie :D

#58 marsman

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 929 postów

Napisano 20 czerwiec 2009 - 13:14

Wyświetl postUżytkownik perkoz82 dnia 4.05.2009, 16:58 napisał

Nie pamiętam teraz dokladnie,ale moj First wazy ok 1800g
1810g amor sklepowy, zeszłoroczny. niedocięta sterówka, niedocięta troche przydługawa linka/pancerz, instrukcja obsługi przytroczona do goleni jakąś gumką :)

#59 Pulse

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 864 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 11:34

ten widelec jest ciekawa propozycja glownie ze wzgledu na cene. Czy mial ktos okazje porownac jego prace do tory 138 air badz reby?

#60 Artro

Stały bywalec

• Banned
  • Reputacja: 34
  • 1152 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 22 czerwiec 2009 - 15:13

A ja bym za tego amora nie dal takiej kasy.

Za te pieniadze to tora, ciezsza ale tez sztywniejsza.
http://www.forumrowe...hp?f=58&t=13537

Polecam poczytac, swoja droga czemu na tym forum nie ma takiego tematu???
Zobacz mój długodystansowy test pulsometru Canyon CNS-SW5