kyloziom Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Ostanio serwisowałem stery(dokładnie to w środę) A już mam lekkie luzy. Jeździłem głownie po ulicach, ale czasami tez po nie równym chodniku. Czasem przyhamowałem przednim hamulcem. Co może być tego przyczyna? Jakie byście stery proponowali do 40zł(1 1/8" ahaed) I czy warto się z kupnem sterów wstrzymać do kupna nowego amora(bo mam zamiar kupić nowy, póki co zbieram:D)
Andrew Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Widocznie za słabo je skręciłeś. Usuń luzy i mocno dokręć mostek.
kyloziom Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Napisano 24 Kwietnia 2010 Tzn ja nie serwisowałem. Bo się na tym nie znam, wolałem oddać do serwisu. A o to chodzi, że przez jakiś krótki okres czasu było normalnie. A czy może to być też spowodowane tym, iż mam luzy na goleniach w amorze??
Rulez Napisano 24 Kwietnia 2010 Napisano 24 Kwietnia 2010 Po prostu stery są już wyrobione i skasowanie luzu pomogło tylko do chwilę i stery znów złapały luzy (kulki łatwo rozbiły wyrobioną powierzchnię misek) Jedyna rada kupić nowe.
redrabbit Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 Ja na Twoim miejscu wstrzymałbym się z wymianą sterów do kupna nowego amora, bo nabijasz na rurę sterową taki jakby stożek ścięty (nie wiem jak się to fachowo nazywa) który później będzie Ci ciężko zdjąć i przełożyć na nowy amortyzator. Pzdr!
Cycu85 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 To nie jest tak trudna operacja, żeby zmuszała do jazdy z luzami na sterach. Nawet 5 min nie trwa wybijanie tego pierścienia z amortyzatora.
redrabbit Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 To nie jest tak trudna operacja, żeby zmuszała do jazdy z luzami na sterach. Nawet 5 min nie trwa wybijanie tego pierścienia z amortyzatora. No jeszcze zależy jak bardzo te luzy przeszkadzają w jeździe i kiedy zamierzasz ten amortyzator wymienić bo jak np. za tydzień to bym się wstrzymał, jak za 2 miesiące to można kombinować . Cycu85 czym ten pierścień wybijasz z rury sterowej? Śrubokrętem podważasz? Jak na razie miałem okazję go tylko nabijać i łatwo to to nie wchodzi.
kubek20 Napisano 25 Kwietnia 2010 Napisano 25 Kwietnia 2010 śrubokrętem i młotkiem bardzo łatwo schodzi
kyloziom Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Napisano 26 Kwietnia 2010 Amor wymienię gdzieś za miesiąc bo najpierw muszę suport i korbę wymienić bo mi się sypie
Kawior Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Ten pierścień nazywa się bieżnia. Jeżeli rura sterowa i jej zgrubienie tuż nad koroną nie zostaną nasmarowane przed montażem to bieżnia się może zapiec, a wtedy d...a zbita i naprawdę się trzeba namęczyć żeby ją ściągnąć. Co za tym idzie można też coś uszkodzić.
Patryke Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Amor wymienię gdzieś za miesiąc bo najpierw muszę suport i korbę wymienić bo mi się sypie Kupuj nowe stery, bieżnię zawsze możesz przełożyć, a na luzach to żadna przyjemność z jazdy. Chyba, że tylko po przysłowiowe bułki I tak jak wspomniał kolega powyżej, koniecznie nasmaruj fragment rury sterowej gdzie się ją nabija.
Hetman Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Przede wszystkim to czy to luzy na sterach czy na goleniach/hamulcu? Sprawdź. Dalej - jak Ci się tak szybko luzy pojawiły to sam zajrzyj do sterów w jakim są stanie i możesz przy okazji nam zdjęcia zrobić. Będzie wiadomo czy jest sens kasować luzy czy wymieniać. Stery to w sumie najżywotniejszy chyba element roweru no i dodatkowo możesz je napiąć "na twardo", w trakcie jazdy nie poczujesz różnicy a przedłużysz im czas użytkowania.
