Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[dętka] jak zmienić dętkę?

113 odpowiedzi w tym temacie

#101 damianEr

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 62 postów
  • Imię:Damian

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:02

Nie przesuwa Ci się dętka w oponie ? Ja załatwiłem chyba 4 dętki w tydzień.Obręcz wyrywała mi wentyl....

Rowery

• admin

#102 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 531 postów
  • Imię:Michał

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:22

Nie zauważyłem, by coś takiego miało miejsce. Wentyl był cały czas prostopadle do obręczy (chociaż prosta do okręgu nie może być prostopadła, ale mniejsza z tym). Jedna dętka jest dziurawa zaraz przy wentylu, natomiast druga kilka milimetrów dalej. Musiałoby to być spore przesunięcie i myślę, ze gdyby miało ono miejsce, to wentyl byłby po prostu krzywo w obręczy.

#103 dodo1989

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 35 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 04 sierpień 2011 - 08:06

A w jakim momencie łapałeś gumę? Bo jeśli w momencie gwałtownego hamowania to coś mi mówi, że opona wraz z dętką mogła się przemieścić na obręczy - stąd to dziwne cięcie. Co prawda u siebie nigdy czegoś takiego nie miałem i też niczego takiego wcześniej nie widziałem, dlatego tylko gdybam :-). Możliwe też, że źle osadziłeś dętkę na obręczy - tak, że wentyl nie był do niej prostopadły - stąd mógł się między dętką krawędzią otworu w obręczy przyszczypnąć. Takie są moje tezy...

#104 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 15:46

Wracam do tematu, ponieważ nie mogę uporać się z tym problemem. Proszę serdecznie o porady.

Problem opisałem w tym wątku w poście nr 100 po raz pierwszy. Dętki zakupiłem nowe, podczas zakładania dokładnie przyglądałem się położeniu wentyla - był pod kątem 90 stopni do obręczy. Napompowałem opony prawie do oporu (pompka Rookie XL - do 6 barów pompuje) Po przejechaniu 5km zauważyłem wyraźne skrzywienie wentyla. Dętki nie przebiłem, ponieważ od razu zakończyłem w zasadzie jazdę chcąc ją oszczędzić. Jestem jednak pewny, że podobna sytuacja miała miejsce kiedy opisywałem problem po raz pierwszy. Wtedy jednak nie patrzyłem na wentyl podczas jazdy, ponieważ nie wiedziałem co jest powodem łapania gumy.

Załączam zdjęcia wykonane po założeniu opon oraz po przejechaniu owych 5km.:
WRZUTA - 06092011184
WRZUTA - 06092011183

Wniosek jest taki, że opona wyraźnie przesuwa się na obręczy. Zdziwienie może być tym większe, ponieważ jazda odbywała się po płaskim asfalcie. Hamowanie miało miejsce, ale nie było to hamowanie intensywne (można powiedzieć, że lekkie spowolnienie roweru).
Na tych samych obręczach jeżdżę też w slickach 1,35" i te problemu nie sprawiają.

Będzie to wina obręczy czy opon? Opony są uważam znacznie bardziej rozciągnięte niż na początku eksploatacji. Teraz zakładam je palcami, kiedyś miałem spore problemy używając łyżek. Może to wina opon, ale czy to normalne? Opony tej klasy (Race King zwijane w wersji Protection) byłyby w zasadzie po sezonie do wyrzucenia z powodu rozciągnięcia?

Proszę wypowiadajcie się w ramach możliwości i wiedzy. Jeżdżę aktualnie na rowerze MTB ze slickami, a więc nie mogę wykorzystać roweru do celu w jakim był stworzony. W sobotę miałem plan wystartować w poznańskim Bikemaratonie. Los szczęśliwie chciał, że czas mi nie pozwolił na to, ale dopiero bym się zniechęcił płacąc za start i po paru kilometrach kończąc.

Użytkownik michalbike edytował ten post 06 wrzesień 2011 - 15:49

#105 KrzysiekCH

Świeżak

• Użytkownik
  • 5 postów
  • Imię:Krzysiek

Napisano 06 wrzesień 2011 - 16:09

Witam,

6 barow to strasznie duzo... sprobuj napapowac "normalnie" tzn. do 2 barow i zobacz czy problem nadal wystepuje. Nie boisz sie o felgi przy takich cisnieniach, zwlaszcza na tak szerokich oponach?

