Skocz do zawartości

[napęd] slx czy co innego?

Quink

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie mam praktycznie caly naped klasy Alivio i chcialbym by to sie zmienilo, wiec pomyslalem ze zainwestuje w shimano slx. Z tego tytulu mam pewne watpliwosci czy slx w ktoryms momencie jest nieoplacalne i lepiej dolozyc troche kasy lub ja zaoszczedzic. Wymienic chce:

-przerzutke tylna

-przerzutke przednia

-korbe

-kasete

-lancuch

-manetki

Z tego co slyszalem lepiej bedzie wybrac kasete xt zamiast slx. Jakies inne propozycje? Czy beda wystepowac problemy zwiazane z niekompatybilnoscia dwoch klas produktow (np. po zmianie manetek), oprocz takich logicznych? Dodam ze rower ma glownie sluzyc do xc.

Napisano

Moim zdaniem warto by było zainwestować w niektóre części Deore XT tzn manetki SLX-a a XT to spora różnica, łańcuch XT jest dużo trwalszy ( i tak musisz kupić 2 bo na 1 szybko zajeździsz napęd ) i kasetę XT . Jeżeli nie zależy ci mocno na wadze to korba, przerzutki mogą być SLX. W kwestii niekompatybilności w Shimano nie napotkałem na problemy ale nie mieszaj manetki przerzutki tylnej Shimano z przerzutką Srama i na odwrót bo różnią się one stosunkiem przełożeń. Manetki przednie tych 2 firm współpracują ze sobą.

A i jeszcze pytanie czy nie przesiadasz się przypadkiem na większą ilość przełożeń bo bębenek może nie przyjąć kasety.

Napisano

Jezdzilem jakis czas na takim zestawie co chcesz kupic i powiem szczerze, ze bylem zadowolony. Minusem dla przerzutki SLX jest to, ze nie ma uszczelnianych lozysk :/.... Po jezdzie w deszczu slychac strasznie piszczecnie.

Obecnie jezdze na korbie SLX, manetkach SLX, Przerzutkach XT, Kasecie SLX, Lanuch LX i Taki zestaw Ci polecam! Lepiej doplacic przede wszystkim do tylnej XT. Jezeli masz pieniadze mozesz dolozyc do manetek XT, wtedy to bedzie pelna kultura. Pozdrawiam :icon_wink:.

• Mod Team
Napisano

Ja osobiście bym wzią taki set:

- Przerzutka tylna slx

- Przerzutka przednia LX M571

- korba slx

- kaseta XT

- manetki XT

- lancuch Campa C9

Napisano

Ja osobiście bym wzią taki set:

- Przerzutka tylna slx

- Przerzutka przednia LX M571

- korba slx

- kaseta XT

- manetki XT

- lancuch Campa C9

Dokładnie- taki zestaw bym też proponował. Ewentualnie od biedy kaseta SLX.

Co do różnicy w działaniu manetek SLX a XT to odniosłem wrażenie, że XT ma mniejszy skok jałowy dźwigni i pewnie stąd cena :thumbsup:

Napisano

Ja bym proponował coś takiego

- Przerzutka tylna Deore XT

- Przerzutka przednia LX,SLX,XT (w przednią nie trzeba inwestować.. weź to na co będzie Ci kasy starczyło :icon_lol: )

- korba slx

- kaseta XT

- manetki XT

- łańcuch XTR/Dura Ace

Napisano

Jak kaseta Shimano to i łańcuch Shimano.

a g prawda mam obecnie kastete xt (akurat przy wymianie nie byłem kasiasy) i łancuch c9 i to jest najlepszy set na jakim jeździłem a niestety mam miano masakratora łancuchow

jesli chodzi o precyzje zmiany to tez ale wytrzymałośc tego łancucha....

a co do napedu jesli masz kase to zastanow sie nad x9 sram bedzie bił na głowe szitmano:]

• Mod Team
Napisano

co do napedu jesli masz kase to zastanow sie nad x9 sram bedzie bił na głowe szitmano:]

Zgode sie ale z wykluczeniem paragrafu o kasecie bo tu bym obstawał za XT :yes:

Napisano

Zgode sie ale z wykluczeniem paragrafu o kasecie bo tu bym obstawał za XT :yes:

ale kaseta x0 zła nie jest i miałbym jeszcze tylko ja zajechały mi łancuchy connexa i ten xt co po maratonie kompletnie sie rozciagnol

• Mod Team
Napisano

Ja nie neguje ze jest jakaś zła tylko po prostu XT może nie jest tak kolorowa jak PG 990 ale za to kawał grosza tańsza od Srama :yes:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odswiezam temat bo chcialbym sie dowiedziec czy majac obecnie naped(w calosci) alivio i chcac realizowac stopniowo to co napisalem w pierwszym poscie bede mial jakies problemy. np na poczatek kupno korby i przerzutki slx a reszty dopiero pozniej?

Napisano

Jak obecny napęd ma już trochę przejechane to przy wymianie korby od razu dałbym nową kasetę oraz łańcuch - szkoda dobić nową korbę starym napędem.

Jak zostawiasz to samo stopniowanie kasety i korby to przerzutkę i manetkę zostawiłbym na koniec.

Napisano

Zależy jak kolega Quink też jeździ.