Mod Team sznib Napisano 28 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2010 Jakie byście stery proponowali do 40zł(1 1/8" ahaed) Propunuję takie: http://www.allegro.pl/item1009116149_nowe_porzadne_vp_a77c_1_i_1_8_mtb_xc_wys_0.html - ja kupiłem za 35pln u nas w mieście. obecnie zaczynam z nimi 3 sezon, są już w trzeciej ramie, w zeszłym sezonie enduro/FR, hopki, trudne zjazdy, w obecnym zostałem przy samym enduro. Lekko nie mają i jak na razie zero problemów z nimi.
kyloziom Napisano 8 Maja 2010 Autor Napisano 8 Maja 2010 A jak dobrać stery? Tak wygląda główka ramy:
Rulez Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Np. takie będą odpowiednie: http://www.allegro.pl/item1028206375_nowe_stery_accent_hsi_s01_na_maszynach.html#gallery
Mod Team michuuu Napisano 9 Maja 2010 Mod Team Napisano 9 Maja 2010 A gwinty na mostku dobre, śruby trzymają solidnie? Nawet jak bieżnie/kulki wyjechane to luz nie powinien się pojawić tak szybko co najwyżej będzie wyczuwalny niejednostajny opór przy kręceniu kierownicą. Z moich doświadczeń (i nie tylko) ,stery są elementem b.trwałym.
Rulez Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Tańsze : http://www.allegro.pl/item1027856246_nowe_vp_a41ac_zintegrowane_133g_1i1_8_mtb_vp_wys0.html#gallery albo : http://www.allegro.pl/item1022043087_tanie_i_mocne_stery_vp_do_ram_44mm_a_head_1_1_8.html#gallery
Niedzwiedz1 Napisano 5 Czerwca 2010 Napisano 5 Czerwca 2010 Tak żeby nie zakładać nowego tematu... otóż zauważyłem u siebie następujący problem: stery złapały luzy, odkręciłem mostek, skasowałem luz, dokręciłem mostek i od razu mam wrażenie, że luz wrócił. Z ciekawości odkręciłem kapsel przy dokręconym mostku i ku mojemu zdziwieniu koniec rury był prawie równy z górą mostka A jetem na 100% pewny, że wcześniej mostek wystawał ze 2-3mm ponad rurę Możliwe żeby stery zużyły się aż tak bardzo, że te 2-3mm zniknęły? W poniedziałek na pewno skoczę do rowerowego po dodatkową podkładkę, oby pomogła. Myślicie, że konieczna będzie wymiana czy coś takiego jest naturalnym zużyciem i wystarczy dodatkowa podkładka?
Hetman Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Myślę, że nie nabiłeś dobrze przy wymianie dolnego stożka albo którejś miski i się ułożyły teraz .
supergdynia Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Tak żeby nie zakładać nowego tematu... otóż zauważyłem u siebie następujący problem: stery złapały luzy, odkręciłem mostek, skasowałem luz, dokręciłem mostek i od razu mam wrażenie, że luz wrócił. Z ciekawości odkręciłem kapsel przy dokręconym mostku i ku mojemu zdziwieniu koniec rury był prawie równy z górą mostka A jetem na 100% pewny, że wcześniej mostek wystawał ze 2-3mm ponad rurę Możliwe żeby stery zużyły się aż tak bardzo, że te 2-3mm zniknęły? W poniedziałek na pewno skoczę do rowerowego po dodatkową podkładkę, oby pomogła. Myślicie, że konieczna będzie wymiana czy coś takiego jest naturalnym zużyciem i wystarczy dodatkowa podkładka? Miałem ostatnio ten sam problem , nowy amorek wszystko gitarka przykrecone no i wyjechałem w trase do lasu.Po ok 5km patrze , a tu kapsel poszedl do góry od mostka po pare mm,myslalem ze mi zara amor odpadnie:D.Powodem tego bylo na pewno "sprasowanie" się sterów/miski a nie ich zużycie.
Niedzwiedz1 Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 To byłoby możliwe gdyby nie to, że rama, a razem z nią stery i nabite w niej miski miały przejechane 15 890 km. Natomiast amortyzator współpracuje z nimi już przez 9906 km. Dlatego też pytam czy mogły się zużyć aż tak bardzo, że te 2-3mm zniknęły. Chociaż powinienem od razu podać jaki to ma przebieg za sobą Miski nabite były od nowości, amortyzator dostałem z dolną bieżnią już nabitą (niby zdjęty z roweru wystawowego czy coś w tym stylu, więc było zrobione). W każdym razie jutro sprawdzę z dodatkową podkładką.
Swisstack Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 Ja kupiłem ramkę i amor używane, steróka była już docięta, ale podejrzewam, że sprzedawca "zapomniał" powiedziec ze jest nieco za długa.. chyba ze tak jeździł. A ja, jako że nie mam dostępu do podkładek, to po prostu sterówkę obciąłem o te 2 mm i wszystko gra:) Jak komuś nie szkoda rury, bo już była cięta albo amortyzator jest do zajechania to można posłużyć się piłą/diaxem i uwalić ile trzeba:) potem pamiętać żeby sterówkę zatemperować tzn. zrobić fazę żeby nie kaleczyła mostka i można śmigać. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.