Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba do 230 zł?

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Jak w temacie.

Z tym że posiadam dobry suport pod korby z wejściem kwadratowy... i zależało by mi aby kupić same ramiona i blaty.

Przeznaczenie: Rower MTB

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!

Napisano

Nie ma SLX ani Stylo na kwadrat. Na twoim miejscu sprzedałbym ten suport i kupił coś takiego jak podał Waler, czyli Deore FC-M590.

Napisano

Właśnie też się zastanawiałem nad tą deore... z tym że dzisiaj przyszło mi siodełko i ograniczyło budżet o 100zł... Więc pozostaje pozostać przy kwadracie...;/

Zastanawiałem się przy tym budżecie nad Alivio. Jak myślicie? Musze jak najszybciej wymienić swoją korbe bo szkoda łańcucha.

Napisano

W sumie czemu nie? Całkiem ciekawa propozycja, ale nie lepiej dozbierać do nowej korby :rolleyes: ? Nie lepiej było odpuścić sobie siodełko za 100 zł i kupić dobrą korbę <_< ?

Napisano

Zerknij do oferty cykloturu.

W założonym budżecie znajdziesz korbę z mocowaniem na octalink (fc-m341 albo fc-,361), do tego suport bb-es25 bądź es30. Przy prawidłowym montażu całość będzie trwała, sztywna i relatywnie tania.

Napisano

Tak jak koledzy podpowiadają, dozbieraj i kup minimum tą deore. Kupisz korbę z hollowtechem i będziesz miał z bani na długi czas.

baju baju!

korba z hollowtechem na długi czas? mam troszkę odmienne zdanie w tej kwestii. No chyba że trafiłem jakiś kiepski egzemplarz LX'a...

• Mod Team
Napisano

Jeśli w niedługim czasie możesz dozbierać to uskładaj na Deore ze zintegrowaną osią, a obecny suport sprzedaj.

Jeśli nie to Alivio nie będzie złe.

Jeśli masz parcie na zakup to raczej nie ma wyjścia.

Alivio działa przeciętnie, na pewno gorzej od Deore.

Napisano

@Biera Rozumiem, że mówisz o łożyskach?

Jeśli już kupować coś nowego, to w tym budżecie Alivio z mocowaniem Octalink. Rozsądny środek pomiędzy kwadratem, a Hollowtechem.

Napisano

Od siebie na Octalink mogę polecić Deore FC-M442, nie wiem tylko czy jest sens kupować Deore zamiast Alivio na Octalink.. Na twoim miejscu dozbierałbym do Deore FC-M590.

Napisano

A czym się różni takie alivio m410 od acera m341 czy m361? Acere widziałem tylko w sklepie, na alivio jeżdżę w jednym rowerze. Mnie się wydaje, że to jedno i to samo (zębatki stalowe, waga podobna). Nie jeździłem więc mogę się mylić.

Na dzień dzisiejszy gdybym potrzebował korby nowej do 100zł to brałbym octalink. Gdyby obie korby (acera i alivio) były w tej samej cenie to brałbym świadomie acerę. Dlaczego? Bo prawa strona jest zrobiona z jednego kawałka, "pająk" na zębatki nie jest przykręcany do ramienia, dla mnie to zaleta. Acera jest nawet tańsza, wybór dla mnie byłby oczywisty.

Napisano

w moim rowerku wprawdzie już jest wszystko wymienione w ostatnich dwóch latach ale korbę starego LXa (ten z kątem na grzbiecie)nie zamierzam wymieniać, łożyska tak, zębatki albo do szlifowania albo do wymiany ale same ramiona są bardzo sztywne i ładnie wyglądają,

Napisano

baju baju!

korba z hollowtechem na długi czas? mam troszkę odmienne zdanie w tej kwestii. No chyba że trafiłem jakiś kiepski egzemplarz LX'a...

Mam już dwa pełne sezony slx'a i nic się nie dzieje, a jeżdżę bardzo agresywne enduro. Nawet jak łożyska padną to wydatek 50 zł to nie tragedia...

• Mod Team
Napisano

baju baju!

Lx w wersji mtb czwarty sezon, bez wymiany łożysk (przebieg ok.20 tysiaków). Pewnie trafiłeś pechowo.

Napisano

Czyli wychodzi na to ze i tak i tak suport z octalikiem muszę kupować... No niestety mam parcie ogromne i budżet zawężony ponieważ obecna korba już się nie nadaje...

Napisano

Do 130 zł według mnie wygrywa http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m470-octalink-hollowtech-nowa-i1402125475.html tylko musiałbyś dozbierać 20 zł do suportu BB-ES25. Korba sztywna, trwała i w tej cenie super-lekka.

Hm, do 130 zł ? Ciekawe twierdzenie ? Z mojej wiedzy na temat matematyki wynika, że 119 + 20 (najtańszą wersję wysyłki biorę pod uwagę) to będzię zdaje się 139 zł...

Na forum niestety pomija się bardzo często koszty wysyłki a przy korbie za 130 zł, 20 zł to na tyle duże, że wypadałoby brać to pod uwagę...

Ja używam wspomnianego Alivio i prawdę mówiąc nie narzekam. Inna sprawa, że nie mam porównania z korbami wyższych grup, więc moja wypowiedź może być niezbyt obiektywna.

Napisano

Witajcie!

Jak w temacie.

Z tym że posiadam dobry suport pod korby z wejściem kwadratowy... i zależało by mi aby kupić same ramiona i blaty.

Przeznaczenie: Rower MTB

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!

Ja mam taką propozycję ;) Jeśli chcesz wykorzystać swój suport to korba jak znalazł, nie za droga, stan bdb z minusem.

Napisano

Lx w wersji mtb czwarty sezon, bez wymiany łożysk (przebieg ok.20 tysiaków). Pewnie trafiłeś pechowo.

Albo nierówna krawędź boczna mufy suportu... Przez to sporo łożysk zew. się sypie - sądząc po wypowiedziach na forum.

Jednak kwadrat czy tam octalink ma ten plus - wkręcasz pakiet i tyle B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...