Skocz do zawartości

[kaseta] "Szybsza" kaseta do MTB ?

sebatychy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
OK, a łańcuch?

W sumie wszystko jedno co weźmiesz - może być HG50 lub HG53 z Shimano, może być Wipperman, a może być SRAM lub KMC. Wszystko będzie pracowało poprawnie z tą kasetą.

Teraz kupię jeden, zanim stuknie tysiąc (czy mniej?) kupię nastepny i potem znowu... słyszałem, że mając trzy łańcuchy trochę dłużej się pojeździ na jednej kasecie.

Nie wiem czy to będzie ekonomiczna decyzja w przypadku tak taniego zestawu. Za 2 kolejne łańcuchy masz już prawie nowy zestaw kaseta + łańcuch, a podejrzewam że na zestawie kaseta + 3 łańcuchy nie zrobisz tyle kilometrów co na 2 kasety + 2 łańcuchy.

Napisano

a podejrzewam że na zestawie kaseta + 3 łańcuchy nie zrobisz tyle kilometrów co na 2 kasety + 2 łańcuchy.

Dokładnie. Mi się to nie kalkulowało przy kilka razy droższej kasecie XT, więc tobie przy Alivio też nie.

Napisano

co sądzicie o kasecie deorce i łańcuchy wippermanna 800/804/900/904 któryś z tych wipów

bo właśnie nie wiem czy dołożyć do kasety i gorszy łąńcuch np. wip 800/804 czy może deorka i 900/904?

Napisano

poruszam się tylko po mieście, głównie asfalt i zauważyłem że w 70 % śmigam na tylnej przerzutce na 6 biegu (przednia z reguły największa zębatka, ewentualnie środkowa przy rozpędzaniu i wolnej jeździe)

czy tak powinno być ? czy te zębatki się nie zniszczą szybko ?

czy zmiana kasety na inną coś mi pomoże ?

Napisano

Skoro jeździsz głównie na jednym przełożeniu to tak - zęby zużyją się stosunkowo szybko. Zmiana kasety niewiele pomoże, jeśli nie pójdzie za tym korzystanie z (prawie) całego zakresu kasety. Może w Twoim przypadku niezłym wyjściem będzie singiel (jedno przełożenie) lub piasta trzybiegowa?

Napisano

Mniejszy blat/wiekszy sredni pomoglby zuzywac wieksza czesc kasety ewentualnie, bo moglbys lepiej dopasowac miekkosc przelozenia. Aczkolwiek jesli jezdzisz silowo to ciezko z tym bedzie. Zreszta takie zmiany blatow kosztowalyby pewnie wiecej niz 1-2 kasety+łancuchy.

Napisano

Ciężko jeździć całym zakresem bo jednak staram się aby łańcuch nie był na skrajnych położeniach

no nic, zobaczymy jak będzie przy większym przebiegu

Napisano

Na średnim blacie z kasety 8 biegowej używając (2),3,4,5,6,(7) a na dużym 4,5,6,7,8 zyskasz sporo na żywotności. Tylko trzeba wyrobić sobie nawyk ciągłego "prztykania" ;] Musisz postaram nauczyć się jeździć ze stałą kadencją. Opłaci się gdy na drodze staną Ci góry :whistling:

Napisano

W mieście najczęściej właśnie używam na średnim blacie 6-7-8 a na największym praktycznie tylko 5-6

za słabo śmigam aby zapiąć 7 bieg i utrzymywać prędkość :) a o 8 to nawet nie wspominam :)

A co do gór ... na razie nie przewiduje wypadów górskich bo bym się wykończył :027:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...