kipps Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam! W poszukiwaniu idealnej dla mnie sztycy napotkałem problemy z dobraniem odpowiedniego jej rozmiaru. Otóż mam ramę z rurą podsiodłową o średnicy wewnętrznej 31.6mm. Czy przez to że nie mogę znaleźć odpowiedniego dla mnie rozmiaru (sztyca ma być specyficzna przez swoją długość) znalazłem dostępne rozmiary różniące się średnicą o tylko 0.2mm (31.4mm lub 31.8mm). Czy ktoś z Was próbował używać sztycy o innym rozmiarze niż przewiduje rama? Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Zastanawiam się też czy nie wziąć sztycy 31.4mm i dać ją do malowania proszkowego żeby ją pogrubić o te właśnie części milimetra. Co wy na to? Czy takie malowanie nie złuszczy się podczas jakiś naprężeń podczas jazdy i się nie zapadnie w ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 A może lepiej pomyśleć o reduktorze do jakiejś bardziej popularnej średnicy? Farba w końcu odpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Anoda ze sztycy schodzi to lakier tym bardziej odpadnie. Mniejsza o 0.2 mm powinna pasować, ewentualnie kombinujesz tulejkę o potrzebnej średnicy (np wykonaną z blaszki od puszki z colą, lub coś od tokarza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 http://allegro.pl/listing/search.php?category=16414&sg=0&order=p&string=31%2C6 Tu są sztyce na 31,6mm. Tylko jaką chcesz długość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Przecież 31,6 to najpopularniejszy rozmiar... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Co do rozmiaru, radzę brać taki jak zalecany, nie ma później problemów z obsuwaniem sztycy, czy pękaniem rury podsiodłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Przecież 31,6 to najpopularniejszy rozmiar... Tak, ale potrzebuję sztycy o długości 43cm. Takie można dostać na ebayu firmy Roox. Niestety zostały tylko rozmiary różniące się o 0.2mm od 31.6mm. Rozwiązanie z tuleją redukcyjną jest ponoć dość hałaśliwe częste są trzaski w okolicy rury podsiodłowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 18 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 W mojej Meridzie miałem sztycę 30,9mm (rozmiar Geantowy), po malowaniu proszkowym okazało się, że pasuje sztyca 30,4mm którą wcześniej miałem w Dabombie. Myślę, że sztyca 31,4mm będzie pasować i nie będzie za luźna, a ta grubsza nawet jak wejdzie to jest duża szansa że się zakleszczy. Czy naprawdę nie myślałeś o zmianie ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 18 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 przy 0,2 mm można miedzy sztycę i rurę podsiodłową włożyć pasek żaluzji - zdaje egzamin tylko warto pamiętać o małej porcji smaru, aby woda się za łatwo nie dostawała do ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 18 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 można też te 0.2 mm wyszlifować delikatnie papierem ściernym ( tyle ile wchodzi do ramy) ktoś na forum co składał fulla na ramie Capica jak rozmawiałem to zrobił coś takiego i było ok. Z tego co pamiętam ze 3 razy przejechał delikatnym papierem ściernym i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 18 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja miałem na parę dni sztycę 31,4 zamiast 31,6. Czego byłem nieświadomy, po prostu była włożona na oko(co pasuje), trzeba było trochę mocniej ścisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Tak, ale potrzebuję sztycy o długości 43cm. Takie można dostać na ebayu firmy Roox. Niestety zostały tylko rozmiary różniące się o 0.2mm od 31.6mm. 43cm? Masz za małą ramę i tyle. Ten Roox wyjdzie drożej niż ta rama jest warta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 43cm? Masz za małą ramę i tyle. Ten Roox wyjdzie drożej niż ta rama jest warta. Niestety nie, bo kupiłem ramę Cannondelae F6 (bardzo długa bo w poziomie ma 62.2cm), niestety jest o cal za mała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 20 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Niestety nie, bo kupiłem ramę Cannondelae F6 (bardzo długa bo w poziomie ma 62.2cm), niestety jest o cal za mała... Nie musi mięc wcale za małej ramy, ja mam Authora 20", 21" byłaby za długa, ale potrzebuję sztycy min. 40cm(jest na znaczniku), więc jak będzie się dało to też biorę Rooxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.