zawias2704 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Witam witam. Ja z pytaniem. Czy istnieje w ogóle takie coś. Chodzi o to, że mam kierownicę, i chciałbym wyrzucić z niej moje obecne gripy i zamontować takie, żeby kierownica stała się barankiem (tak jak w kolarzówkach), żeby można było przyjąć bardziej pochyloną pozycję kiedy trzeba. Oczywiście wiem, że będzie problem z klamkomanetkami. Ale je bym zostawił (mam altusy), bo przecież taką kierownicę można byłoby trzymać też normalnie, a np. tylko na zjazdach się pochylać. Istnieją gripy w kształcie baranka? Jeśli tak to ile kosztują? Warto coś takiego zakładać? Do giętej kierownicy ?
PandaFaka Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Gripy to raczej miękki element, który nasuwany na kierownicę ma poprawiać chwyt, więc nie wiem o co Ci chodzi. Może o rogi kierownicy? Wątpię by takie istniały (musiałyby być długie i nieźle wykręcone, a mocowanie ich na jedną obejmę wiązałoby się z niestabilnością). Nie myślałeś po prostu o zmianie kierownicy jeśli już tak bardzo chcesz szosową? Z tego, co widziałem to można znaleźć zarówno pod mostek 25,4 oraz 31,8.
koziakaka Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 autor ewidentnie nie wie, czym sa gripy. a barankow do mtb nie ma
zawias2704 Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 wiem co to jest, nie chciałbym zmieniać całej kierownicy, tylko nałożyć na tą kierownicę gripy zaokrąglone i wywijane tak jak baranek. poza tym co mtb to nie ja. -- no chyba, że macie jakiś lepszy patent na przyjęcie bardziej aerodynamicznej pozycji.
wildix Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 widziałem takie coś z 15 lat temu własnie w kolarce, chodziło o to zeby zalozyc na niej gripshifty i miec jednoczesnie normalnego baranka z klamkami szosowymi
Patryke Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Czytałem też historię pewnego zawodnika w MR (na obecną chwilę nie mogę sobie przypomnieć), a więc głównie chodziło o samo przyzwyczajenie. Tak lubił baranka, że jeździł na nim w MTB. Więc to może być też kwestia osobistych preferencji
Klosiu Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Zmieniłem tytuł na [rogi], bo o to chodzi. Na pewno takie rogi są lub były dostępne, kiedyś widziałem. Ale są praktycznie niespotykane i raczej nie do dostania w Polsce. Lepiej chyba normalnego baranka zamontować.
Adik Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 http://allegro.pl/rogi-alumiowe-super-ksztalt-dlugie-gratis-i1625475555.html Takie coś i montujesz tak, aby były na dole. Wychodzi wtedy podobnie jak w rowerze w mojej sygnaturce.
zawias2704 Napisano 26 Maja 2011 Autor Napisano 26 Maja 2011 kiedy mi nie o to chodziło... no ale dobra, na następny sezon pewnie zakupię nową kierownicę.
regis221 Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Zajrzyj na mój profil -> rowery. Mam przerobione rogi Author ABE-004. Wystarczy palnik, imadło i jakaś rurka żeby je wygiąć. Jeżdżę moim rowerem zarówno po szosie jak i po lesie. Na asfalcie zawsze największym problemem był dla mnie opór powietrza. Hamulce trzeba mieć tam gdzie się trzyma ręce, więc kupno baranka w moim przypadku trochę odpadało. Zwiększa się wtedy nacisk na przednie koło (zapada się bardziej) i jazda w terenie byłaby moim zdaniem o wiele gorsza niż na zwykłej kierownicy - mam crossa o nie najgrubszych oponach. Nie chciałem rezygnować z jazdy w lesie i jednocześnie zniwelować opory powietrza podczas dłuższych odcinków na szosie. Te rogi, które możesz zobaczyć w moim rowerze sprawdzają się wyśmienicie jeśli chodzi o jazdę po szosie. Nie jeżdżę właściwie po mieście, jak szosa to tylko odcinki wśród lasów i wiosek bez konieczności gwałtownego hamowania.
Maik Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Ja w kolarce obciąłem baranka aby zrobić coś na kształt czasówki. Do tego oczywiście dorzuciłem niewielką lemondkę. Może to jest opcja dla ciebie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.