[dętka] jak zmienić dętkę?
Napisano 03 sierpień 2011 - 21:02
Rowery
Napisano 03 sierpień 2011 - 21:22
Napisano 04 sierpień 2011 - 08:06
Napisano 06 wrzesień 2011 - 15:46
Problem opisałem w tym wątku w poście nr 100 po raz pierwszy. Dętki zakupiłem nowe, podczas zakładania dokładnie przyglądałem się położeniu wentyla - był pod kątem 90 stopni do obręczy. Napompowałem opony prawie do oporu (pompka Rookie XL - do 6 barów pompuje) Po przejechaniu 5km zauważyłem wyraźne skrzywienie wentyla. Dętki nie przebiłem, ponieważ od razu zakończyłem w zasadzie jazdę chcąc ją oszczędzić. Jestem jednak pewny, że podobna sytuacja miała miejsce kiedy opisywałem problem po raz pierwszy. Wtedy jednak nie patrzyłem na wentyl podczas jazdy, ponieważ nie wiedziałem co jest powodem łapania gumy.
Załączam zdjęcia wykonane po założeniu opon oraz po przejechaniu owych 5km.:
WRZUTA - 06092011184
WRZUTA - 06092011183
Wniosek jest taki, że opona wyraźnie przesuwa się na obręczy. Zdziwienie może być tym większe, ponieważ jazda odbywała się po płaskim asfalcie. Hamowanie miało miejsce, ale nie było to hamowanie intensywne (można powiedzieć, że lekkie spowolnienie roweru).
Na tych samych obręczach jeżdżę też w slickach 1,35" i te problemu nie sprawiają.
Będzie to wina obręczy czy opon? Opony są uważam znacznie bardziej rozciągnięte niż na początku eksploatacji. Teraz zakładam je palcami, kiedyś miałem spore problemy używając łyżek. Może to wina opon, ale czy to normalne? Opony tej klasy (Race King zwijane w wersji Protection) byłyby w zasadzie po sezonie do wyrzucenia z powodu rozciągnięcia?
Proszę wypowiadajcie się w ramach możliwości i wiedzy. Jeżdżę aktualnie na rowerze MTB ze slickami, a więc nie mogę wykorzystać roweru do celu w jakim był stworzony. W sobotę miałem plan wystartować w poznańskim Bikemaratonie. Los szczęśliwie chciał, że czas mi nie pozwolił na to, ale dopiero bym się zniechęcił płacąc za start i po paru kilometrach kończąc.
Użytkownik michalbike edytował ten post 06 wrzesień 2011 - 15:49
Napisano 06 wrzesień 2011 - 16:09
6 barow to strasznie duzo... sprobuj napapowac "normalnie" tzn. do 2 barow i zobacz czy problem nadal wystepuje. Nie boisz sie o felgi przy takich cisnieniach, zwlaszcza na tak szerokich oponach?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Rowery
Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:08
W renomowanym poznańskim sklepie powiedzieli, że kiedy ciśnienie będzie odpowiednie to opona nie ma prawa przesuwać się na obręczy. No więc zaserwowałem ile mogłem. Czy bałem się? Wszystko mi jedno było. Dużo nie ważę, a chciałem po prostu sprawdzić. I tak nie mogę jeździć na tych oponach normalnie.
Tak czy inaczej problem występuje zarówno przy niskim jak i maksymalnym ciśnieniu. Dodam, że miesiąc temu zakładałem opony z użyciem płynu do mycia naczyń, więc mogło to być przyczyną. Jednak obręcz śliska nie była, podobnie opona tym razem, a problem występuje nadal.
Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:44
Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:47
Napisano 06 wrzesień 2011 - 20:07
Użytkownik kenjisan edytował ten post 06 wrzesień 2011 - 20:08
Napisano 26 październik 2011 - 15:45
Sprawę zakończyłem z opisanym wyżej problemem. Opony, które posiadałem (RK 2.2, zwijane, Protection) były generalnie wadliwe od samego początku. Nabyłem je wraz z rowerem, były już założone.
Początkowo był problem w ogóle z biciem bocznym jak i promieniowym obu opon. Straciłem godziny na układaniu ich na obręczy. Następnie wystąpił problem z przesuwaniem się na obręczy.
Opony były krzywe i rozciągnięte - taki mój wniosek.
Aktualnie jeżdżę na tym samym modelu, lecz 2.0, drut. Poszedłem w tym kierunku, ponieważ waga jest zbliżona do zwijanych 2.2, a posiadają drut, który jest solidniejszy moim zdaniem. Opony ani drgną, kilkadziesiąt kilometrów zarówno na asfalcie jak i w terenie (wraz z mocnym hamowaniem) - opona siedzi jak siedziała, wentyl pod kątem 90 stopni do obręczy jak był, tak i jest nadal.
Napisano 09 grudzień 2011 - 22:14
Kolega kupił te opony w wersji 2.0 drut > jedna jest ok, zaś druga jest krzywa i źle układa się na obręczy. Rok kupna opony 2009.
Inny znajomy miał 2.2 drut - wentyle urywane co kilkadziesiąt kilometrów, opona przesuwała się na obręczy (Mavic). Również 2009.
Trzeci przypadek - tym razem in plus 2.2 drut - wszystko działa po 500 km, brak problemów. Rocznik 2011.
Napisano 27 marzec 2012 - 01:51
Detka - Continental All Tour 28", opony: Impac Crosspac
Napisano 03 maj 2012 - 21:40
Napisano 04 maj 2012 - 21:37