Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[sklep] Vincere Bike Components

22 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pavvel

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 19
  • 330 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 25 kwiecień 2012 - 10:05

Jeden detal tylko - weź pod uwagę, że pakowanie też kosztuje:) nieraz całkiiem niemało...

P.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Rowery

• admin

#22 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 27
  • 1165 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 25 kwiecień 2012 - 11:29

Wiem, zdaję sobie z tego sprawę ale największa koperta bąbelkowa A1 kosztuje na poczcie 2,05 PLN. Kartony są droższe, ale sklepy bardzo często wysyłają coś np w opakowaniach po butach lub innych kartonach które zabezpieczają tylko taśmą klejącą. Jeszcze innym rozwiązaniem jest wpakowanie towaru w reklamówkę i zaklejenie taśmą. Przyjmijmy jednak że większość towaru mieści się i pakowana jest w najdroższą wersje która kosztuje 2 PLN.

Słyszałem kiedyś, że sklepy tłumaczą koszt przesyłki koniecznością dojazdu na pocztę - może nie najgłupsza bajka jaką można wcisnąć klientom, ale plasuje się w czołówce. Biorę sobie średniej wielkości sklep rowerowy który w ciągu tygodnia przeprowadza około 30 transakcji przez allegro (nie wiem jak poza allegro poprzez sklep internetowy). Daje to nam 30/7= ~4 paczki dziennie. Za przesyłkę płacisz np 15 PLN, sklep wykłada 11 PLN za paczkę (2-5kg czyli duża), 2 PLN za opakowanie i 2 PLN ma dla siebie na transport. 4x2 PLN = 8 PLN, ponad litr paliwa czyli nie najgorzej, na dojazd na pocztę styknie. 20 razy w miesiącu to mamy już 160PLN na paliwo.

Urwijmy jednak nieco ceny z opakowania, odwiedzajmy pocztę tylko 2-3 razy w tygodniu i nasza kwota zaczyna rosnąć. Niektóre sklepy sprzedają 3x więcej towarów w ciągu tygodnia, zysk na opłacie za przesyłkę rośnie. Nie ma w tych obliczeniach ściemy, zobaczcie tylko na allegro, ten sam towar jeden sklep sprzedaje (przy tej samej cenie produktu) wysyłając pocztą za 14 PLN a inny za 18 PLN!!! Ba, dochodzi do absurdów gdzie pocztą wychodzi drożej jak kurierem. Inny przykład: przerzutka xt, cena 209pln, przesyłka 12pln, inny sklep cena 255pln przesyłka 14pln. A poczta polska wszędzie taka sama i ceny te same!

Sklepy rżną głupków ostro, czasem nawet podając że wysyłka towaru jest gratis a to zawsze będzie ściemą bo wtedy towar zawiera w cenie koszt przesyłki - za wyjątkiem sytuacji gdy przesyłka jest gratis od pewnej kwoty bo tutaj jestem w stanie uwierzyć, że sklep rezygnuje z części zysku aby namówić klienta na dodatkowy zakup.
Dołączona grafika

#23 Pavvel

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 19
  • 330 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 25 kwiecień 2012 - 13:25

Z jednej strony zgadzam się z Tobą. Ale z drugiej... Sprzedawałem ostatnio modele. Z każdym musiałem iść osobno na pocztą (tak wyszło) - pół godziny. Rolka folii bąbelkowej - na trzy paczki. Taśma klejąca - na 4 paczki. Koszt - taśma, zależy jaka, około 5zł, folia, nie pamiętam, koło 20. Tyle, że ja pancernie pakuję paczki ;)
Oczywiście jednostkowo wychodzi drożej, ale masz rację, że często jesteśmy na kosztach przesyłki naciągani.

Chodzi mi tylko o to, żeby pamiętać, że przesyłka to nie tylko cena znaczka :)
Generalnie, jesteśmy zgodni :)

P.