Skocz do zawartości

[książki] co czytacie???

karolaq

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Andrzej Pilipiuk seria Kroniki Jakuba Wędrowycza

tytuły

"Kroniki Jakuba Wędrowycza"

"Czarownik Iwanow"

"Weźmisz Czarno Kure"

"Zagadka Kuby Rozpruwacza"

"Wieszać każdy może"

Spróbuj którą z tych przeczytać może ci się spodoba ten humor :)

Napisano

black rider: pamiętaj że powinieneś jako tako WYCZERPAĆ temat prezentacji więc warto wziąć każdą książkę z "innej parafii": "Forest Gump" jest świetną pozycją pasującą do tematu, do tego "Paragraf 22" jako arcydzieło czarnego humoru(ale nie czytaj publicznie bo ludzie się dziwnie patrzą)... pamiętaj jeszcze żeby rozgraniczyć 'literaturę przedmiotu' i 'podmiotu'... 6-7książek(niekoniecznie sama proza... -musi istnieć jakieś urozmaicenie) plus jakieś pozycje "o nich traktujące"(niekoniecznie słowniki, encyklopedie...)

Temat świetny.... no a przynajmniej 'wesoły' w przygotowaniu :)

PS Przy wyborze książek nie zapominaj o klasykach literatury... różnie to bywa z upodobaniami egzaminatorów

Napisano

Ze sie tak wtrace. Mature to ja bardzo dawno temu pisalem, ale skad w pazdzierniku roku poprzedniego wiesz o czym bedziesz na maturze w maju pisal????  :)

Napisano

Nie czytałem wcześniejszych postów, ale chyba chodzi o książki do prezentacji ustnej. Temat wybiera się we wrześniu (ja mam dosyć ciekawy "Motyw i funkcje szatana w literaturze i filmach grozy" :) )

Napisano

No, dobra, ale wracajmy do tematu :icon_mrgreen: .

Propozycje dla black ridera - jak najbardziej, ale bez nadmiernych dywagacji prosimy.

Pozdrówko nawracające :D

Napisano

Ojciec Chrzestny, Proces, Król Szczurów. Teraz natomiast brnę przez 'Imperium' Kapuścińskiego, a właściwie niemal przebrnąłem - pora zacząć rozglądać się za kolejną ofiarą ;]

Napisano
Ojciec Chrzestny, Proces, Król Szczurów. Teraz natomiast brnę przez 'Imperium' Kapuścińskiego, a właściwie niemal przebrnąłem - pora zacząć rozglądać się za kolejną ofiarą ;]

To bierz sie za reszte Kapuscinskiego, "Cesarz", "Szachinszach", "Wojna Futbolowa", w zasadzie warto wszystko przeczytac. No moze poza wierszami, ale ja nigdy nie bylem milosnikiem poezji :-)

Napisano

"Piknik na skraju drogi" Strugackich ostatnio czytałem i szczerze polecam, dzięki tej książki powróciłem do czytelnictwa po bardzo długiej przerwie-4lata? (nie liczę lektur) a teraz czasem siadam do " GWIEZDNE WOJNY HAN SOLO I UTRACONA FORTUNA" Brian Daley :P

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

"Uciekinier" Stephen King - fajna, lekka taka do poduszki. Lubię takie szybko toczące się akcje jak zostały przedstawione w tej książce.

W między czasie czytałem jeszcze Brian Lopes "Jazda rowerem górskim" średnia literatura, w sumie zbyt wiele się z niej nie dowiedziałem.

Napisano

Eragon Christopera Paolini lekka :D

ale tłumaczenie jest kiepskie (literówki od czasu do czasu)

Bardzo przyjemna nie trzeba się na niej mega skupiać aby zrozumieć

A czytajcie po koleji :D bo później są powiązania

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

"Hunters of Dune" Brian Herbert/Kevin J. Anderson.

Sequel "Chapterhouse: Dune".

Pisze po angielskiemu bo czytana w oryginale :D

Jestem fanem serii :D

W sumie to ciekawe czy sa oficjalne, polskie tlumaczenia Legend Diuny i Preludium Diuny. No bo tego co powyzej to raczej nie. Swiezynka. 2006...

nikodem!

Zorganizuj sobie "Poniedzialek zaczyna sie w sobote" i "Basn o Trojce". Tez Strugackich. Zupelnie inny klimat ale knigi bombowe. Generalnie proza rosyjska jest stanowczo niedoceniana...

OSTRO!

I.

Napisano

A ja od kilku lat cały czas męczę serię Pana Samochodzika - dotarłem już do 50 tomu - zostało jeszcze 46 tomów :D

Ale ostatnio musiałem trochę od tego odpocząć i poczytać coś innego. Zacząłem czytać światowy bestseller "Ruiny" Scotta Smitha, ale jakoś pierwsza setka stron kompletnie mnie nie zaciekawiła, więc ją porzuciłem i teraz czytam książkę "Ptasiek" Wharton'a William'a i wciągnęła mnie całkowicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...