Skocz do zawartości

[Bezpieczeństwo] jazda nocą

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

A mnie wnerwia że policja w Polsce jak zatrzymuje rowerzyste to każe dmuchać w alkomat, a nie sprawdzie stanu technicznego hamulców (wiele ludzi hamuje nogami xD) oraz oświetlenia.

Bo zatrzymać pijanego "kierowcę" to już coś (statystyki rosną), a taki rowerzysta bez lampek jest dla nich mało ważny.

• Mod Team
Napisano

Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar :D

Prosze bardzo:

aim_mini_light.jpg

AIM Mini 3 (ważone - całe 24g obie lampki), czy Sigma Micro - niby małe, gówniane światełka pozycyjne a zapewniają widoczność z kilkuset metrów.

Do tego należy zauważyć, że większość potrąceń w nocy z braku odpowiedniego oświetlenia/odblasków to potrącenia boczne, tak więc warto zaopatrzyć się w jakiekolwiek chociażby najmniejsze odblaski po bokach roweru

Napisano

Pewnie niejeden ginie przez brak świateł.

Pewien sęk w tym, że niewielu (bezwzględnie). Procentowy udział wypadków z powodu nieoświetlenia roweru, to około 1% wszystkich z udziałem rowerzystów. Gorzej jeżeli się popatrzy ilu z tych wypadków ginie.

Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar :icon_question:

Prosze bardzo:

http://www.mmbike.pl/sklep/images/aim_mini_light.jpg

AIM Mini 3 (ważone - całe 24g obie lampki), czy Sigma Micro - niby małe, gówniane światełka pozycyjne a zapewniają widoczność z kilkuset metrów.

W tym przypadku owszem, zbędny ciężar, bo w te kilkaset metrów ciężko mi uwierzyć (może jak rower jest sam na drodze i są dobre warunki pogodowe). Lepiej są widoczne odblaski w pedałach (czyste i dobrze zamocowane).

• 1 rok później...
Napisano

Mnie rozwalają ludzie, którzy mówią, że lampka to zbędny ciężar :D

Prosze bardzo:

aim_mini_light.jpg

Do tego należy zauważyć, że większość potrąceń w nocy z braku odpowiedniego oświetlenia/odblasków to potrącenia boczne, tak więc warto zaopatrzyć się w jakiekolwiek chociażby najmniejsze odblaski po bokach roweru

Niestety te lampki z tyłu mają tendencję do przekręcania się i świecą w dół zamiast w tył. Polecam Topeak'a Red Lite, też jest mała i lekka a świeci tam gdzie trzeba tj w oczy kierowców.

A co do bocznych potrąceń to jadąc rowerem trzeba zawsze się rozglądać, czy się ma pierwszeństwo czy nie, bo życie tylko jedno.

Napisano

Wracając z wakacji miałem 4 przypadki mijania "bikerów a"la batman", w tym jeden gdzie prawie gościa palnąłem. Wyobraźcie sobie że nie miał nawet odblasków w pedałach (jakaś stara ukraina). Zatrzymałem się żeby mu nawkładać, wyobraźcie sobie był pijany.....nic do łosia nie docierało....

Ręce opadają......

A potem krzyk, że tragedia....

Napisano

Jakiś czas temu jechałem z dwoma kolegami, rowerami poza terenem zabudowanym, na takiej mało uczęszczanej drodze bez latarni. Na zmiane patrzyłem przed siebie i na koło kolegi, co by mu nie wjechać w tył. Jakie było moje zdziwienie, gdy nagle po mojej lewej stronie pojawił się rowerzysta, jadący z naprzeciwka. Zobaczyłem go dopiero jak nas mijał :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...