Skocz do zawartości

[Szczecin] Wspólne śmiganko

MichalK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy na te zawody w Sobotę, to jest jakieś wpisowe? W niedziele chętnie do Puszczy się wybiorę, a jeżeli ktoś ma ochotę, to będę w tygodniu ( środa, czwartek lub piątek) z rana też jechał w teren.

Napisano

Nic nie wiadomo o tych zawodach ktoś rzucił info na FGM i tyle. Ktoś wie coś więcej to niech napisze, sam bym chętnie pojechał. Pewnie zabarknie konkurencji bo wszyscy pojadą do Wielenia:)

Ja w niedziele będę w Puszczy a sobota to po Wkrzańskiej albo szoska

Napisano

To moze ustalmy jeden dzien (widze ze wiecej chetnych na niedziele), kurcze ja to bym wolal w niedziele na popoludnie bo bede po nocce w sobote natomiast bede na 100% :)

Zrobmy jakis porzadek bo sie burdel robi.

Niech kazdy napisze prostego posta typu:

Sobota - szosa badz teren (i w nawiasie godzina ktora mu ewentualnie pasuje)

Niedziela - szosa badz teren ( tak samo )

Ja zaczne:

Sobota - teren (caly dzien)

Niedziela - teren (najlepiej popoludnie)

Napisano

Sobota - teren/szosa (co do godziny dostosuję się). Jak będzie impreza w Lesie Arkońskim to chętnie polecę.

Niedziela - teren - Bukowa (9.30 przy Szmaragdzie).

Napisano

Przypominam tylko, ze w nadchodzacy weekend odbedzie sie pod Szczecinem (Wołczkowo, Dobra, Buk) Baja Poland 2009 :voodoo: Bedzie mozna zobaczyc na zywo cala czolowke europejska z Holowczycem wlacznie, dlatego proponuje jednak szose na prawobrzezu :down:

Napisano

Co do mistrzostw okręgu w Sobotę to cytuje całego posta z FGM

Miejsce startu jak mówił pan Marek , jest przy końcu drogi ,która idzie od Al.Wojska Polskiego w kierunku do stadionu Arkoni (knajpa przy boisku).Czyli dla jadących ze Szczecina - pierwsza w prawo za schroniskiem dla zwierząt, dla jadących od Głębokiego - pierwsza w lewo za torem kolarskim :) Zresztą na pewno będą się tam już kręcić kolarze :czesc: Zapisy -myslę że będą już od 9, jeżeli pierwszy start ma być o 10 :czesc:

Swoją drogą co to za zawody bez strony internetowej i jakieś takie tajniackie dla wtajemniczonych.

Napisano

Witam Wszystkich

Jestem na forum od niedawna i chciałbym w przyszłości wspólnie z wami pojeździć. Na razie posiadam rower crossowy, ale przymierzam się do zakupu szosowego. Jeżdżę tygodniowo około 120-150 kilometrów, puszcza Wkrzańska i Niemcy (Tanowo-Uckermunde-Tanowo, Tanowo-Dobieszczyn-Glashutte-Boock-buk-Stolec-Tanowo itp.)Max do 80 kilo na jeden dzień.Interesuje mnie tylko szosa. Moja średnia prędkość to około 25-28km/h w zależności od wiatru. Mam pytanko jakie odległości pokonujecie i z jaką średnią prędkością jeździcie? Czy dam rade czy jeszcze popracować nad łydą?

Napisano

Co do mistrzostw okręgu w Sobotę to cytuje całego posta z FGM

Miejsce startu jak mówił pan Marek , jest przy końcu drogi ,która idzie od Al.Wojska Polskiego w kierunku do stadionu Arkoni (knajpa przy boisku).Czyli dla jadących ze Szczecina - pierwsza w prawo za schroniskiem dla zwierząt, dla jadących od Głębokiego - pierwsza w lewo za torem kolarskim :) Zresztą na pewno będą się tam już kręcić kolarze :czesc: Zapisy -myslę że będą już od 9, jeżeli pierwszy start ma być o 10 :czesc:

Swoją drogą co to za zawody bez strony internetowej i jakieś takie tajniackie dla wtajemniczonych.

Trochę pogrzebałem w necie i ... tak jak mówisz - impreza dla wtajemniczonych (ale strona jest ;)):

1. Pierwsze primo.

Na stronie hxxp://kolarstwo-zachodniopomorskie.org/ znajdujemy kalendarz imprez. Dla ułatwienia podaję hxxp://www.ks.szczecin.pl/page3.html. W kalendarzu znajdujemy najbliższy weekend.

