Skocz do zawartości

[przerzutka] Jaką linkę kupić do przerzutki?

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nie dawno założyłem linkę od przerzutki. Niestety sprzedawca mnie zapewniał mnie że to linka do przerzutki przedniej okazało się że nie bo jest za długa... więc żeby pasowała musiałem uciąć końcówkę od strony przerzutki, korby. Okazuje się że teraz że ta końcówka rozchodzi się ... przypuszczam że jak podłączę pod śrubę mocującą linkę (przy przerzutce) to będzie jeszcze gorzej. Teraz pytanie- czy dostanę gdziekolwiek linkę z końcówkami które na kóńcu można podpiąć? jest taka możliwość?

pozdrawiam

Napisano

Hahah, nie wierzę :laugh: Najlepszy temat jaki widziałem od dłuższego czasu :icon_mrgreen:

Wkładasz linkę do manetki, następnie przekładasz ją przez pancerze i przykręcasz do przerzutki. I dopiero teraz należy obciąć nadmiar linki oraz nałożyć na nią końcówkę. A końcówki dostaniesz w każdym rowerowym za grosze.

Napisano

no właśnie nie szło po przełożeniu uciąć nadmiaru bo na dwóch końcach były końcówki-czyli od razu trzeba było uciąć. Niestety po ucięciu nie wygląda to najlepiej. Ucinałem to ostrym narzędziem.

A w miasteczku którym kupuje części twierdzą że końcówek nie ma -od razu są na linkach....

Napisano

Idziesz do sklepu rowerowego i prosisz linkę przerzutkową. Problem z głowy. A jak chcesz lepszej jakości to weź szlifowaną albo teflonową.

Linki te ze względu, że są dosyć mocne nie utniesz ot tak, dlatego też się strzępią. Potrzebne są do nich specjalne obcinaczki albo dobre nożyce do cięcia drutu, blachy, etc...

Napisano

Dziwne jest to co piszesz. Zamiast sie zamartwiać jakąś durną linką, kup nową, normalną - przecież to są groszowe sprawy

Napisano

Dla mnie to nie problem. Na allegro są linki z końcówkami ale do hamulców. Po odwiedzinach w sklepach w miasteczku moim okazało się iż te osoby twierdzą że nie mają tego -dlatego pytam-co w tym jest dziwnego i śmiesznego?.

Aha i z tego co widzę na allegro niby dobre linki kosztują od 10zł...

Napisano

jakie to miasteczko bo nie wiem co omijać w każdym szanującym się serwisie mają minimum 3 rodzaje linek przerzutowych chodź chyba accent teflonowy ma obie strony z końcówką ale dobre nożyce i heja

Napisano

Owszem, accent teflonowany ma dwie końcówki (na 100% bo właśnie leży u mnie na biurku), ale każda linka jaką widziałem wcześniej miała jedną końcówkę.

Jeśli sklep nie ma końcówek do mocowania na lince to chyba powinien zastanowić się nad sensem swojego istnienia. W sumie to zawsze chyba przy kupowaniu linek czy pancerzy sprzedawcy pytają czy końcówek nie potrzebujesz :

Aha i z tego co widzę na allegro niby dobre linki kosztują od 10zł...

Tutaj masz aktualnie najtańszą na allegro z jedną końcówką, złego słowa jeszcze o nich nie słyszałem. I co w tym dziwnego, że dobra linka kosztuje 10zł? Wymienia się to na tyle rzadko, że do dobrego napędu można się szarpnąć, a nawet powinno. A że wzrost ceny nie jest proporcjonalny do wzrostu jakości to już nic z tym nie zrobisz.

co w tym jest dziwnego i śmiesznego?.

Jak za rok czy dwa wpadniesz na ten temat to też się zaśmiejesz :P

A, byłbym zapomniał, każda linka będzie za długa bo one w standardzie mają chyba 2m i są zbyt długie również do tylnej przerzutki. Zbędny zapas trzeba obciąć.

