[ tylne zawieszenia ] kompendium
Napisano 01 maj 2010 - 12:04
Po drodze już kilka razy zamierzałem kupić różne modele, już w zasadzie byłem zdecydowany, ale w sumie na szczęście jeszcze nie kupiłem.
Tak sobie wydumałem, że potrzebuje tłumika który charakteryzował by się kilkoma prostymi cechami.
- posiadał blokadę/platformę która skraca skok do pierwszej fazy i później już nie pozwala się ugiąć, np do 20-30% skoku było by ugięcie , najlepiej sterowane manetką
pełna blokada jest dla mnie bez sensu, natomiast platforma bardzo obniża czułość, a ja potrzebuję pełnej czułości ale tylko w początkowej fazie skoku, później blokada niemal na sztywno
- tłumienie powrotu regulowane dla początkowej i końcowej fazy skoku osobno (tą myśl mi kiedyś podpowiedział Tobo)
- liniową charakterystykę skoku, jak najmniej progresywną
Zna ktoś taki damper?
Rowery
Napisano 02 maj 2010 - 22:11
Użytkownik wojtekkrakow dnia 08 kwiecień 2010 - 20:12 napisał
Klaniam,
Nie sadze zeby to duuuzo rozjasnilo ale:
CC to Center of Curvature, co by na nasze dawalo centrum, srodek krzywej
IC to Instant Center, czyli srodek, centrum chwilowe.
Chyba chodzi tu o takzwane punkty i krzywe wirtualnego obrotu. Ale to tylko takie moje zgadywanki...
Trzebaby chyba sobie zadac nieco wiecej trudu i zanalizowac punkty przylozenia prostych tworzacych one CC i IC. Wtedy by sie moze rozjasnilo co-zacz...
Szacunek...
I.
Napisano 02 maj 2010 - 23:33
Użytkownik wojtekkrakow dnia 01 maj 2010 - 12:04 napisał
Po drodze już kilka razy zamierzałem kupić różne modele, już w zasadzie byłem zdecydowany, ale w sumie na szczęście jeszcze nie kupiłem.
Tak sobie wydumałem, że potrzebuje tłumika który charakteryzował by się kilkoma prostymi cechami.
- posiadał blokadę/platformę która skraca skok do pierwszej fazy i później już nie pozwala się ugiąć, np do 20-30% skoku było by ugięcie , najlepiej sterowane manetką
pełna blokada jest dla mnie bez sensu, natomiast platforma bardzo obniża czułość, a ja potrzebuję pełnej czułości ale tylko w początkowej fazie skoku, później blokada niemal na sztywno
- tłumienie powrotu regulowane dla początkowej i końcowej fazy skoku osobno (tą myśl mi kiedyś podpowiedział Tobo)
- liniową charakterystykę skoku, jak najmniej progresywną
Zna ktoś taki damper?
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 09 czerwiec 2010 - 17:45
Zauważyłem ciekawe zjawisko ostatnio.
Ponieważ zmieniłem przedni amortyzator ostatnio, po kilku tygodniach jazd, doszedłem do wniosku, że bardzo wyraźnie odbiło się to na....tylnym zawieszeniu.
Zawiecha mniej buja, rower osiada przy depnięciu na pedały równomiernie, doszło do tego że nawet zmniejszyłem trochę ciśnienie z tyłu, a pomimo tego oraz większego skoku (130 zamiast 100) przedniego amora, podjeżdża mi się znacznie lepiej, o zjeździe nawet nie wspomnę, bo oba amory są miększe niż dotychczas.
Aktualny amor jest znacznie bardziej miękki niż poprzedni i wywnioskowałem, że to przez to / dzięki temu.