Ja bym miał dwie opcje:

Pierwsza:

Korba: Deore

Kaseta: Deore

Łańcuch: Deore

Manetki: Deore XT

Przerzutka: Tył Deore XT przód SLX

Druga:

Korba Deore SLX

Kaseta: Deore XT

Łańcuch: Deore (3 sztuki) lub C9 albo Rolhoff

Manetki: XT

Przerzutki: XT

Co do stopniowej wymiany:

Kupujesz przerzutki jako pierwsze bo te poradzą sobie z działaniem starego napędu.

Potem kupujesz resztę. Lecz zależy to również od aktualnego stanu napędu tak jak piszę powyżej Patryk, szkoda np. kupić nową kasetę z łańcuchem jak już trochę zużyta stara korba ma szybciej wyciągać wstępnie łańcuch a ten dalej za sobą miałby pociągnie kasetę.

Co do kwestii manetek no tu niestety 9rzędowe najlepiej współpracują z kasetą 9s. Można się pokusić i zakupić manetki 9s ale na kasecie 8s przy poprawnej regulacji jeden z biegów 3 lub 4 będzie pomijany co wynika z różnych odległości pomiędzy koronkami w kasecie 8s a 9s.

Chyba, że kupisz np korbę i będzie czekała na kolejny przypływ gotówki, potem kupisz resztę i założysz całość.

Napisano

Generalnie zjezdzilem lancuchy Shimano od Deore po XTR i moge z czystym sumieniem powiedziec ze to jeden pies jesli chodzi o trwalosc i wage. Zamiast XTRa lepiej kupic 3x tanszy Deore, trwalosc bedzie ta sama. Opinie najtrwalszych lancuchow zbiera faktycznie Campa C9, w tym sezonie mam zamiar kupic i wyprobowac. Natomiast lancuchy Srama sa bardzo slabe i wyciagaja sie jak gumowe w stosunku do Shimano.

Nie wiem po co ta kaseta XT? Jak sie nie ma aluminiowego bebenka i nie zalezy na 30g wagi to lepszy bedzie SLX, przy okazji 50zl tanszy.

Manetki XT sa bardzo dobre i faktycznie o wiele lepsze od SLX, a to glownie od nich zalezy kultura pracy przerzutki.

Korba SLX od XT sie chyba niewiele rozni poza wygladem, roznica wagowa jest znikoma.

Przerzutka XT tylna jest znacznie lepiej wykonana niz SLX i chyba trwalsza, moja ciagle chodzi mimo kilku "urwan" i pogiecia wozka kijem.

Przednia chyba bez wiekszych roznic, choc nie testowalem SLX.

No i zalezy do czego ten rower, bo do roweru do pojezdzenia sobie po lesie nie pakowalbym nic powyzej Deore, chyba ze bym mial za wiele kasy i chcial poszpanowac ;).

Napisano

Trochę poczekam a później wezmę wszystko na raz, by mięć naprawdę nowy napęd.

Przerzutka tylna: Shimano XT

Przerzutka przednia: Shimano SLX

Korba: Shimano SLX

Kaseta: Shimano XT

Łańcuch: Shimano Deore HG-53

ew. później:

manetki: Shimano XT

Rower przeznaczony głownie do szybkiej jazdy po mięście ze względu na dobry stan infrastruktury rowerowej w Gdańsku i jak sie nadarzy okazja to też jeżdżę w lesie byle zrobić to 60km dziennie.

Napisano

Trochę poczekam a później wezmę wszystko na raz, by mięć naprawdę nowy napęd.

Przerzutka tylna: Shimano XT

Przerzutka przednia: Shimano SLX

Korba: Shimano SLX

Kaseta: Shimano XT

Łańcuch: Shimano Deore HG-53

ew. później:

manetki: Shimano XT

Rower przeznaczony głownie do szybkiej jazdy po mięście ze względu na dobry stan infrastruktury rowerowej w Gdańsku i jak sie nadarzy okazja to też jeżdżę w lesie byle zrobić to 60km dziennie.

Ten zestaw, będzie moim zdaniem optymalny i nie będę Ci już mieszał w głowie łańcuchem C9, aczkolwiek-nie był by zły :icon_mrgreen: . Do tego całego zestawu, polecam Ci jeszcze jakiś dobry zestaw linek i pancerzy, bo one też odgrywają niebagatelną rolę w prawidłowym i precyzyjnym działaniu napędu.

Napisano

Pająkiem (XT bardziej przyjazny dla alu bębenków) i wykończeniem koronek XT tylko chromowane, SLX śrutowane, chromowane i niklowane.

Napisano

Widze wielu zwolennikow campy C9. Autor postu wybral lanuch shimano i na moje to dobra decyzja. Lancuch c9 nie przypadl mi do gustu. Testowalem go na nowej kasecie XT. Glosny i wolniejszy niz lanuchcy shimano. Nizsza kultura pracy. Fakt nawet przy malym przebiegu bylo widac roznice w wyciagnieciu w stosunku do CN-7701 jednak naped homogeniczny to naped homogeniczny. Moze na C9 mozna zrobic wiekszy przebieg, ale jak ktos ceni jakos pracy napedu to wtedy lepiej pozostac przy SH, takie moje subiektywne odczucie. Z C9 naped dziala w stylu SRAMA.

• 2 tygodnie później...
Napisano

cześć ,

Osobiście polecam po przejechaniu ok. 7 tys.km

Tył przerzutka xt.

Przód jak nie ma kasy wystarczy slx

Korba slx bardzo przyzwoita jeśli chcesz znaleźć kompromis ceny do jakości.

Łańcuch dobrze by dać myślę xtr/dura ace, kaseta sram pg970.

Hamulce polecam xt , slx niestety nie są najlepsze i strasznie piszczą

robi1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...