• Mod Team
Napisano

Każdą linkę przerzutkową trzeba uciąć po montażu, na 100% będzie za długa, zwłaszcza z przodu. Przepychasz przez manetkę, potem przez pancerz potem przymierzasz do śruby w przerzutce i ciachasz kilka cm dalej. Ja używam zwykłych obcęg, z tym ze muszą być ostre. Użycie tępego narzędzia powoduje postrzępienie się linki. Jednak nawet dobrze ucięta linka z czasem zacznie się strzępić, dlatego trzeba założyć na nią kapturek który temu zapobiegnie. Kapturki kosztują ok. 10gr, i jak koledzy wcześniej pisali, powinne być w każdym dobrym sklepie rowerowym, to jest jedna z podstawowych części która powinna być w każdym rowerze z przerzutkami/hamulcami mechanicznymi.

Napisano

jest jeszcze jedna opcja a raczej 2

1 jeśli nie mają w sklepie końcówek to idź do elektrycznego i poproś rurkę termozgrzewalną o średnicy 2mm (lepiej niż końcówka) koszt chyba 50gr za jakieś 1m czyli 100 końcówek :)

2 opcja odtłuść linkę na końcówce z obcinanej strony lutownica i cyna w dłoń i małą kropelkę nanieś na końcówce (działa bdb chodź wolę 1)

Tak przy okazji nie polecam tanich teflonowych linek bo szybko teflon schodzi i działają gorzej od nierdzewek a fajną i dość tanią linką są szlifowane nierdzewne

:thumbsup:

Napisano

Jest jeszcze taka możliwość ;)

Kolego jeśli masz w domu jakąś szlifierkę, możesz nią objechać ten pędzel. Tylko uważaj na odpryski i fruwające pyły resztki z tarczy-kamienia. Oszlifujesz tak jakbyś ostrzył ołówek, oczywiście nieco powyżej pędzla. Potem przetykasz gdzie trza, końcówkę zabezpieczasz i w drogę. Uda się :D

Zdrówka

Napisano

szlifierkę bym odradził bo też może poszarpać ale i tak warto spróbować chodź ostre szczypce czy obcęgi są na pewno skuteczne i bezpieczne

Napisano

linki przerzutkowe jagwire maja dwie koncowki na lince. jedna do manetek campagolo a druga shimano. roznia sie srednica koncowki , campagnolo ma mniejsza koncowke. u mnie w gripach sachs pasuje mniejsza koncowka. ucinasz ta niewlasciwa i przeplatasz przez wszystkie czesci. ucinasz nadmiar i zakladasz koncowke , zaciskasz i koniec.

ja uzywam linek jagwire hyper.

Napisano

Odkąd pamiętam obcinam kombinerkami i nigdy mi się nie strzępiły jeśli uciąłem na końcu ostrza i dobrze, szybko wcisnąłem. Później zakładam kapturek, ściskam tym samym narzędziem i w drogę ;)

Napisano

W kwestii zakończenia linki polecę rozwiązanie, które z powodzeniem wykorzystuje od jakichś 5 lat.

W sklepie elektrycznym w cenie ok 1zł można kupić 1mb wąskiej koszulki termokurczliwej. Obcinasz, zakładasz na linkę i podgrzewasz zapalniczką. Rozwiązanie trwałe, estetyczne a przy tym bardzo tanie i łatwo dostępne.

U mnie to wygląda TAK

Napisano

A jak mnie nie było jeszcze stać na prawdziwe "rowerowe" obcinaczki, zakładałem linkę tak jak ma być zaznaczałem gdzie uciąć. Następnie wyciągałem ową nowa linkę z pancerzy i manetki. Ostry przecinak na jakieś żelastwo i pyk. pięknie ucięte i nie rozdwojone. Jak kogoś stać na prawdziwe rowerowe obcinaczki do linek to polecam. Super wygoda!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...