Skocz do zawartości

[koło] Mam problem z drganiem koła.

tyszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem gdy jadą i zaczynam lekko hamować na tył albo na przód drga mi strasznie koło i niewiem z czym jest to związane. Wydaje mi się, że gdy przetre tarcze szmatką to jest lepiej ale niewiem czy tak jest czy mi się wydaje. Rower mam około 2 tygodnie i niewiem czy sam się zabrać do tego czy isc do normalnego sklepu czy dac go na gwarancje ?

Napisano

Ja mam tak czasami kiedy naprawde mocno nacisne przedni hamulec. Mam v-brake, ty tez ? Bo jesli tarczowe to nie wiem dlaczego ale w moim przypadku sadze ze dlatego ze rama nie jest idealnie sztywna (amortyzator przedni) i wpada w drgania podczas sciskania obreczy przez klocki.

Napisano

pozbyłem sie tego roweru bo to byl najgorszy zakup jaki dokonałem, szeście w nieszczęsciu miałem go 2 lata, potem jeździła nim rok siostra i ukradli jej z pod szkoły, napisz jeszcze jaki masz rower, lub nazwe zacisku.

Napisano

Rower mam Kross'a level a2 2009 xt :D z Hamulcami tarczowymi. Pojechałem do takiego starszego dziadka co naprawia rowery powiedział mi że to może być że jedna szczęka szybciej dotyka tarczy niż druga zgadzacie się z tym czy nie ??

Napisano

Miałem ten problem już dwukrotnie, ale taki problem to nie problem.

Zaczęło sie ze klocki hamulcowe zalałem Dot`em, więc je odtłuściłem(mało pomogło), pozniej przejechałem papierem sciernym i klocki i tarcze, efekt był taki ze hamulce zachowywały sie jak nie dotarte i przy hamowaniu własnie takie małe wibracje, najlepiej to widać na amortyzatorze, jak dolne golenie się trzęsą. Po 20km jazdy w górach i ostrych zjazdów, wszystko sie układa, dociera i działa elegancko. :D

Napisano

Tracza jest trosze skrzywiona

to wystarczy do wibracji podczas hamowania

jutro ma gość mi to naprawić no zobaczę.

jutro jest święto i wszystkie sklepy są pozamykane, chyba że znajomy jakiś B)

• Mod Team
Napisano

Miałem podobny problem.

U mnie było to spowodowane tym, że zacisk (a co za tym idzie klocki) był krzywo ustawiony.

Wtedy klocki pod kątem stykały się z tarczą i powstawały drgania.

Również gdy klocki są nierównomiernie starte i przesunie się zacisk powstają takie drgania.

U mnie wystarczyło porządnie wyregulować hamulec.

Życzę powodzenia w zwalczaniu drgań.biggrin.gif

Napisano

Osobiście widzialem taki przypadek gdzie tarcza miala uszczerbiony gwint mocowania (przy hamowaniu latala w przod i tyl rytmicznie wprawiajac w drgania cale koło) ale to tylko w wersji pod 6 śrub pod centerlock raczej tak nie ma. Warto sprawdzić, pozdrawiam;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...