Skocz do zawartości

[ szosa ] Kącik szosowy

riker

Rekomendowane odpowiedzi

Gość W1LOVE
Napisano

nagle wszyscy mądrzy :confused:

człowiek który potrzebował przełaju nazwał to szosą z potem crossówką

nieprzeczytane faq, nieprecyzujne nazewnictwo i 20 postów nierozwiązujących problemu

Przeczytane FAQ,

Nieznajomość poprawna tematu,

Pisząc kostkę - miałem na myśli (ścieżkę rowerową)

Pisząc Las - miałem na myśli ubitą ścieżkę rowerową.

To chyba jasne, że na szosie nie będę skakał po chodnikach i jeździł po plaży ?

Jestem total amator w tym temacie ale już dużo nowych rzeczy się dowiedziałem - dziękuję serdecznie każdemu za cenne rady :)

Napisano

Szosówka nie jest rowerem dla elit, ale to rower do którego (przynajmniej kiedyś) podchodzono z pewnym szacunkiem, rezerwą.

wtf? kiedyś to ja musiałem przez rodzinę w niemczech kupować opony i dętki. Kiedyś to ciężko było z dostępnością. Teraz to speca fulla przerabia się na miejski rower. Teraz dopiero dociera do ludzi że są lepsze rowery niż te za tysiaka i warto takie kupować.

Teraz jak widzę szosowców wracających z marketu z siatkami na kierownicy to mnie szlag trafia.

Jakich szosowców, może chodzi ci o pana Kazia który kupił bardzo starą szoskę na targu za 50 złociszy i teraz śmiga nią po bułki. Jak mu wygodnie to? No właśnie co?

Ideologię dorabiasz straszną. Z mojej strony koniec, pozdrawiam.

Napisano

wtf? kiedyś to ja musiałem przez rodzinę w niemczech kupować opony i dętki. Kiedyś to ciężko było z dostępnością. Teraz to speca fulla przerabia się na miejski rower. Teraz dopiero dociera do ludzi że są lepsze rowery niż te za tysiaka i warto takie kupować.

Jakich szosowców, może chodzi ci o pana Kazia który kupił bardzo starą szoskę na targu za 50 złociszy i teraz śmiga nią po bułki. Jak mu wygodnie to? No właśnie co?

Ideologię dorabiasz straszną. Z mojej strony koniec, pozdrawiam.

Nie, nie dorabiam. Zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył co ludzie odwalają, szoski właśnie nowe i nie pan Kaziu. Ale ich sprawa. Fotkę cyknę to wtedy może uwierzysz. :teehee:

I dobrze, że do ludzi dociera, że warto kupować lepsze rowery - nie mam nic przeciwko. Jeno chodzi mi tylko o to by dopasować je do swoich potrzeb.

EOT, tyle z mojej strony. Czekam na podsumowanie W1LOVE.

Pozdrawiam,

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,mam takie pytanie ,czy w takich rowerach bianci ,rzeczywiście występowały rurki reynoldsa,jeśli tak to jakie?http://allegro.pl/gazelle-campagnolo-campa-italy-i1691463288.html .I drugie pytanie ile warto dać za ten rower?

Napisano

kiedyś dzieliło się na rowery szosowe i kolarskie (25 lat temu)

Kolarskie oznaczały kiedyś dzisiejsze szosówki, a rowery szosowe utożsamiane były z takim czymś o czym ty mówisz.

Teraz rowery szosowe to rowery szosowe a rowery nieszosowe to rowery nieszosowe

Możesz to nazwać: miejski, hybrydowy lub trekkingowy

Z założenia o nazwie gatunkowej roweru decyduje rama

Jak do ramy mtb założysz szosowy osprzęt i baranka i wąskie opony to dalej będzie mtb

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie koledzy Cykliści!

Obecnie posiadam taki rower (a przynajmniej na ich stronie ten najbardziej go przypomina), który wykorzystuję jako takie all-in-one. Używam go w terenie, na szosie, na zakupach, jeżdżę nim do szkoły i do parku. Ostatnio miałem okazję trochę przejechać trochę taką szosówką i zakochałem się w małym oporze opon i kierownicy "baranku". Gdybym był bogaty... To bym sobie z miejsca kupił, ale u mnie z kasą cienko. Nie stać mnie na wydanie 2,5k na drugi rower, na którym będę jeździł godzinę dziennie przez dwa miesiące, tylko po równym asfalcie, którego u mnie brak. Wpadłem więc na pomysł, w którego wykonaniu (mam nadzieję) mi pomożecie.

Chcę niewielkim kosztem dokupić do mojego b'Twina koła z oponami szosowymi (to co teraz mam można nazwać "traktorami" w porównaniu z szosowymi) i kierownicę "baranka", co bym mógł sobie pod koniec czerwca zmienić z użytkowych i wrócić do nich we wrześniu. Na zakup czegoś totalnie nowego mnie nie stać (a może? za sześć stów coś się kupi na Allegro?), więc proszę Was o pomoc z przeróbką. Ciężką ramę muszę przecierpieć, tak samo przerzutki. Mam tylko obiekcje, czy na węższych obręczach szczęki hamulcowe będą pracować. Hmm, i widelec... Dobra, ja się na tym nie znam, mam nadzieję, iż mi pomożecie, jako świeżo upieczonemu cykliście, który lubi szybko i niekoniecznie wygodnie.

