Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Tarcie prowadnicy o plastik

herrscher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam dość nietypowy problem. Otóż po wyregulowaniu przerzutki z przodu (według instrukcji), wrzucając łańcuch na największy bieg, prowadnica ociera o plastikową tarczę. W związku z tym nasuwa mi się pytanie:

Czy prowadnica znajdująca się na najwyższym biegu powinna wystawać ponad tę plastikową tarczę, czy może powinna być schowana za nią?

U mnie sytuacja wygląda następująco - prowadnica w połowie wystaję ponad tarczę trąc dolną częścią (prowadnica wyregulowana równolegle do zębatek):

dsc01085uc.th.jpg

dsc01087r.th.jpg

dsc01082im.th.jpg

Napisano

Odległość łańcucha od zewnętrznej części prowadnicy nie powinna być większa jak jakieś 1-2mm (przy najmniejszym trybie na kasecie i największym na korbie), zaś odległość pomiędzy dolną krawędzią prowadnicy a największą tarczą z przodu powinna wynosić jakieś 2-3mm.

Przyglądając się swojej przerzutce i Twoim zdjęciom, zdaje mi się, że producenci korb i przerzutek tak robią te części, żeby zewnętrza część prowadnicy była mniej więcej w jednej płaszczyźnie z osłoną. W końcu prowadnica musi wystawać trochę poza zębatkę bo inaczej nie dało by się zmienić biegu na najwyższy.

Spróbuj może podnieść nieco całą przerzutkę o te kilka milimetrów i pomyśl, czy ta osłona faktycznie jest Ci potrzebna.

• Mod Team
Napisano

Jak podniesiesz przerzutkę to ja rozregulujesz - może działać jak działała ale wcale nie musi najlepiej odkręć osłonę bo ona tam jak w moście dziura potrzebna.

Napisano

Na zdjęciach tego dokładnie nie widać, ale myślę, że spokojnie możesz podnieść jeszcze przerzutkę, wyregulować dociągając linkę i w drogę. Jeżeli jednak nie będzie dobrze pracować, to musisz to wielkie plastikowe...:icon_mrgreen: tą osłonkę przypiłować, albo wywalić.

Jeżeli nie jeździsz w długich, luźnych spodniach, to nie wahaj się i wywal to.:voodoo::icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...