Skocz do zawartości

[Piszczenie] Coś piszczy z przodu mojego roweru

Imadlo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam nietypowy problem. Coś piszczy w moim rowerze podczas jazdy. Pojawiło się to jakieś dwa dni temu. Najczęściej piszczy jak jadę powyżej 25km/h, sporadycznie jak jadę wolniej. Piszczenie wydobywa się z przodu roweru.

Myślałem, że to uszczelki przedniej piasty - jak kręcę kołem w powietrzu to nic nie piszczy. Przesmarowałem zewnętrzne gumy piast - nie pomogło.

Na dole sterów jest również gumowa uszczelka, ale piszczenie występuje niezależnie od skręcania kierownicą.

Amortyzator też odpada - rower piszczy nawet na asfalcie z zablokowanym amorem.

Hamulce V-brake. Na odpiętym przednim hamulcu też piszczy. Z odpiętym tylnym hamulcem również.

Co to może być? Piszczenie nasila się wraz ze wzrostem prędkości.

Napisano

Pewny jesteś że to z przodu? Nie zapominaj, że rama i inne elementy przenoszą dźwięki, więc 'trzeszczyciel' może być zupełnie gdzie indziej. Trzeszczy, gdy kręcisz korbami?

Napisano

Piasta przednia to Shimano Hone HB-M600. Rozkręciłem ją, wyczyściłem i nasmarowałem. Piasta tylna to Quando pod kasetę 8/9 rzędów. Również wyczyściłem i nasmarowałem. Piszczenie nie jest zależne od kręcenia korbami.

Napisano

Wcale nie jest powiedziane, że jak słychać z przodu, to źródło dźwięku jest z przodu. Faktycznie musi to być coś w kołach, skoro piszczy ze wzrostem prędkości, a nie jest zależne od kręcenia korbami. Pierwsze co mi przyszło do głowy to kółeczka przerzutek na łożyskach śligowych, ale tu musi być ruch łańcucha zeby piszczały. W zasadzie po przesmarowaniu piast nic nie może piszczeć bez ruchu napędu :).

Napisano

myślę że mimo wszystko trzeba też skontrolować stery oraz amor. bo jednak amortyzator pracuje minimalnie nawet na równej nawierzchni w stanie zablokowanym. a stery przenoszą obciążenia pochodzące od nacisku rowerzysty, więc pracują w różnych płaszczyznach.

Napisano

A może to siodełko :):) Im większa prędkość, tym szybciej pedałujesz i ruszasz nogami, przez co zmienia się nacisk na siodełku... W sumie to i amor może być, bo choć zablokowany, to trochę zawsze coś tam działa...

Napisano

Tak sobie dziś jadę i piszczy. A jechałem wolno. Wieje dziś silny wiatr. Zatrzymałem się - trochę piszczy, ale bardzo cicho. Oglądam, a raczej osłuchuje rower i znalazłem! Niedawno założyłem nowe chwyty i korki kierownicy. Dziurki w korkach piszczą od wiatru. Kierownica działa jak piszczałka.

Napisano

Gdy zejdziesz z roweru to "piszczenie" moze przestać ponieważ nie ma takiego nacisku na łozyska piaste itp..

Moim zdaniem tam powinieneś poszukać problemu

• Mod Team
Napisano

A ty w ogole czytałeś powyższa wypowiedź ?? Wyraźnie tam pisze ze przyczyną były nowo założone chwyty. piszczało nawet jak rower stał ... ludzie nie piszcie bezmyslnie juz lepiej posiedzieć przed TV ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...