Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower dla męża ?

Monik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

A więc problem wygląda następująco: mam zamiar kupić mężowi rower na rocznicę ślubu. Jako że kompletnie się na tym nie znam proszę Was o poradę jaki rower wybrać. Mąż ma wzrost 178cm, waży około 75kg. Mieszkamy w Szczecinie w okolicach Puszczy Bukowej. Do tej pory mąż jeździł na jakimś starym rowerze bez amortyzatorów i dzisiejszej całej tej techniki. Po dłuższej wycieczce narzekał na ból pleców. Podpytałam się tak delikatnie jaki by chciał rower - sam nie wie. Z tego co wypytałam to chce sobie pojeździć troszkę po zwykłych drogach, lecz podstawą to puszcza bukowa, ścieżki w lasach. Ogólnie zrozumiałam, że chciał by troszkę zaszaleć i pojeździć po wertepach w trudniejszym terenie. Miałam możliwość kupienia roweru specialized fsrxc po okazyjnej cenie - niestety zbyt długo się zastanawiałam. I moje pytanie - w sumie podstawowe - jaki typ roweru powinnam rozpatrywać? Taki jak ten specialized - z dwoma amortyzatorami, z amortyzatorem tylko z przodu. Mnie osobiście to przerasta - stąd moje pytanie. A i może ktoś mi podpowie jak nazwać ten typp jazdy jaki mąż ma zamiar "uprawiać" bym sobie mogła ewentualnie poszukać na stronach producentów - DC, XC, full suspension, All Mountain.... Tylko proszę jak dla tępej blondynki tłumaczyć :P A i może jeszcze przedział cenowy - no cóż mogę wydać do około 7-8 tysięcy, w skrajnych przypadkach 10 :D

Z góry dziękuję

Napisano

Żeby się zbytnio nie rozpisywać, ten nada się znakomicie (Trek wygrywa wiele testów efektywności zawieszenia) zarówno za granicą jak i w kraju.) :

http://www.ssc.pl/trek2010/FuelEX8.html

PS

Do rowerów z poprzedniego postu

Cube - to paskudny bujacz marnujący energię :P

Spec - stare Brainy maja tą przypadłość , że potrafią się zawieszać.:D

Napisano

Ja nie jestem przekonany że rozwiązaniem problemu bólu pleców jest full. Wypadałoby najpierw znaleźć przyczynę. Mnie przykładowo plecy bolą trochę na fullu z najbardziej wyprostowaną sylwetką z moich rowerów. Wynika to chyba z tego że na nim się ścigam, generuję największą moc i mięśnie pleców najbardziej pracują.

Napisano

Chodzi o zakup nowego roweru, "bolą go plecy" bo chce się przesiąść na nowy sprzęt ... i ma rację :whistling: , a tu zaraz jakiś "diagnosta" musi wyskoczyć ...

Kup koleżanko mężowi tego fullika, to się ucieszy :thumbsup:

Napisano

Albo i nie ucieszy bo na starym mu się dobrze jeździ i ma mało do serwisowania. Patrząc po sobie bardzo bym uważał z kupowaniem takich prezentów. W moim przypadku jakby nie było wiadomo co dokładnie chcę to prawdopodobnie byłoby z tego więcej szkody niż pożytku. Przykładowo z kupionego Epic S-Works (mimo pasowania do mojego stylu jazdy) byłbym niezadowolony. Ale może jestem dziwny :icon_mrgreen:

Napisano
Z tego co wypytałam to chce sobie pojeździć troszkę po zwykłych drogach, lecz podstawą to puszcza bukowa, ścieżki w lasach. Ogólnie zrozumiałam, że chciał by troszkę zaszaleć i pojeździć po wertepach w trudniejszym terenie.

Przecież wyraźnie widać, że nie chce żadnego ściganta tylko roweru do normalnej jazdy i "poszalenia" , Epic odpada bo to rower do ścigania, wypadało by przynajmniej rozumieć co się czyta :icon_mrgreen:

To co Ty byś chciał, jest nieistotne, nikt nie pyta co Ci kupić :thumbsup: .

