Skocz do zawartości

[rogi] imitacja baranka

zawias2704

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam witam.

Ja z pytaniem. Czy istnieje w ogóle takie coś. Chodzi o to, że mam kierownicę, i chciałbym wyrzucić z niej moje obecne gripy i zamontować takie, żeby kierownica stała się barankiem (tak jak w kolarzówkach), żeby można było przyjąć bardziej pochyloną pozycję kiedy trzeba. Oczywiście wiem, że będzie problem z klamkomanetkami. Ale je bym zostawił (mam altusy), bo przecież taką kierownicę można byłoby trzymać też normalnie, a np. tylko na zjazdach się pochylać.

Istnieją gripy w kształcie baranka? Jeśli tak to ile kosztują? Warto coś takiego zakładać? Do giętej kierownicy :D ?

Napisano

Gripy to raczej miękki element, który nasuwany na kierownicę ma poprawiać chwyt, więc nie wiem o co Ci chodzi. Może o rogi kierownicy? Wątpię by takie istniały (musiałyby być długie i nieźle wykręcone, a mocowanie ich na jedną obejmę wiązałoby się z niestabilnością). Nie myślałeś po prostu o zmianie kierownicy jeśli już tak bardzo chcesz szosową? Z tego, co widziałem to można znaleźć zarówno pod mostek 25,4 oraz 31,8.

Napisano

wiem co to jest, nie chciałbym zmieniać całej kierownicy, tylko nałożyć na tą kierownicę gripy zaokrąglone i wywijane tak jak baranek.

poza tym co mtb to nie ja.

--

no chyba, że macie jakiś lepszy patent na przyjęcie bardziej aerodynamicznej pozycji.

Napisano

widziałem takie coś z 15 lat temu własnie w kolarce, chodziło o to zeby zalozyc na niej gripshifty i miec jednoczesnie normalnego baranka z klamkami szosowymi

Napisano

Czytałem też historię pewnego zawodnika w MR (na obecną chwilę nie mogę sobie przypomnieć), a więc głównie chodziło o samo przyzwyczajenie. Tak lubił baranka, że jeździł na nim w MTB.

Więc to może być też kwestia osobistych preferencji B)

Napisano

Zmieniłem tytuł na [rogi], bo o to chodzi. Na pewno takie rogi są lub były dostępne, kiedyś widziałem. Ale są praktycznie niespotykane i raczej nie do dostania w Polsce. Lepiej chyba normalnego baranka zamontować.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zajrzyj na mój profil -> rowery.

Mam przerobione rogi Author ABE-004. Wystarczy palnik, imadło i jakaś rurka żeby je wygiąć.

Jeżdżę moim rowerem zarówno po szosie jak i po lesie. Na asfalcie zawsze największym problemem był dla mnie opór powietrza.

Hamulce trzeba mieć tam gdzie się trzyma ręce, więc kupno baranka w moim przypadku trochę odpadało. Zwiększa się wtedy nacisk na przednie koło (zapada się bardziej) i jazda w terenie byłaby moim zdaniem o wiele gorsza niż na zwykłej kierownicy - mam crossa o nie najgrubszych oponach.

Nie chciałem rezygnować z jazdy w lesie i jednocześnie zniwelować opory powietrza podczas dłuższych odcinków na szosie.

Te rogi, które możesz zobaczyć w moim rowerze sprawdzają się wyśmienicie jeśli chodzi o jazdę po szosie.

Nie jeżdżę właściwie po mieście, jak szosa to tylko odcinki wśród lasów i wiosek bez konieczności gwałtownego hamowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja w kolarce obciąłem baranka aby zrobić coś na kształt czasówki. Do tego oczywiście dorzuciłem niewielką lemondkę. Może to jest opcja dla ciebie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...