Skocz do zawartości

[pierwsza szosa] pomoc w zakupie

Marix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Shadow265 poleciłem właśnie rower na ramie poison cyanit bo sam na takim śmigam i jestem zadowolony, trochę nieuzasadnione jest polecania czegoś na czym się nie jeździło...

Zgodze sie, ale mozesz tez polecac cos co slyszales od wiarygodnych znajomych, lub wymieniac minusy swego roweru B)

A wlasnie, am jeszcze jedno pytanie... Skoro nie Giant to co? Chcialbym rame ze soopem :D

Napisano

A więc mi bardzo miły kolega Karolyfer po omówieniu wszystkich aspektów, doradził Radon Boa LTD Compact FC-R600 :D

i na 99,9% go kupie :P

p.s. jeszcze raz wielki dzięki Karolyfer

Napisano

A jak wyglada rama tego Radona? Cala alu czy ma karbonowy tylny trojkat? Pytam, bo tez sie przymierzam do szosy, zamierzam kupic rower w okresie promocji, za jakis miesiac-dwa. Moge przeznaczyc okolo 4 tys zl. Co byscie polecili? Lepsza rama i gorszy osprzet (mysle o Sh 105), czy cos na Ultegrze, tak jak ten Radon?

Napisano

Jest też druga strona medalu, wymiana osprzętu na np. pełną Ultegrę jest droższa niż zmiana ramy na lepszą ;) Ultegra korba + klamkomanetki wychodzi około 1400 zł, a za 1330 masz alu-carbonową Meridę, podobnego Cube za 1200, lub Weltoura Ganne za 800 zł. Wszystkie ramki mieszczą sie poniżej 1400 g wagi :P

Napisano

Ano wlasnie, bo akurat korby, przerzutki przedniej, hamulcow i klamkomanetek nie bede zmienial za czesto, jak sadze. Co najwyzej blaty, kasete i lancuch. Moze faktycznie oplaca sie tego Radonka wziac, a potem ewentualnie dobra ramke kupic i przelozyc osprzet... No nic, zobacze, czy zejda jakos z cena po sezonie :).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Z tego co sie dowiedzialem dzis, nie daja na Radony zadnych promocji czy obnizek. Bylem dzis w Bydgoszczy i kupilem ten rowerek http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=110&l=pl. Rozmiar 56, dlugosc gornej rury 545mm. Chcialem kupic ten tanszy Radon w sumie, ale niestety nie bylo w ogole dostepnego rozmiaru 56, tylko 58, a to juz za duzo na moje 176 cm wzrostu. Teraz rower stoi w domu, a ja sie nie moge napatrzec i doczekac, az szosa obeschnie zeby ruszyc na objazd :). Do roweru dostalem gratis pedaly zatrzaskowe, ogolnie obsluge Centrum Rowerowego oceniam na piatke.

Nie bylo problemu, zeby nieodplatnie zmienic "gorska" kasete 12-27 na ciasniejsza 12-23.

Gość BarteX88
Napisano
Jest też druga strona medalu, wymiana osprzętu na np. pełną Ultegrę jest droższa niż zmiana ramy na lepszą :D Ultegra korba + klamkomanetki wychodzi około 1400 zł, a za 1330 masz alu-carbonową Meridę, podobnego Cube za 1200, lub Weltoura Ganne za 800 zł. Wszystkie ramki mieszczą sie poniżej 1400 g wagi :)

Czy na pewno ?

Mając gorszą ramę i lepszy osprzęt wymieniasz i jedno (bo rama słaba) i drugie (bo osprzęt się zużywa). A tak mając lepszą ramę i gorszy osprzęt wymieniasz tylko to drugie po zużyciu. Ja wychodzę właśnie z takiego założenia i tym będę się kierował. Zresztą nie od dziś wiadomo że na szosie liczy się po pierwsze rama, po drugie koła, i po trzecie widelec. Osprzęt byleby był precyzyjny co zapewnia już 105 czy nawet Tiagra (zależy jak bardzo jesteśmy wymagający) :)

Napisano

Argument z zużywaniem osprzętu jest bardziej trafny jeśli chodzi o kupno taniego roweru. Spokojnie osprzęt wytrzyma koło 20 tys. km, więc jedyne co wymienisz to blaty, kaseta i łańcuch. Watpię czy będziesz wymieniał dobre korby, manetki czy hamulce żeby podskoczyć o grupę :) W mojej szosce 'stopiątka' po 6 tysiącach nie wykazuje zużycia poza obtarciami :) wszystko działa lepiej niż nowe :teehee: (bo dotarte)

Napisano

Dokladnie, najdrozszych elementow osprzetu typu korby, klamkomanetki czy przerzutki nie wymienia sie za czesto. Co 10 tys lancuch, blat i kasete i to wszystko.

A co jest nie tak z rama Radona? Ciezar czy sztywnosc? Bo na razie jakichs brakow sztywnosci nie odczulem, na pewno jest to sztywniejsza rama od moich gorali :). Ale pewnie sa lepsze ramki, nie mam tu porownania. A ciezar da sie przebolec, nie bede tego sprzetu cieniowal, to ma byc rower treningowy. No chyba ze zasmakuje w szosie :D.

Gość BarteX88
Napisano

no nie wiem, rama, koła, widelec to podstawa, i będę się tego trzymał :D Na osprzęcie i tak lepiej oszczędzić, po co pakować kupę kasy w drogi sprzęt (chyba że ktoś ma kasę) jak można zadowolić się przykładowo 105 czy chociażby centaur. Ponoć od najwyższych odpowiedników nie odbiegają :D

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Chciałbym kupić swoją pierwszą szosę, czyli wszystko się zgadza z tematem. Mam do wydania 50 zł :) i więcej nie che wydać, ponieważ nie wiem czy mi się spodoba taka jazda. Oczywiście wiem, że inaczej będzie się jeździć na rowerze za 3 000 zł i inaczej na takim, jednak na tą chwilę taki musi wystarczyć. Mam upatrzony rower klik

Ze zdjęć prezentuje się naprawdę nieźle co o nim myślicie. Wzrost 183 cm, czy rama 22' nie będzie za duża?

• Mod Team
Napisano

A orientujesz się Grzegorzu jak z rozmiarem ramy? Czy aby nie będzie za duża. Napisałem email do sprzedającego żeby mi napisał długość rury podsiodłowej oraz długość górnej rury, to może coś więcej będzie wiadomo.

A tak w ogóle to jaką powinienem mieć długość rury podsiodłowej? ok. 52-4 cm ? przy wzroście 183

Napisano

Zdecydowanie koleżanko :)

Dzięki za szybką odpowiedz Grzegorz!!

jeśli chodzi o pierwszą propozycje ( http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=110&l=pl ), to mam pewne obawy. Mianowicie jest to rowerek z dwurzędowym mechanizmem korbowym.

Czy dla początkującego użytkownika szosówki obciążenia szczególnie na podjazdach nie będą za duże?

Zaś co do drugiej propozycji czyli Racing 'a - bardzo ciekawy rowerek :) i bardzo niedrogi jak na Ultegre.

Mam jeszcze jedno tradycyjne już chyba pytanie. Jaki rozmiar ramy wybrać? Mam 180 cm wzrostu.

Napisano

Jeśli jestes zdecydowana na rower z Bikestacji to dobrze byłoby dowiedziec się jak długie są to rowery. Sam rozmiar rury podsiodłowej to nie wszystko. Tu jest trochę o rozmiarach http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/barwy_sportu.html . No i jeśli nie znalazłas to jeszcze tu http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=8764 To też jest świetne http://www.canyon.com/tools/pps.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...