PS.

Miło jest kiedy siodełko nie "kopie w tyłek" i można np. 70 km. walnąć bez "pieluchy" w gatkach :)

Napisano

Właśnie trzeba rozumieć. Jako przykład pisałem o sobie i o rowerze pasującym do tego jak jeżdżę. Autorka wie jak mąż chce jeździć i może wybrać typ roweru. Chciałem zwrócić uwagę że nawet potencjalnie najlepszy rower pasujący do stylu danej osoby może być zły. Nie mówię że tu musi tak być, ale widzę tu potencjalny problem i można się nad tym zastanowić.

Napisano

Dobra , nie opisuj już siebie i będzie OK.

Trek którego podałem jest bardzo zbliżony zastosowaniem do Speca FSR XC, tyle że Spec bez Braina jest gorszym wyborem niż Trek, a Spec z nowym poprawionym Brainem zwie się Stumpjumper i przekracza budżet .

Napisano

polecam tą meride, chciaz to bardziej pod AM podchodzi ale przynajmniej bedzie dosc wygodna

http://allegro.pl/it...lsuspensio.html

Zdecydowanie najgorszy bike/rama spośród polecanych tu. Skoro Rulez skreślił AMRa za bujanie to przy tej Meridzie może być tylko gorzej. Choć imho niepotrzebnie skreślił, bo zwykły Horst w zupełności się nada do turystycznej jazdy. To, że Trek czy Giant mają lepsze zawiasy nie podlega dyskusji ale znów kosztują znacznie więcej przy podobnym wyposażeniu.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Genius to fajna, ale droga w utrzymaniu zabawka. Poza tym siedziec z ladunkiem wybuchowym przyczepionym za tylkiem...

Mowia ze od przybytku skoku glowa nie boli. Ale jak mi sie zdawa 100-120mm z obu stron powinno w zupelnosci wystarczec.

EX8 i Anthem to bardzo zacne propozycje, w tej cenie praktycznie nie do pobicia. Moznaby sie jeszcze ewentualnie zastanowic na Giantem Trance lub Iron Horse Mk III. Ale tego ostatniego raczej trzebaby z zagramanicy sprowadzac. Zaden to problem ale procedury zwrotu/gwarancji z oczywistych wzgledow - odleglosc, moga zajac nieco dluzej. Choc znajac ekhem... operatywnosc polskich dystrybutorow moze sie okazac ze zakup na CRC zapewni szybszy i pewniejszy serwis niz w Kraju-Raju...

Blaszany Kucyk

Rzecz fundamentalna o ktorej nie mozesz zapomniej Monik. Prezenty prezentami ale w momencie kupowania koniecznie zabierz swojego chlopa na przymiarke. No chyba ze jestes w stanie wynegocjowac ze sklepem zwrot/wymiane towaru jesli ten nie przypasuje. Tak rozmiarowo jak i optycznie...

Niestety w Polszcze jeszcze nie nauczono sie proponowac klientowi 7-14 dniowy okres probnej jazdy po ktorym sprzet mozna poprostu zwrocic jesli nieprzypasi...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

... a moze nie tak daleko? Na ten przyklad do Janislawa?

Zawszec to blizej niz do JuKejowa :P

Generalnie Ihahaja wrzucilem jako opcje... Ze wzgledu na dostepnosc na miejscu ciagle stawiam na Anthem'a/Trance'a lub EX8...

Szacunek...

I.

Napisano

Moim zdaniem w większości przypadków ból pleców na rowerze wynika ze złej pozycji. Także full może nie rozwiązać problemu, choć rzeczywiście może odrobinę pomóc. Mnie samego plecy nie bolą po dłuższym dystansie jedynie na szosie, gdzie duża część ciężaru ciała spoczywa na rękach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...