Przy depnięciu na pedał zamiast osiadać tył, jak do tej pory, osiada też przód, ale tą siłą dzielą się po równo
Nie wpadł bym na to wcześniej i wyszło to zupełnie przypadkowo przy zmianie amora, ale teraz już widzę że twardość przedniego amora przynajmniej w moim fullu ma znaczenie dla pracy tylnego zawieszenia, dodam tylko że w porównaniu do poprzedniego sezonu damper teraz pompuje zamiast 130-140psi, ok 110-120, efektywność została, a komfort wzrósł.
Rowery
Napisano 09 czerwiec 2010 - 18:37
100mm jest takie niejakie i przeważnie ustawiam je na dłuuugie trasy asfaltowe.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 24 czerwiec 2010 - 19:05
bike-x-perts
Istnieje w 5 wersjach, różnią się rodzajem platformy, oraz tłumieniem kompresji.
Nie mówię o regulacjach, tylko o startowych ustawieniach tych dwóch parametrów, bo regulacja tylko później w pewnym zakresie to zmienia.
Oznaczone są symbolami A,B,C,D,E - i ta tabela służy do wstępnego doboru pod kątem ramy. Może bardziej ciekawostka niż konkret, ale można traktować to jako punkt wyjścia.
Napisano 30 czerwiec 2010 - 19:47
Od razu uprzedzam - te analizy trzeba traktować z dystansem. O błędzie kilku milimetrów można mówić przy pomiarach rzeczywistej ramy, tu ramy są rysowane zwykle na podstawie zdjęć i rysunków technicznych w niskiej rozdzielczości, dlatego błąd ~20% nawet by mnie nie zdziwił. Kolejna sprawa to to że o nie samym niebujaniem człowiek żyje
Jak czytać wykresy:
Pierwszy wykres pokazuje wydłużenie łańcucha wraz z ugięciem zawieszenia. Odczuwane jest to jako cofanie się (kopanie) korb, gdy próbują obrócić się do tyłu. Przeciwdziałanie kopaniu będzie powodowało że zawieszenie nie zamortyzuje tak dobrze przeszkody. Czyli w tym przypadku im mniej tym lepiej, ale nie do końca bo...
Drugi wykres:
Antisquat - przeciwdziałanie uginaniu się zawieszenia w trakcie przyspieszania. Uzyskuje się to projektując taką trajektorię zawieszenia, że tylne koło będzie oddalało się od suportu wraz z ugięciem. Przy wartości 100% napięcie łańcucha powoduje całkowite wyrównanie siły wywołującej bujanie (w teorii). Przy większych wartościach zawieszenie, mające te 25% ugięcia wstępnego, będzie się cofało (tak, jakbyśmy podnosili rower), czyli będzie efekt takiego bujania w drugą stronę. Między 0 a 100% bujanie nie jest równoważone całkowicie (im bliżej 100 tym lepiej), natomiast poniżej 0% naciąg łańcucha dodatkowo wzmaga bujanie. Jeśli rama ma antisquat poniżej 0% w okolicy ugięcia wstępnego, to jazda z platformą jest jedynym sposobem na efektywne kręcenie. Jak widać na wykresach wartość anti-squat rośnie wraz z wydłużaniem łańcucha, co jest chyba logiczne. Niestety korzystne anty-bujanie jest zwykle tylko na jednym przełożeniu z przodu, jako że to rowery górskie to zrobiłem analizy dla typowo terenowego 32-15.
Wykres A2 pokazuje wpływ tylnego hamulca na przysiadanie. Tutaj również im bliżej 100% tym lepiej.
Pierwsza pozycja, legendarne zawieszenie Maestro:

