Jogurcik Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Witam wszystkich. W najbliższym czasie planuję wymieniać ramę na Accent EL Nino 19'' i przy okazji razem z ramą chciałem wymienić sztycę, hamulec tylny, i właśnie stery. A więc szukam sterów na łożyskach maszynowych w cenie do 100zł, do lekkiego XC. na razie znalazłem tylko Dartmoor Moloko, ale niewiem czy będą pasować, no i różne opinie się o Dartmoorach słyszy...
Mod Team bogus Napisano 23 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 23 Grudnia 2010 Jeśli ramę kupisz nową, to stery są w zestawie, co prawda nie maszynowe, ale u mnie trzymają się bardzo dobrze. Ewentualnie możesz te z zestawu sprzedać i kupić na maszynach. Zobacz na te Accenty: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=195
miskov17 Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Ja ostatnio zakupiłem te: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1659 jak na tą cenę, produkt warty polecenia. Dartmoory nie będą pasować, bowiem są to stery klasyczne, niepasujące do Twojej ramy. Jeśli chcesz szukać innych, to potrzebujesz sterów półzintegrowanych (press fit).
OKO Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Ja akurat nie mam dobrych wspomnień ze sterami ACCENTA (jakieś z roku 2006) - nie wiem jaki model i główny problem jaki miały to brak szczelności, po każdej jeździe pełno syfu łapały, po deszczu kiedy rower stał kierownica się po prostu blokowała, pomogło dopiero skręcenie wszystkiego, łącznie z mostkiem, podkładkami, korkiem i dekli sterów na silikonie. Nie wiem, może się już konstrukcyjnie poprawiły ale "niesmak" pozostaje - więcej nie kupię ACCENTA
senjiro Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Ja mam w szosie Airplane`a i póki co dają rade. Wiadomo że mniej dostają w kość niż w MTB, ale w różnych warunkach jeździłem i jak do tej pory nie miałem z nimi problemu. Te które podał miskov17 powinny spokojnie sobie poradzić. Z tym co napisał OKO to się zgodzę jeśli chodzi o niższe modele sterów accenta, niestety nie grzeszą dobrym uszczelnieniem. W tych na łożyskach maszynowych nie uświadczysz tego problemu.
tomke1 Napisano 24 Grudnia 2010 Napisano 24 Grudnia 2010 Pierwotnie w rowerze miałem jakieś proste CaneCreak które padły strasznie szybko, albo i od nowości były walnięte. I od 2 lat mam Airplane tyle że nie zintegrowane a zwykłe, ale nie narzekam a roweru nie oszczędzam.
Jogurcik Napisano 25 Grudnia 2010 Autor Napisano 25 Grudnia 2010 http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1661 - to o te Airplane chodzi? Jeśli tak, to chyba je wezmę, bo wydają się (przynajmniej wg. opisu na stronie...) lepsze od HsI- S01. Dzięki wszystkim za dotychczasowe opinie
Niedzwiedz1 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 Jak do El Nino to chyba jednak takie: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=195 ale fajnie by było jakby ktoś jeszcze potwierdził Mam HSI-S01 i działają ok jak na razie, ale patrząc na opis to od Airplane różnią się tylko masą - miski są alu, a nie stalowe. Tak też twierdził sprzedawca (zaufany) jak wybierałem stery, ale nie wiem czy nie sugerował się tylko tym opisem Edit: o trwałości HsI- S01 się nie wypowiem, bo moje mają dopiero 2128km. jednak na razie bez problemów.
miskov17 Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Jak do El Nino to chyba jednak takie:http://www.velo.com....m=1&pk=%&id=195 Chyba na pewno Airpline są 3mm niższe i z tego co widzę na obrazku, mają inne "ścięcie" w miskach.
c1ach Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Miałem kulkowe Accent HSI-B02 (dodawane przez producenta do ramy) i byłem z nich w sumie zadowolony - kręciły się. Po każdej dłuższej jeździe w mokrych warunkach (co na mazowszu łączy się z ogromem piachu włażącym gdzie popadnie) dało się wyczuć i słyszeć ziarenka piasku wewnątrz - niestety uszczelnienia były prowizoryczne, żadnych gumowych elementów tylko jakiś plastikowy krążek na dole i górze. Teraz mam właśnie Airplane i różnica jest kolosalna. Kierownica kręci się nieporównywalnie lżej. Mam też wrażenie, że łatwiej je wyregulować. Poprzednie stery albo miały luz i kręciły się lekko, albo chodziły z lekkim oporem bez luzu. W Airplane nie ma tego problemu. Uszczelnienie sterów jest realne i na razie spisuje się dobrze, polecam.
