Mod Team Pixon Napisano 14 Października 2008 Mod Team Napisano 14 Października 2008 Andrzej Pilipiuk seria Kroniki Jakuba Wędrowycza tytuły "Kroniki Jakuba Wędrowycza" "Czarownik Iwanow" "Weźmisz Czarno Kure" "Zagadka Kuby Rozpruwacza" "Wieszać każdy może" Spróbuj którą z tych przeczytać może ci się spodoba ten humor
QWEY564 Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 black rider: pamiętaj że powinieneś jako tako WYCZERPAĆ temat prezentacji więc warto wziąć każdą książkę z "innej parafii": "Forest Gump" jest świetną pozycją pasującą do tematu, do tego "Paragraf 22" jako arcydzieło czarnego humoru(ale nie czytaj publicznie bo ludzie się dziwnie patrzą)... pamiętaj jeszcze żeby rozgraniczyć 'literaturę przedmiotu' i 'podmiotu'... 6-7książek(niekoniecznie sama proza... -musi istnieć jakieś urozmaicenie) plus jakieś pozycje "o nich traktujące"(niekoniecznie słowniki, encyklopedie...) Temat świetny.... no a przynajmniej 'wesoły' w przygotowaniu PS Przy wyborze książek nie zapominaj o klasykach literatury... różnie to bywa z upodobaniami egzaminatorów
wkamil Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Ze sie tak wtrace. Mature to ja bardzo dawno temu pisalem, ale skad w pazdzierniku roku poprzedniego wiesz o czym bedziesz na maturze w maju pisal????
karnaś Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Nie czytałem wcześniejszych postów, ale chyba chodzi o książki do prezentacji ustnej. Temat wybiera się we wrześniu (ja mam dosyć ciekawy "Motyw i funkcje szatana w literaturze i filmach grozy" )
wkamil Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 A to sie porobilo : "Onegdaj" nie bylo takich pomyslow
Ciastkorz Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 A ja czytam przygody Tomka Wilmowskiego Szklarskiego :] Aktualnie przeczytałem 4 cześć, jeszcze 3 zostały;] Piekne książki.
Ecia Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 No, dobra, ale wracajmy do tematu . Propozycje dla black ridera - jak najbardziej, ale bez nadmiernych dywagacji prosimy. Pozdrówko nawracające
sp0q Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Ojciec Chrzestny, Proces, Król Szczurów. Teraz natomiast brnę przez 'Imperium' Kapuścińskiego, a właściwie niemal przebrnąłem - pora zacząć rozglądać się za kolejną ofiarą ;]
black rider Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 dzięki wielkie za tytuły, większości nie znałem ale wszystkie przejrze i coś powybieram, oczywiśćie chodzilo mi o ustną maturę, juz nie zaśmiecam pzodro
wkamil Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Ojciec Chrzestny, Proces, Król Szczurów. Teraz natomiast brnę przez 'Imperium' Kapuścińskiego, a właściwie niemal przebrnąłem - pora zacząć rozglądać się za kolejną ofiarą ;] To bierz sie za reszte Kapuscinskiego, "Cesarz", "Szachinszach", "Wojna Futbolowa", w zasadzie warto wszystko przeczytac. No moze poza wierszami, ale ja nigdy nie bylem milosnikiem poezji :-)
Wax Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Aktualnie w drodze do szkoły czytuję Leszeka Żądło - "Tajemne moce umysłu"
karolyfer Napisano 15 Października 2008 Napisano 15 Października 2008 Aktualnie Tom Clancy "Tęcza Sześć"
Mod Team Pixon Napisano 15 Października 2008 Mod Team Napisano 15 Października 2008 Lee Child - Siła perswazji Pierwsze 50 stron i już jest rewelacja. Póki co polecam miłośnikom sensacji.
nikodem Napisano 15 Października 2008 Napisano 15 Października 2008 "Piknik na skraju drogi" Strugackich ostatnio czytałem i szczerze polecam, dzięki tej książki powróciłem do czytelnictwa po bardzo długiej przerwie-4lata? (nie liczę lektur) a teraz czasem siadam do " GWIEZDNE WOJNY HAN SOLO I UTRACONA FORTUNA" Brian Daley
Gromosmok Napisano 15 Października 2008 Napisano 15 Października 2008 Anne McCaffrey "Jeźdźcy smoków"
Wax Napisano 15 Grudnia 2008 Napisano 15 Grudnia 2008 Dzisiaj sobie kupiłem - Roberto Saviano "Gomorra" + film sobie ściągnę na jej podstawie
karolyfer Napisano 15 Grudnia 2008 Napisano 15 Grudnia 2008 Ostatnio Tom Clancy: "Bez skrupułów" (polecam! ) i "Czas Patriotów", a teraz "Kardynał z Kremla"
Mod Team Pixon Napisano 15 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2008 "Uciekinier" Stephen King - fajna, lekka taka do poduszki. Lubię takie szybko toczące się akcje jak zostały przedstawione w tej książce. W między czasie czytałem jeszcze Brian Lopes "Jazda rowerem górskim" średnia literatura, w sumie zbyt wiele się z niej nie dowiedziałem.
nikodem Napisano 15 Grudnia 2008 Napisano 15 Grudnia 2008 Eragon Christopera Paolini lekka ale tłumaczenie jest kiepskie (literówki od czasu do czasu) Bardzo przyjemna nie trzeba się na niej mega skupiać aby zrozumieć A czytajcie po koleji bo później są powiązania
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2008 Klaniam, "Hunters of Dune" Brian Herbert/Kevin J. Anderson. Sequel "Chapterhouse: Dune". Pisze po angielskiemu bo czytana w oryginale Jestem fanem serii W sumie to ciekawe czy sa oficjalne, polskie tlumaczenia Legend Diuny i Preludium Diuny. No bo tego co powyzej to raczej nie. Swiezynka. 2006... nikodem! Zorganizuj sobie "Poniedzialek zaczyna sie w sobote" i "Basn o Trojce". Tez Strugackich. Zupelnie inny klimat ale knigi bombowe. Generalnie proza rosyjska jest stanowczo niedoceniana... OSTRO! I.
sebekfireman Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 A ja od kilku lat cały czas męczę serię Pana Samochodzika - dotarłem już do 50 tomu - zostało jeszcze 46 tomów Ale ostatnio musiałem trochę od tego odpocząć i poczytać coś innego. Zacząłem czytać światowy bestseller "Ruiny" Scotta Smitha, ale jakoś pierwsza setka stron kompletnie mnie nie zaciekawiła, więc ją porzuciłem i teraz czytam książkę "Ptasiek" Wharton'a William'a i wciągnęła mnie całkowicie.
nikodem Napisano 16 Grudnia 2008 Napisano 16 Grudnia 2008 hmm mówisz IvanMTB, że mam coś braci sobie zorganizować no więc tak mam w domu "Niedoskonali" fajne to?
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 16 Grudnia 2008 Nie wiem... Nie czytalem... Ale na Strugackich stawiam ze jest git OSTRO! I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.