Przy sagu 25% mamy antisquat 120% a całkowite wydłużenie łańcucha to 14mm.
Inny klasyk Gianta - NRS

Wartości bardzo podobne jak poprzednio. Czyżby Maestro było po prostu sposobem na ominięcie patentu na Horst-Linka? Ale z drugiej strony - niebujanie to tylko jedna cecha zawieszenia.
Budżetowy short-link, Viper Nitro

Anti-squat sporo większy niż u poprzedników (170% w okolicach sagu, czyli 70% za dużo
Cube AMS 100
Na zachodzie cieszy się dobrą opinią (nie mówię tylko o Niemczech ale też o UK), typowy przedstawiciel grupy Horst-Linka.

O ile w Viperze anti-squat był sporo przesadzony, tutaj mógłby być większy, ale i tak jest dobrze. Grunt to powyżej 50% AS w pierwszej połowie skoku, a w zamian mamy bardzo mały przyrost długości łańcucha.
Na koniec dość popularny u nas z racji niskiej ceny jednozawias, taki "oszukany" Horst Link - Kona King Kikapu.

Niestety "na papierze" nie wygląda to zbyt dobrze. Od samego początku anti-squat jest malutki, a od 40mm skoku sam moment obrotowy na korbach powoduje uginanie zawieszenia. Tak jak łańcuch nie zapobiega bujaniu, tak i zawieszenie w tym wypadku ma praktycznie zerowy wpływ na kopanie w pedały...
Jeśli coś pokręciłem to proszę o korektę
Użytkownik Koen edytował ten post 30 czerwiec 2010 - 19:49
Napisano 28 lipiec 2010 - 15:00
Proszę o wszelkie opinie odnośnie tej ramy
Napisano 30 sierpień 2010 - 10:51
zakupiłem sztyce suntora na pantografie - i chciałbym pogadać o tym rodzaju amortyzacji tylnej... nie chce zrobic fula z rowerku tylko miec większy komfort podczas jazdy po Warszawskich i nie tylko dziurawych ulicach a czasem pieruńsko wybebeszonych szutrach(pełnych maluskich diur z wodą) szutrach okolicy;/
Napisano 15 styczeń 2011 - 18:48
A konkretnie o podsumowanie zasadniczych cech obu systemów, z uwzględnieniem że moja wiedza techniczna jest częściowa.
Tzn. jestem w stanie wszystko rozłożyć na części, ale w drugą stronę byłby problem ...
Jeżeli więc ktoś mógłby wypunktować najważniejsze cechy, w tym wady obu systemów, ale bez zbytnich technikaliów/teoretyzowania, byłbym zobowiązany.
Jak dotąd wyczytałem, że wspólną cechą obu systemów jest to, że nie bujają przy pedałowaniu, ale DW pozostaje aktywny w szerszym zakresie użytkowania, np. działa bez zakłóceń przy hamowaniu, podczas gdy z VPP może być tutaj problem.
Opinia jest z mtbr i z 2007. Santa tymczasem chwali się teraz nową wersją VPP.
Napisano 03 marzec 2011 - 17:02
VPP, Horst-linka.
najlepiej chyba byłoby się spotkać i pojeździć na kilku ramach jednego dnia, za chwilę ciepło, trzeba by zrobić takie spotkanie porównawcze
Napisano 15 maj 2011 - 10:33
Napisano 26 maj 2011 - 22:44
Napisano 14 czerwiec 2011 - 21:08
Dodatkowo niektóre wersje mają "pływające" mocowanie hamulca zmniejszające wpływ hamowania na usztywnianie zawieszenia.
Napisano 15 maj 2012 - 16:48
Użytkownik cynamon dnia 02 lipiec 2005 - 10:25 napisał
Ostatnio miałem możliwość przekonać się jak wielkie znaczenie ma (poza rodzajem wahacza) damper - zmieniłem DNMa RC sprężynowego na gazowego FOXa FloatR. Na DNM-ie nie zauważyłem zbyt uciążliwego bujania, ale płynność i zestrojenie z przednim amorem było fatalne. FOX pomimo tego, że powietrzny działa o niebo lepiej, nie pompuje i nawet przy dość dużym ugięciu wstępnym dobicie go jest bardzo trudne. Poza tym na tłoczku ma o 10mm większy skok niż DNM. Mam zawieszenie czterozawiasowe z elementem pośredniczącym, więc skoku przybyło znacznie.
Napisałeś ze na tłoczku masz więszy skok, ale on i tak nic przecież Ci nie da z racjii tego ze skok jest określony budową ramy i ewentualnie moze być rama o zmiennym skoku, a tak jak piszą koledzy wkładając damper o większej długosci popsuć geometrię zawieszenia i wgl dziwne ze udało CI się go tam upchac
Napisano 15 maj 2012 - 19:45