grelio Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Czy da się zamontować manetkę 7-biegową jak mam kasetę 6-rzędową tak, żeby przerzutki normalnie działały?
Andrew Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie będzie działać manetka 7 i kaseta 6. Wielotryby 6 i 7 różnią się odległością między zębatkami.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2009 Tak bo w 7 i 6 rzedowej sa takie same skoki, a bynajmniej niewiele sie roznia. Bedzie to działac tak ze poprosty nie bedzie na manetce jedno wolne miejsce, jak tak jeździlem (manetka 9, kaseta 9 bez jednej zebatki) i przy jedynce mialem luz ze wzgledu ze rzadko ich uzywałem. Mozna zostawić wolna pierwsza lub ostatnia jak kto woli
Andrew Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Jeszcze raz napiszę, taki układ NIE DZIAŁA. Miałem, jeździłem, sprawdziłem. Dopiero kombinacje 7-8 są możliwe.
Boss Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Takie połączenie może się udać - w linku lektura do poczytania: http://www.ctc.org.uk/desktopdefault.aspx?tabid=3946
Andrew Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Pamiętam, że moglem ustawić manetkę tak, by prawidłowo obsługiwała mi biegi 4-5-6 albo 1-2-3-4. Nigdy nie dało się ustawić tak, by wszystkie przełożenia działały prawidłowo. Może drobna przeróbka mocowania linki na przerzutce pomoże. Ale wymaga to wielu eksperymentów. W każdym razie bez przeróbek tylko będziesz się wnerwiać, że nic nie działa....
toms Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Pamiętam stare czasy, kiedy królowały wolnobiegi 6 zębatkowe, a w lepszych rowerach była kaseta 7-ka. Często manetki dla 6-biegowców miały indeks od 1 do 7. Tak więc jeśli masz wolnobieg nakręcany 6 zębatkowy (a nie kasetę 6-tkę... chociaż z taką to się nie spotkałem) to powinno działać.
skjaatel Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Będzie działać, odstępy są takie same właściwie.
amoniak Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Andrew jak czegoś nie wiesz nie dotykałeś nie sprawdziłeś to się NIE WYPOWIADAJ Bzdury opowiadasz wolnobiegi 6 i 7 biegów dodam jeszcze że i kaseta na 8 też no nie do końca bo grubość koronek i podkładka są inne ale odległości koronek są prawie identyczne dlatego manetkę na 7 można zastosować i do 8 biegów wymiary wolnobiegów: Shimano HG 6/ 7-biegowy odległość między zębatkami 5,0 mm Grubość zębatki 1,85 mm Grubość podkładki dystansowe 3,15 mm nie będzie problemów będzie działać bez problemów jedynie j bieg będzie pusty
grelio Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Napisano 8 Kwietnia 2009 To sprobuje je zamontować i o efektach napisze na forum.
Veldrinn Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 manetkę na 7 można zastosować i do 8 biegów Nie możne z tej prostej przyczyny, że manetka 7 biegowa ma inny skok, a poza tym brakowałoby jednego biegu "ogranicznik)
amoniak Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Można bo skok jest prawie taki sam Odległość między zębatkam jest 4,8 mm
Veldrinn Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 ale manetka ma zaindeksowane np tylko 7 biegów wiec 8 nie obsłuży To tak jakbyś miał pilota z 7 przyciskami, a nie chciał włączyć 8 kanałów
skjaatel Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Ale chodzi o to, że możliwy jest montaż i współpraca, a nie jak w przypadku np. manetki 8 i kasety 9.
nikodem Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 hmmm a zastanawia mnie fakt jak współpracowała by manetka 10cio rzędowa z kasetą 9-tką. Chodzi mi np. o zestawienie klamka 105 i kaseta tiagra. Ostatnio miałem taki zestaw i jakoś nie grało to dobrze pytanie tylko czy to wina technologi czy moich umiejętności :/
Miecho87 Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Nie będzie działać -> http://sheldonbrown.com/k7.html sekcja "10-speed combinations" i dwie tabelki niżej.