Pozdrawiam,

Krzysiek

Rowery

• admin

#106 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:08

Kiedy problem się pojawił pompowałem do normalnego ciśnienia (manometru nie mam, ale bez wysiłku pompowałem, zakładam, że koło 3-3,5 barów było).
W renomowanym poznańskim sklepie powiedzieli, że kiedy ciśnienie będzie odpowiednie to opona nie ma prawa przesuwać się na obręczy. No więc zaserwowałem ile mogłem. Czy bałem się? Wszystko mi jedno było. Dużo nie ważę, a chciałem po prostu sprawdzić. I tak nie mogę jeździć na tych oponach normalnie.

Tak czy inaczej problem występuje zarówno przy niskim jak i maksymalnym ciśnieniu. Dodam, że miesiąc temu zakładałem opony z użyciem płynu do mycia naczyń, więc mogło to być przyczyną. Jednak obręcz śliska nie była, podobnie opona tym razem, a problem występuje nadal.

#107 kenjisan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 314 postów
Garaż Rower

Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:44

Używałeś może jakiegoś talku? Jeżeli nie to może spróbuj.

#108 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:47

Talk dać tylko między dętkę, a oponę, czy na obręcz także?

#109 kenjisan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 314 postów
Garaż Rower

Napisano 06 wrzesień 2011 - 20:07

Ważniejsze chyba między dętkę a oponę. Nie zaszkodzi dać na całą powierzchnię dętki (czy to będzie wtedy obręcz czy opona to już nie ważne)

Użytkownik kenjisan edytował ten post 06 wrzesień 2011 - 20:08

#110 michalbike

Maniak

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 26 październik 2011 - 15:45

Piszę informacyjnie, może ktoś kiedyś trafi na ten wątek.
Sprawę zakończyłem z opisanym wyżej problemem. Opony, które posiadałem (RK 2.2, zwijane, Protection) były generalnie wadliwe od samego początku. Nabyłem je wraz z rowerem, były już założone.
Początkowo był problem w ogóle z biciem bocznym jak i promieniowym obu opon. Straciłem godziny na układaniu ich na obręczy. Następnie wystąpił problem z przesuwaniem się na obręczy.
Opony były krzywe i rozciągnięte - taki mój wniosek.
Aktualnie jeżdżę na tym samym modelu, lecz 2.0, drut. Poszedłem w tym kierunku, ponieważ waga jest zbliżona do zwijanych 2.2, a posiadają drut, który jest solidniejszy moim zdaniem. Opony ani drgną, kilkadziesiąt kilometrów zarówno na asfalcie jak i w terenie (wraz z mocnym hamowaniem) - opona siedzi jak siedziała, wentyl pod kątem 90 stopni do obręczy jak był, tak i jest nadal.

#111 dancio84

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 09 grudzień 2011 - 22:14

Zgadzam się z przedmówcą co do RK.

Kolega kupił te opony w wersji 2.0 drut > jedna jest ok, zaś druga jest krzywa i źle układa się na obręczy. Rok kupna opony 2009.

Inny znajomy miał 2.2 drut - wentyle urywane co kilkadziesiąt kilometrów, opona przesuwała się na obręczy (Mavic). Również 2009.

Trzeci przypadek - tym razem in plus 2.2 drut - wszystko działa po 500 km, brak problemów. Rocznik 2011.

#112 Darasekpoz

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów
  • Imię:Darek

Napisano 27 marzec 2012 - 01:51

Odświeżam temat, mam nadzieję, że poradnik się przydał również innym użytkownikom forum:) Ja dziś pierwszy raz wymieniałem dętkę - i czuję wewnętrzną potrzebę by się tym pochwalić. Właśnie dzięki przeczytaniu tego tematu się odważyłem w ogóle spróbować mierzyć z dętką. Co prawda, w intersporcie by mi to załatwili za 5 zł, ale kiedyś trzeba się wreszcie tego nauczyć:)

Detka - Continental All Tour 28", opony: Impac Crosspac

#113 Gruby120

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 24
  • 74 postów
  • Imię:Jakub
Garaż Rower

Napisano 03 maj 2012 - 21:40

Te wszystkie poradniki są okay, ale zobaczcie, jak dętkę wymienia MacGyver!
Blog żółtodzioba - Rowerowy lamer. Do polubienia!

#114 Rero

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 36 postów

Napisano 04 maj 2012 - 21:37

Zdejmujesz kolo, wypompowujesz powietrze, zdejmujesz oponę, wyjmujesz dętkę, zakładasz nową dętkę tak, by wentyl był w odpowiednim miejscu, zakładasz oponę, pompujesz tak do ok. polowy, "rozmasowujesz kolo", pompujesz do ok. 2 barów, przykręcasz kolo i tyle.