MaroS Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 zrobić akcje rozdawania kamizelek odblaskowych z napisem "STOP BATMANOM"
Mod Team Odi Napisano 11 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2010 A mnie wnerwia że policja w Polsce jak zatrzymuje rowerzyste to każe dmuchać w alkomat, a nie sprawdzie stanu technicznego hamulców (wiele ludzi hamuje nogami xD) oraz oświetlenia. Bo zatrzymać pijanego "kierowcę" to już coś (statystyki rosną), a taki rowerzysta bez lampek jest dla nich mało ważny.
Mod Team safian Napisano 11 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2010 Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar Prosze bardzo: AIM Mini 3 (ważone - całe 24g obie lampki), czy Sigma Micro - niby małe, gówniane światełka pozycyjne a zapewniają widoczność z kilkuset metrów. Do tego należy zauważyć, że większość potrąceń w nocy z braku odpowiedniego oświetlenia/odblasków to potrącenia boczne, tak więc warto zaopatrzyć się w jakiekolwiek chociażby najmniejsze odblaski po bokach roweru
zekker Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Pewnie niejeden ginie przez brak świateł. Pewien sęk w tym, że niewielu (bezwzględnie). Procentowy udział wypadków z powodu nieoświetlenia roweru, to około 1% wszystkich z udziałem rowerzystów. Gorzej jeżeli się popatrzy ilu z tych wypadków ginie. Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar Prosze bardzo: http://www.mmbike.pl/sklep/images/aim_mini_light.jpg AIM Mini 3 (ważone - całe 24g obie lampki), czy Sigma Micro - niby małe, gówniane światełka pozycyjne a zapewniają widoczność z kilkuset metrów. W tym przypadku owszem, zbędny ciężar, bo w te kilkaset metrów ciężko mi uwierzyć (może jak rower jest sam na drodze i są dobre warunki pogodowe). Lepiej są widoczne odblaski w pedałach (czyste i dobrze zamocowane).
Furc Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar Prosze bardzo: AIM Mini 3 (ważone - całe 24g obie lampki), czy Sigma Micro - niby małe, gówniane światełka pozycyjne a zapewniają widoczność z kilkuset metrów. Do tego należy zauważyć, że większość potrąceń w nocy z braku odpowiedniego oświetlenia/odblasków to potrącenia boczne, tak więc warto zaopatrzyć się w jakiekolwiek chociażby najmniejsze odblaski po bokach roweru Niestety te lampki z tyłu mają tendencję do przekręcania się i świecą w dół zamiast w tył. Polecam Topeak'a Red Lite, też jest mała i lekka a świeci tam gdzie trzeba tj w oczy kierowców. A co do bocznych potrąceń to jadąc rowerem trzeba zawsze się rozglądać, czy się ma pierwszeństwo czy nie, bo życie tylko jedno.
ElDiablo Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Wracając z wakacji miałem 4 przypadki mijania "bikerów a"la batman", w tym jeden gdzie prawie gościa palnąłem. Wyobraźcie sobie że nie miał nawet odblasków w pedałach (jakaś stara ukraina). Zatrzymałem się żeby mu nawkładać, wyobraźcie sobie był pijany.....nic do łosia nie docierało.... Ręce opadają...... A potem krzyk, że tragedia....
M1n1s7eR Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Jakiś czas temu jechałem z dwoma kolegami, rowerami poza terenem zabudowanym, na takiej mało uczęszczanej drodze bez latarni. Na zmiane patrzyłem przed siebie i na koło kolegi, co by mu nie wjechać w tył. Jakie było moje zdziwienie, gdy nagle po mojej lewej stronie pojawił się rowerzysta, jadący z naprzeciwka. Zobaczyłem go dopiero jak nas mijał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.