tyszcz Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam taki problem gdy jadą i zaczynam lekko hamować na tył albo na przód drga mi strasznie koło i niewiem z czym jest to związane. Wydaje mi się, że gdy przetre tarcze szmatką to jest lepiej ale niewiem czy tak jest czy mi się wydaje. Rower mam około 2 tygodnie i niewiem czy sam się zabrać do tego czy isc do normalnego sklepu czy dac go na gwarancje ?
intruz Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja mam tak czasami kiedy naprawde mocno nacisne przedni hamulec. Mam v-brake, ty tez ? Bo jesli tarczowe to nie wiem dlaczego ale w moim przypadku sadze ze dlatego ze rama nie jest idealnie sztywna (amortyzator przedni) i wpada w drgania podczas sciskania obreczy przez klocki.
tyszcz Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja mam tarczówki doradzi ktoś coś ??
tyszcz Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Napisano 13 Sierpnia 2009 Poradzi ktoś coś bo dalej nie wiem co zrobić ;/
zekker Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 Spróbuj porządnie wyczyścić tarcze i klocki. Może są brudne i nie równo pracują.
afly Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 W czesniejszym rowerze miałem chyba taki problem jak tarcze i klocki były zawilgocone.
afly Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 pozbyłem sie tego roweru bo to byl najgorszy zakup jaki dokonałem, szeście w nieszczęsciu miałem go 2 lata, potem jeździła nim rok siostra i ukradli jej z pod szkoły, napisz jeszcze jaki masz rower, lub nazwe zacisku.
tyszcz Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Napisano 13 Sierpnia 2009 Rower mam Kross'a level a2 2009 xt z Hamulcami tarczowymi. Pojechałem do takiego starszego dziadka co naprawia rowery powiedział mi że to może być że jedna szczęka szybciej dotyka tarczy niż druga zgadzacie się z tym czy nie ??
Zidentyfikowany Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 Co z tymi tarczami ? Proste ? Sprawdź dokładnie.
tyszcz Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Napisano 13 Sierpnia 2009 Tracza jest trosze skrzywiona i mam delikatną centre jutro ma gość mi to naprawić no zobaczę.
inferek Napisano 13 Sierpnia 2009 Napisano 13 Sierpnia 2009 Miałem ten problem już dwukrotnie, ale taki problem to nie problem. Zaczęło sie ze klocki hamulcowe zalałem Dot`em, więc je odtłuściłem(mało pomogło), pozniej przejechałem papierem sciernym i klocki i tarcze, efekt był taki ze hamulce zachowywały sie jak nie dotarte i przy hamowaniu własnie takie małe wibracje, najlepiej to widać na amortyzatorze, jak dolne golenie się trzęsą. Po 20km jazdy w górach i ostrych zjazdów, wszystko sie układa, dociera i działa elegancko.
Zidentyfikowany Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Tracza jest trosze skrzywiona to wystarczy do wibracji podczas hamowania jutro ma gość mi to naprawić no zobaczę. jutro jest święto i wszystkie sklepy są pozamykane, chyba że znajomy jakiś
Mod Team bogus Napisano 16 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2009 Miałem podobny problem. U mnie było to spowodowane tym, że zacisk (a co za tym idzie klocki) był krzywo ustawiony. Wtedy klocki pod kątem stykały się z tarczą i powstawały drgania. Również gdy klocki są nierównomiernie starte i przesunie się zacisk powstają takie drgania. U mnie wystarczyło porządnie wyregulować hamulec. Życzę powodzenia w zwalczaniu drgań.
bikol Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Osobiście widzialem taki przypadek gdzie tarcza miala uszczerbiony gwint mocowania (przy hamowaniu latala w przod i tyl rytmicznie wprawiajac w drgania cale koło) ale to tylko w wersji pod 6 śrub pod centerlock raczej tak nie ma. Warto sprawdzić, pozdrawiam;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.