[Wypadek] Zdarzenie na ścieżce rowerowej. Pomoc prawna.
Started By Kaazik, lut 05 2012 08:10
wypadek prawnik
49 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 maj 2012 - 19:56
Odwołaj się od wyroku!
Czekam na szczegóły.
Rowery
Napisano 23 maj 2012 - 20:11
Użytkownik ElDiablo dnia 23 maj 2012 - 16:05 napisał
O rzesz Ty orzeszku .... dawaj szczegóły!
Pewno sędzia też kręci na rowerze
Pewno sędzia też kręci na rowerze
Dzisiaj o 11.40 sąd ogłosił wyrok w imieniu RP : uniewinnienie, koszty sądowe ponosi skarb Państwa.
Komentarz sędziego był dość krótki.
Stwierdził, że co prawda biegły ewidentnie uczynił ze mnie winnego ( w myśl litery prawa) - I podkreślił to.
Jednak wobec faktu, że piesi chodzą po ścieżce rowerowej, cytuję - tyralierą, z psami na długiej smyczy i nie ponieśli szwanku.
A ja, zostałem poszkodowany.
To w tym wszystkim, ja rowerzysta nie mogę być jeszcze winnym.
Miałem wrażenie że był zniesmaczony bałaganem stworzonym przez pieszych.
Nie spodziewałem się takiego zdrowo - rozsądkowego podejścia do sprawy !!!
Chwała mu za to.
Ponieważ to ja byłem obwiniony, sądzę że piesi nie ponieśli żadnych konsekwencji.
Wydawało mi się że na korytarzu był ich adwokat. Być może w tej sytuacji nie dostaną zwrotu wynagrodzenia adwokata.
Jak mnie najdzie, to może zajrzę do dokumentów i będzie to wiadome.
Można by powiedzieć, że jest sprawiedliwość na tym Świecie
Pozdrawiam i dzięki za słowa otuchy i wsparcie w tych trudnych chwilach.
Użytkownik Kaazik edytował ten post 23 maj 2012 - 20:12
Napisano 23 maj 2012 - 21:21
ale nie mozesz poniesc kosztow bedac juz niewinnym.
mozesz sie cieszyc, ze sedzia poszedl w strone zdrowego rozsadku bo normalnie trzymaja sie oponii bieglego
mozesz sie cieszyc, ze sedzia poszedl w strone zdrowego rozsadku bo normalnie trzymaja sie oponii bieglego
Napisano 23 maj 2012 - 21:32
w wiekszosci przypadkow sad ma opinie bieglego jako prawde objawiona co juz ktos na forum gdzies powiedzial
Rowery
Napisano 23 maj 2012 - 21:37
Bo sąd to nie jest wszystkowiedząca wyrocznia. I nie ma się co dziwić, ze często-gęsto trzyma się opinii biegłego, który w końcu jest powoływany jako specjalista w dziedzinie.
Jakiś czas temu w łódzkiej Izbie Cywilnej była sprawa o odszkodowanie, że zakupione od hodowcy jakieś robaczki nie nadają się do dalszej hodowli mimo, iż wg zapewnień sprzedającego miały się rozmnażać. Jak myślisz czy w takim wypadku sąd jest w stanie sam zbadać jak to z tymi konkretnymi robaczkami jest?
Jakiś czas temu w łódzkiej Izbie Cywilnej była sprawa o odszkodowanie, że zakupione od hodowcy jakieś robaczki nie nadają się do dalszej hodowli mimo, iż wg zapewnień sprzedającego miały się rozmnażać. Jak myślisz czy w takim wypadku sąd jest w stanie sam zbadać jak to z tymi konkretnymi robaczkami jest?
Napisano 23 maj 2012 - 21:43
no ale mnie to przeciez nie dziwi bo w zasadzie tak byc powinno. chwala sedziemu za zdroworozsadkowe podejscie do sprawy
Napisano 23 maj 2012 - 22:07
Użytkownik demek dnia 23 maj 2012 - 21:43 napisał
no ale mnie to przeciez nie dziwi bo w zasadzie tak byc powinno.
Napisano wczoraj, 11:20
Extra sędzia. Nieoderwany od rzeczywistości.
Napisano wczoraj, 19:53
Taki wyrok cieszy. Szkoda, że nie mamy prawa precedensowego ale to i tak postęp w sprawach rowerzysta vs reszta świata.
Gratuluje!
Gratuluje!
Schwefel photoblog
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"