Andrew Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Andrew jak czegoś nie wiesz nie dotykałeś nie sprawdziłeś to się NIE WYPOWIADAJ Bzdury opowiadasz wolnobiegi 6 i 7 biegów dodam jeszcze że i kaseta na 8 też no nie do końca bo grubość koronek i podkładka są inne ale odległości koronek są prawie identyczne dlatego manetkę na 7 można zastosować i do 8 biegów Radzę czytać ze zrozumieniem - napisałem WYRAŹNIE że miałem taką kombinację i nie chciało to za bardzo działać. Więc jeżeli nie czytasz dokładnie bądź nie rozumiesz tego co czytasz, to się NIE WYPOWIADAJ, bardzo Cię proszę. Co z tego, że odleglości koronek są PRAWIE identyczne. Różnica 0,5mm to bardzo duża różnica. Jeżeli mamy 7 biegową kasetę i manetkę 6b i wycentrujemy przerzutkę na środkowy tryb, to błąd przy zmianie o 3 biegi wyniesie 1,5mm. Łańcuch na pewno nie wskoczy czysto na skrajny tryb, o ile w ogóle będzie się dało wrzucić ten bieg. Manetkę 7 można zastosować do kasety 8 biegowej i odwrotnie - 8 biegową manetkę do 7 biegowej kasety. Tylko że różnica odstępu między 7 a 8 to 0,2mm. Maksymalny błąd nastawu przy wycentrowaniu przerzutki na środkowym trybie kasety wyniesie 0,6mm(zmiana o 3 biegi). Z tym da się jeździć. Może sam napiszesz czy korzystałeś z takiego układu, czy tylko cwaniakujesz.
skjaatel Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 No to jakiegoś pecha chłopie miałeś, że Ci to nie działało. Trochę czasu spędziłem przy roweruch z wolnobiegami (jakieś 45 h tygodniowo - wątpię, że mnie pobijesz ) i nigdy nie miałem problemu z montażem tego typu. Klienci są uparci i nie dadzą sobie przetłumaczyć, że "te siwe przerzutki w rączce to są na siedem a pani te czarne na sześć pasują" więc po prostu często tak trzeba montować. Nie wiem czy przyglądałeś się kiedyś manetkom na 6 i 7 od wewnątrz. Obrotowe shimano mają ten sam rozstaw, tylko większy zakres.
amoniak Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Radzę czytać ze zrozumieniem ....Może sam napiszesz czy korzystałeś z takiego układu, czy tylko cwaniakujesz. akurat tak się składa że córka w swoim rowerze ma wolnobieg 6 a ja w zimowce kaset STX 7 biegową i do tego potrafie posługiwać się suwmiarką . jak odległości są takie same pomiędzy koronkami to i skok linki nie może być różny. To że Ty nie potrafisz ustawić przerzutki to Twój problem. zresztą przejrzyj sobie tabelkę Sprocket Spacing]http://sheldonbrown.com/k7.html ja mogłem się pomylić mierząc ale Sheldon Brown raczej nie
MM85 Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Jak używasz roweru żeby pojechać po bułki do sklepu tu ci to będzie działać. Jeśli myślisz o czymś trudniejszym to ci gwarantuje że cie to zawiedzie, doprowadzi do szału. Miałem coś podobnego, nie warto kombinować.
c1ach Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Miałem takie coś i bez problemu działało. Niestety wszystkie biegi nie wchodziły idealnie, może to i była wina przerzutki.
skjaatel Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Powiedz mi jakim cudem ma nie działać, skoro ILOŚĆ CIĄGNIĘTEJ LINKI JEST TAKA SAMA ? Opierasz się na jednym przykładzie, w którym winnym niedokładności mógł być np skrzywiony hak, za mocno naciągnięta sprężyna itp.
Boss Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 hmmm a zastanawia mnie fakt jak współpracowała by manetka 10cio rzędowa z kasetą 9-tką.Chodzi mi np. o zestawienie klamka 105 i kaseta tiagra. Ostatnio miałem taki zestaw i jakoś nie grało to dobrze pytanie tylko czy to wina technologi czy moich umiejętności :/ Będzie działać po małej zmianie mocowania linki: http://www.sheldonbrown.com/derailer-adjus....html#alternate
Mefisto Napisano 11 Kwietnia 2009 Napisano 11 Kwietnia 2009 Radzę czytać ze zrozumieniem - napisałem WYRAŹNIE że miałem taką kombinację i nie chciało to za bardzo działać. (...) Może sam napiszesz czy korzystałeś z takiego układu, czy tylko cwaniakujesz. To albo nie umiałeś prawidłowo ustawić przerzutki albo jak wspomniał Skjaatel miałeś pecha. Przez 3 albo i 4 lata jeździłem na takiej konfiguracji i działało bez problemu. Oczywiście tak jak mówi Amoniak, jeden bieg był pusty. Z resztą, jak widzę nie tylko ja jeździłem z manetkami 7-rz i wolnobiegiem 6-rz, a swego czasu myślałem, że to ja jestem jakiś dziwny
gilgamesz Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Koledzy a czy taki zestaw będzie działał.Manetki i przerzutki(przód,tył) Deore-9 biegów i kaseta 7-em przełożeń.Czy da się jakoś jeździć,czy muszę w rowerze syna zmienic kasetę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.