Jogurcik Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Napisano 26 Grudnia 2010 Oj wiem coś o tym piachu na Mazowszu, niestety.....chyba jednak wezmę te Airplane'y. Dzięki wszystkim za pomoc
TocaS Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Że się wtrącę, ponieważ sam jestem na etapie zakupu sterów i z tego co widzę ze zintegrowanych, to albo polecają właśnie Airplane Accenta albo te Dartmoory.
topol Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Posiadałem oba modele sterow.Airplan i HSI-S01.Róznice w wadze i w wysokosci znajdziecie na str velo.pl. Airplane stery naprawde lekie lecz żywotność złaba.5 tyś i miska górna się przetarła i pekła.Sa wykonane z alu. Jeśli ktos ceni sobie bezawaryjność i długi żywot sterów polece HSI-S01,miski bowiem Cr-Mo i praktyczie ie do zajechania.
mbike Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Że się wtrącę, ponieważ sam jestem na etapie zakupu sterów i z tego co widzę ze zintegrowanych, to albo polecają właśnie Airplane Accenta albo te Dartmoory. I ja się wtrącę: 1 - stery półzintegrowane (niektórzy nazywają zintegrowane) np. airplane, s-01 z Accenta - pasuje do el-nino 2 - stery zintegrowane (same łożyska, rama spełnia rolę miski) np. wymienione Dartmoory - NIE pasuje do el-nino pozdrawiam Adi
TocaS Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Postaram się to sprawdzić na dniach. Bo rozmawiałem z pewną osobą widzisz i według niej airplane jak i charka pasuje do tej samej ramy. Choć widzę że się trochę różnią.
mbike Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Hi, No to się kolega pomylił, Dartmoor nie ma w swojej ofercie sterów półzintegrowany. IMHO, do nie dawna trudno było znaleźć na rynku stery tego typu z najwyższej (lekkiej) półki, teraz mamy: FSA, KCNC, Mortop etc. pozdrawiam Adi
stefan2810 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Witam. W najbliższym czasie planuje zakup nowych sterów. Jeżeli chodzi o te sprawy to jestem zielony. Seryjnie posiadałem tzn. posiadam stery CaneCreak. Ostatnio zaczęły ciężko chodzić. Rozłożyłem (w środku było tyle syfu że szok) wyczyściłem, dałem nowy smar, skręciłem, wszystko pięknie ale dalej to samo. Są już trochę zajechane. W sumie to jakiś bardzo tani model chyba, bo nie posiada żadnego większego uszczelnienia. Nabijana miska, bieżnia, wianuszek jakaś podkładka i już. Szału nie ma. Postanowiłem że wymienię na lepszej jakości i tu mam kilka pytań: 1) Mogę zamontować stery półzintegrowane na maszynach? Wydaje mi się że tak. 2) Średnica górnej krawędzi w sterówce to 44mm. czyli chyba standard (Felt q520), czy te stery - http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=195 będą odpowiednie (polecane w tym temacie) 3) Jakie stery polecacie, żeby pasowały do mojej ramy, za ok. 70-80zł max.
P3NNY Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 W takim razie koledzy dopomóżcie bo galimatias z nazewnictwem zintegrowane a pół- jest naprawdę spory. Mam ramę kross level a4 2009 i myślałem nad tymi accentami ale mbike napisał że to półzintegrowane. Jakie wieć wybrać? POMOŻECIE?!! :-)
stefan2810 Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Też mam problem i czekam na pomoc. Wydaje mi się że pół zintegrowane to takie których miski wbija się w główkę ramy a zintegrowane to takie gdzie nic nie trzeba wbijać/nabijać bo już jest pod takie stery specjalna główka. Prosze o pomoc 2 posty wyżej.
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 stefan2810, znalazłem tylko to : http://allegro.pl/pro-stery-polzintegrowane-44mm-lekkie-84g-ct-i1385525236.html są na kulkach . A wg. mnie to jest tak : - stery półzintegrowane to takie, które posiadają miski wbijane w główkę ramy, łożyska bieżnię i tam jakieś podkładki. -stery zintegrowane to takie, które nie posiadają misek, bo główka jest przystosowana, mają tylko łożyska, bieżnię i jakieś tam podkładki. Czyli podobnie jak stefan2810, jeśli się mylę proszę poprawić
P3NNY Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 earl a z ramą level'a a4 orientujesz się jak jest?
stefan2810 Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Czyli mogę zamontować do ramki jakiekolwiek stery półzintegrowane? Z a4 z 2009 jest chyba tak samo. Na 99%.
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 stefan2810 jeśli spasują wymiarami to raczej tak, na 100% nie jestem pewien. Poczekaj na wypowiedzi innych osób. PENNY nie jestem pewien. Kross level A4 może też mieć stery półzintegrowane. Niechaj się jakiś posiadacz A4 wypowie bo też na 100% nie jestem pewien
P3NNY Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Kurka wodna na jednym forum piszą że zintegrowane na innym pół. Sam uważam że też zintegrowane ale pewności nie mam ni diabła
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Najlepiej jedź do jakiegoś serwisu tam zapytaj . Coś ci na pewno doradzą Jednak popieram stefana, level A4 najprawdopodobniej też ma stery półzintegrowane. Może sprawdź jak masz możliwość czy masz tam wbite jakieś miski?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.