Napisano

Nawet nie za 600 zł. Bardzo lubię polecać stare szosówki Peugeota z początku lat 90 - ramka Mangalloy, pełne Shimano, fajne obręcze. Ogromnym ich atutem jest indeks na tylną przerzutkę. Super się sprawują takie rowerki. Z przykładów podać mogę:

http://allegro.pl/peugeot-cologne-i1728276128.html

http://allegro.pl/rower-szosowy-peugeot-catania-look-klamkomanetki-i1699903855.html

http://allegro.pl/rower-szosowy-peugeot-lekki-warto-kolarka-i1736981495.html

Napisano

co mi da zmiana niezużytej przerzutki sh2300 na tiagre, jeżeli zostane przy starych klamkomanetkach sh2300?

(bo łańcuch i kaseta- wiadomo- kultura pracy i żywotność)

Napisano

Witam wszystkich : )

Mam ogromny dylemat, bo fajne rowery są najczęściej na 54-56 cm. Ja chcę kupić sobie szosówkę, którą za rok mógłbym wystartować 1-3 razy w triathlonie.

Mam 184 cm i z obliczeń wynika, że rama musi być 59-61 cm, ale za cholerę nie mogę takiej znaleźć na allegro i jakimś ogarniętym osprzęcie.

Czy rzeczywiście muszę mieć aż tak ogromną ramę?

Pozdrawiam

Napisano

nie

ja przy 183 mam stalową 54górna 54siodłowa i jest wygodnie przez godzine na trasie, w mieście ideał(zwrotność poręczność waga)

na treninki alu slopping 58

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zamierzam kupić nowy widelec do mojego roweru. Na Allegro znalazłem ofertę widelca Columbus Carve. Moje wątpliwości budzi wymiar średnicy rury sterowej podawany przez sprzedającego, a mianowicie 30mm. Czy taki widelec pasowałby do mojego roweru? Teraz mam widelec z rurą 1 1/8 cala.

Napisano

Spec 56 to 565mm gornej rury (najistotniejszy wymiar ramy, jesli ograniczyc sie tylko do jednego), nastepny rozmiar to 58 i juz 582mm dlugosci.

Jak sie pomierzysz np. TYM kalkulatorem to zobaczysz, ze optymalna dl gornej rury bedzie wahac sie w granicach 1.5cm, od "competitive/eddy fit do french.

Jesli nie jestes jakis abnormalny w budowie ciala to najprawdopodobniej bedziesz pomiedzy tymi rozmiarami 56 i 58.

Napisano

Włśnie o to chodzi że w jednym firmach wychodz mi rozmiar 56 a w innych 58 bo rzadko kto ma rozmiar ramy 57. Czytałem troche o geo Speca właśnie tego konkretnego modelu i cięzka decyzja. Jednym przy moim wzroście pasuje 56 a innym 58. Wiem że to zależy od budowy ciała i długości mostka, którym można coś nadrobić. Najlepiej byłoby się nim przejechać, ale niestety nie mam takiej możliwości :confused:

Napisano

Hej. Mam do was koledzy takie pytanie, może ktoś da radę mi pomóc.

Dostałem od kumpla rower na takiej ramie:

dsc00910cc.th.jpg

dsc00914az.th.jpg

dsc00915zy.th.jpg

dsc00916vr.th.jpg

Chciałbym zidentyfikować tą ramę. Kumpel mówi że stał ten rower u niego w garażu odkąd pamięta, ale nie jest w stanie mi nic pomóc. Na zdjęciach uchwyciłem jakieś charakterystyczne detale. Ponadto, rower miał zamontowane:

• mostek shimano 600
  • siodło z napisem "mustang"
  • korba sakae ringyo custom na standardowy kwadrat
  • suport rozdzielny, na kwadrat, ale pasuje standardowy pakiet jaki mam w mtb kwadrat (113mm)
  • tylny odblask cateye
  • piasty zzr (czyli rometowskie)
  • koła przystosowane do szytek

Lakier prawdopodobnie jest oryginalny, zielony, wyszlifowane miejsca to już moja robota, i tak idzie do piaskowania.

Obręcze, piasty, szprychy i wolnobieg potraktowane zostały przez poprzedniego właściciela srebrnym sprayem (paskudztwo!)

Po wstępnych poszukiwaniach w stajni romet wyeliminowałem następujące modele: mistral, wicher, wagant, sport, super, huragan, orkan, orion, tourist, rekord. Zastanawia mnie jaguar. Kształt mufek przy główce inny niż oryginalny jaguar którego posiadam (ten posiadany jest jeszcze na korbach na kliny), ale geometria, rozmiar bardzo podobny.

Pomoże ktoś w rozpoznaniu ramki?

Pozdrawiam, Piotrek.

Napisano

Pytanie do osób co jeżdżą po Polskich drogach. Czy często musicie dopompowywać gumy ?

Ja po jeździe musiałem raz dopompować szybko schodzi powietrze mam zakres 7-10 bar i moim zdaniem mini pompka na 8bar jest niezbędna.

Co o tym sądzicie ?

Napisano

sprawdz swoje dętki ew. wentle czy gdzies minimalnie nie ucieka , normalnie powietrza ubywac nie powinno , ja stan powietrza monitoruje co miesiąc jak mi się nie uda szybciej gumy złapać , u mne jest tak ze szybciej złapie gume niz mi troszke powietrza zejdzie przez blizej nieokreslony czas.

Napisano

Pomoże ktoś w rozpoznaniu ramki?

Pozdrawiam, Piotrek.

Cześć,

z daleka wygląda to na włoską robotę. Moja szosa ma prawie identyczną ramę -> Atala Corsa GS (choć stery są zupełnie inne...) .

Nie posiadam niestety spisu wszystkich modeli.

Pozdrawiam

W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...