2. Drugie primo.

Najbliższy weekend w Szczecinie mają być dwie imprezy "rowerowe".

26 jest jakaś impreza ale na torze!!! Natomiast 27 - MTB (Otwarte Mistrzostwa Miasta).

3. Trzecie promo.

MTB w katagoriach: Junior Młodszy, Młodzik i Żak.

4. Czwarte primo.

W ubiegłym roku (04.10.2008 na terenie Parku Kasprowicza) była podobna impreza, Międzywojewódzkie Mistrzostwa Młodzików w kolarstwie górskim MTB. Jeśli w tym roku będzie podobnie (jak w ubiegłym) to raczej możecie pomarzyć o starcie w takiej imprezie, gdyż (i tu cytat z regulaminu poprzedniej imprezy):

"UCZESTNICTWO:Prawo startu mają zawodnicy i zawodniczki województwa zachodniopomorskiego i wielkopolskiego, posiadający licencje kolarską i aktualne badania lekarskie .Wszystkich uczestników obowiązuje sztywny kask i sprawny technicznie rower MTB."

Jakby ktoś wygrzebał coś więcej lub skontaktował się z "Panem Markiem" (to nie ja ;) - zbieżność imion przypadkowa) to dorzućcie info na forum. Kontakt (chyba) do Pana Marka 693 540 249. Pan Marek ma być sędzią głównym na tej imprezie.

*Podsumowując - NAJWAŻNIEJSZE PRIMO:

Chyba żaden z nas się nie łapie na tą imprezę, więc spadamy do Puszczy Bukowej.

Napisano
Mam pytanko jakie odległości pokonujecie i z jaką średnią prędkością jeździcie? Czy dam rade czy jeszcze popracować nad łydą?

Koxują chłopaki i średnie jak pójdzie zaciąg to są po 27-29km/h na 100km, Pewnie że możesz jechać większość z nas jeździ na rowerach MTB tylko zmieniamy oponki ;]

Napisano

Trochę pogrzebałem w necie i ... tak jak mówisz - impreza dla wtajemniczonych (ale strona jest :)):

1. Pierwsze primo.

Na stronie hxxp://kolarstwo-zachodniopomorskie.org/ znajdujemy kalendarz imprez. Dla ułatwienia podaję hxxp://www.ks.szczecin.pl/page3.html. W kalendarzu znajdujemy najbliższy weekend.

2. Drugie primo.

Najbliższy weekend w Szczecinie mają być dwie imprezy "rowerowe".

26 jest jakaś impreza ale na torze!!! Natomiast 27 - MTB (Otwarte Mistrzostwa Miasta).

3. Trzecie promo.

MTB w katagoriach: Junior Młodszy, Młodzik i Żak.

4. Czwarte primo.

W ubiegłym roku (04.10.2008 na terenie Parku Kasprowicza) była podobna impreza, Międzywojewódzkie Mistrzostwa Młodzików w kolarstwie górskim MTB. Jeśli w tym roku będzie podobnie (jak w ubiegłym) to raczej możecie pomarzyć o starcie w takiej imprezie, gdyż (i tu cytat z regulaminu poprzedniej imprezy):

"UCZESTNICTWO:Prawo startu mają zawodnicy i zawodniczki województwa zachodniopomorskiego i wielkopolskiego, posiadający licencje kolarską i aktualne badania lekarskie .Wszystkich uczestników obowiązuje sztywny kask i sprawny technicznie rower MTB."

Jakby ktoś wygrzebał coś więcej lub skontaktował się z "Panem Markiem" (to nie ja ;) - zbieżność imion przypadkowa) to dorzućcie info na forum. Kontakt (chyba) do Pana Marka 693 540 249. Pan Marek ma być sędzią głównym na tej imprezie.

*Podsumowując - NAJWAŻNIEJSZE PRIMO:

Chyba żaden z nas się nie łapie na tą imprezę, więc spadamy do Puszczy Bukowej.

Puszcza Bukowa szosa czy także szutry?

Napisano

Podobna impreza była w Parku Kasprowicza tak jak piszesz, i startowali tam również orlicy, seniorzy bez licencji, więc tym razem też nie powinno być problemów. Ale nie zapowiada się nic ciekawego więc ja odpuszczam raczej :)

Puszcza Bukowa szosa czy także szutry?

