Skocz do zawartości

[forma]spadek po przerwie czy coś innego, dziwne tętna

darec2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niepokoi mnie nie tyle spadek formy bo jako tako go nie odczuwam ale spory wzrost tętna przy najmniejszym wysiłku.

Po ostatnim maratonie (zresztą udanym)zrobiłem sobie 3 tygodnie całkowitego odpustu od roweru, po prostu nie robiłem nic. Podczas tej przerwy czułem się bardzo nieswojo i ogólnie jakoś gorzej.

No i postanowiłem zacząć delikatny ponowny rozruch, lekkie bieganko, basen i rowerek.

No i zaskoczenie totalne. Moje tętna zmieniły się niepokojąco. Tam gdzie miałem 120 mam 140 a gdzie było 140 jest 155 . Najmniejszy wysiłek powoduje nagły skok tętna np. ze 130 na 150 i wyżej. Spada tak samo szybko jak wzrasta.

Szybsza jazda to nawet 170 gdzie moje średnie tętno z maratonów to 162.

Tętno spoczynkowe mam na poziomie 55 a nieraz poniżej 50. Moje max. to jakiś 180.(220-wiek)

Aha podczas jazdy z tym wysokim tętnem nie czuje zmęczenia, nie mam nawet zadyszki a tętno szaleje.

Jak myślicie czy to może być wina nagłego zaprzestania wysiłku czy coś się z serduchem rozregulowało ?

Czy po prostu powoli delikatnie jeździć i wszystko się uspokoi?

Próbowałem czterokrotnie i cały czas tak samo, nic się nie polepsza.

Zaczyna mnie to niepokoić.

Gdybyście mieli jakieś zdanie na ten temat odpowiedzcie, będę wdzięczny.

pzdr.

Napisano

To jest normalne, mimo tego że ja nie przestałem nagle jeździć ale ograniczyłem jazdę znacznie efekt u mnie jest taki sam. Wysokie tętno przy zwykłej jeździe, przy wyższej intensywności zadyszka :) Wrócisz do treningów i wszystko wróci do normy.

Napisano

Mam bardzo podobno sytuację, od końca sierpnia praktycznie zbyt wiele nie jeżdżę. Wcześniej moje średnie pulsy były o wiele niższe, maksymalnych nie biorę pod uwagę bo są kwestią chwili. Chociaż zadyszki raczej nie łapię, ale zaczynam trochę szybciej odczuwać zmęczenie. Tak czy inaczej wychodzę z założenia, że obecny stan jest spowodowany właśnie brakiem regularności w jeździe i w sporym stopniu jazdą na bezdechu bo jakby nie patrzeć obecna pogoda nie zachęca do wentylacji płuc...

Napisano

pierwsza sprawa, to czy czujesz to wyzsze tetno, czy problemem sa same wskazania pulsaka

jeśli chodzi o wskazania pulsaka są na pewno OK, zamieniałem z kolegą i było to samo

qrde czuje się świetnie, zmęczenia nie czuję, mam chęć do jazdy ale to mnie stresuje

nie wiem czy sobie odpuścić pare dni czy powoli się jednak wkręcać ?

Napisano

Ewentualnie jak tak bardzo Cię przejmuje to się przejdź do lekarza, np.: kardiologa :D

No to teraz to go pocieszyles ;)

Napisano

To może być spowodowane po prostu brakiem roztrenowania. Organizm przez okres treningowy przygotował się na jazdę na wysokich obrotach( wnioskuje z tego iż piszesz o maratonach) i nie dostał stopniowego spadku farmy tylko nagły. Czy straciłeś łaknienie lub Ci sie ono zmniejszyło\??? Jeżeli tak to organizm wie że nie jest juz w trybie treningowym ale nie poptrafi sobie jeszcze ustabilować swojego narmalnego stanu. Dlatego jeżeli cos robisz puls mocniej przyśpiesza by zwiększyć metabolizm.

Napisano

To może być spowodowane po prostu brakiem roztrenowania. Organizm przez okres treningowy przygotował się na jazdę na wysokich obrotach( wnioskuje z tego iż piszesz o maratonach) i nie dostał stopniowego spadku farmy tylko nagły. Czy straciłeś łaknienie lub Ci sie ono zmniejszyło\??? Jeżeli tak to organizm wie że nie jest juz w trybie treningowym ale nie poptrafi sobie jeszcze ustabilować swojego narmalnego stanu. Dlatego jeżeli cos robisz puls mocniej przyśpiesza by zwiększyć metabolizm.

Oj oby tak było z tym brakiem roztrenowania i metabolizmem. Faktycznie tak zrobiłem. Po ostatnim maratonie po prosu odstawiłem rower całkowicie. Mogłem to zrobić jakoś mniej drastycznie.

Nauczka na przyszły sezon ( o ile będzie ) ;)

Odnośnie kardiologa to faktycznie jutro idę, lepiej się upewnić.

3 miesiące temu robiłem echo serca i badania wydolnościowe i wszystko było OK.

Napisano

Darec Na moje oko badania wykarzą że wszystko jest ok:) Daj jutro znać jezeli będziesz miał juz wyniki. Nie przejmuj sie . Naprawde to nic poważnego, ale skontrolować nie zaszkodzi:) Zdrowia:)

Napisano

Spoko, 3 tyg przerwy w treningach to kosmos dla organizmu, w takim czasie bez treningow pojemnosc wyrzutowa serca zmniejsza sie o okolo 10% i o tyle wzrosly ci tetna, serce musi nadrobic czestotliwoscia braki w pojemnosci. Az takich przerw bez roweru nie powinno sie robic, w sezonie po czyms takim w zasadzie mozna zaczynac trening od nowa :rolleyes:.

Napisano

ja po tygodniowej przerwie z powodu choroby też się przeraziłem jak spojrzałem na puls. Kilka mocniejszych treningów i wszystko wróci do normy.

Napisano

Koledzy accentinferno i klosiu mieliście 100% -ową rację.

Dzięki za wasze opinie.

To samo dokładnie powiedział mi kardiolog. Inne badania, które zrobiłem też super.

No i na szczęście to po prostu zbyt drastyczne zaprzestanie treningu, tak mam być.

Teraz powolny rozruch i przygotowania do następnego sezonu.

W takim razie do zobaczenia może na jakimś maratonie w przyszłym sezonie.

pzdr. wszystkich

Napisano

No widzisz darek i wszystko sie dobrze kończyło:) Powodzenia w treningach i zapraszam na mazovie do łodzi:)

Dzięki. A maraton w łodzi bardzo mi podpasował, byłem dwa razy. Na pewno i tym razem będę.

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...