Asfalt na pewno nie, szutrów mało, większość to dzikie leśne ścieżki, w większości pod górę ;)

A jeżeli chodzi o szosę to z Głebokiego zwykle wychodzi ~70-80 przy takich standardowych trasach, a średnie w tym roku ~28-29,5, a prędkości przelotowe na trasie to ~31-32km/h, chyba że jakiś zaciąg pójdzie ;)

A jeżeli chodzi o górki.... to tak jak ostatnio :P:D

Napisano

Witam Wszystkich

Jestem na forum od niedawna i chciałbym w przyszłości wspólnie z wami pojeździć. Na razie posiadam rower crossowy, ale przymierzam się do zakupu szosowego. Jeżdżę

tygodniowo około 120-150 kilometrów, puszcza Wkrzańska i Niemcy (Tanowo-Uckermunde-Tanowo, Tanowo-Dobieszczyn-Glashutte-Boock-buk-Stolec-Tanowo itp.)Max do 80 kilo na

jeden dzień.Interesuje mnie tylko szosa. Moja średnia prędkość to około 25-28km/h w zależności od wiatru. Mam pytanko jakie odległości pokonujecie i z jaką średnią

prędkością jeździcie? Czy dam rade czy jeszcze popracować nad łydą?

Ostatni wypad to (razem z dojazdem z centrum na Głębokie) - 70km, średnia 30mk/h (jechałem na góralu na slickach). Nasza prędkość średnia głównie zależy od procesu koksowania :), stąd nazwa naszej grupy KOKS. Więcej o grupie na: hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Koks ;)

Ze średnią 25-28km/h podróżujemy do/po (niepotrzebne skreślić) Puszczy Bukowej ;)

Napisano

Ale znalazłeś w internecie o tych zawodach :)

Ja jadę w sobotę sobie zobaczyć co im z tego wyjdzie, oczywiście rowerem potem trening po górkach (teren) jak ktoś chętny to dawać.

Niedziela Puszcza Bukowa 9:30 ;) Teren,korzenie,kamienie,błoto itp..

Napisano

puszcza Wkrzańska i Niemcy (Tanowo-Uckermunde-Tanowo, Tanowo-Dobieszczyn-Glashutte-Boock-buk-Stolec-Tanowo itp.)

To tak jak ja...

Odezwij sie na 2420228 to sie ustawimy jakos na szoske, bo nie ma nic gorszego niz sameu robic Tanowo - Dobieszczyn pod wiatr :)

Napisano

A właśnie, jak tam z błotem w puszczy. Takie głębokie czy raczej płytkie :blink:? Bo nie wiem jakie gumy zakładać ( wiem wiem, nie slicki :down:).

I co w końcu w sobotę robimy ?

Napisano

Adamie, jutro będziemy przejeżdżać obok 3 głazów:

1.Szwedzkiego Kamieniea. Jest to głaz narzutowy (gneis plagioklazowo-biotytowy) różowoszary, granoplastyczny z żyłą pegmatytową, o obwodzie 910 cm i wys. 180 cm, z głębokimi spękaniami mrozowymi.

2.Głazu Grońskiego. Jest to głaz granitowy o obwodzie prawie 12,5 metra, długości 4,5 m i wysokości (nad powierzchnią) około 1,5 metra , z otworem na założenie ładunku wybuchowego. W 1959 r. PTTK umieściło na głazie tablicę inskrypcyjną z marmuru upamiętniającą Stanisława Grońskiego, później zmienioną na metalową.. Napis na tablicy brzmi: "Pamięci Stanisława Grońskiego, czołowego taternika polskiego, Pioniera turystyki Ziemi Szczecińskiej. Zginął w masywie Mount Blanc w sierpniu 1957 roku."

3.Głazu Serce zwanego także Młyńskim Kamieniem - to płaski blok granitu o obwodzie 14,5 m i wysokości 1,5 m.

Odwiedzimy również pomnik Carla Ludwiga Gene - leśniczego i miłośnika Puszczy Bukowej. Przyczynił się on bardzo do rozpropagowania walorów turystycznych Puszczy Bukowej. Dzięki niemu wstrzymano nadmierny wyrąb lasu. Gene wytyczył pierwsze szlaki turystyczne i odkrył wiele głazów narzutowych. Żył w latach 1820-1893. Zginął najprawdopodobniej zastrzelony przez kłusownika. Pomnik postawiono w 1894 r.

Nie zapomnij wziąć aparatu!

Napisano

Dziękuję Ci, drogi Jakubie, za skrupulatne wypisanie tych, jakże interesujących, jednak nie wszystkim znanym, faktów z internetowych stronic www. Napisz nam jeszcze Skopiuj nam jeszcze, prosimy, po parę linijek o Omszałym Kamieniu, Słupim Głazie, Głazie Antonim, Głazie Krajoznawców, Głazie Błażej, Głazie Kołyska, Głazie Leśnym i innych mniej ważnych głazach bez nazw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...