b1ogusz Napisano 22 Lutego 2008 Napisano 22 Lutego 2008 Witam Jakie klocki zamontowac na wymiane w Avidzie Juicy 5? Juz sie domyslam ze metaliczne/polmetaliczne. Teraz tylko oryginalne Avida, czy moze bbb, clerk's?
kopaczus Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 Bierz najtańsze, ja używam jakieś marki "Fibrax", nie odczuwam różnicy w stosunku do oryginalnych.
Bartez23 Napisano 25 Lutego 2008 Napisano 25 Lutego 2008 Ja ze swojej strony polecam klocki BBB, trwałe o bardzo dobrej sile hamowania. Polecam też EBC Gold, chyba najlepsze klocki hamulcowe. pzdr
tomeks Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 a na ile wam te klocki BBB starczaja? chce kupic komplet dobrych klockow ( ktore dobrze hamuja i zeby starczyly na sporo km ) ostatnio kupilem do tylnego hebla klocki jagwire polmetaliczne i o ile hamuja dobrze to dosc szybko sie scieraja i po 1500km widac juz spore zuzycia. myslalem jeszcze o kool stopach ale nie ma o nich za duzo opini a wiec co brac najlepiej? a moze warto kupic te ebc gold? dlugo one wytrzymuja?
tobo Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 kiedys czytalem w magazynie rowerowym test hampli hydraulicznych i zalączony do niego test okladzin tuningowych czyli niefirmowych (to znaczy zamiennikow dla oryginalow). z tego testu wyniknela dla mnie jedna istotna rzecz: wg danych pomiarowych zaden zamiennik nie dawal wiekszej sily hamowania niz oryginal. bbb to sredniaki: dobre, przecietne tempo zuzycia, dobra sila hamowania, przecietna cena. ebc gold: mialem je przez chwile z heblami deore 525 i jako jedyne z klockow ktore uzywalem piszczaly jak mordowana świnia nawet przy hamowaniu na sucho. zuzycie bylo niewielkie sila hamowania dobra - na kwiczenie pomogła pasta miedziana (zakladalem temat o tym)
Kasha Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 Z moich dotychczasowych doświadczeń z klockami do BB7 (czyli te same klocki co w Juicy)najlepiej się spisywały oryginały, na drugim miejscu BBB, które to zużywały się podobnie i miały ciut słabszą siłę hamowania. Odpowiedniki cenowe oryginałów, czyli Clark'sy hamowały zauważalnie słabiej, a najtańsze dostępne klocki, czyli Baradine to niehamująca, zżerająca tarcze wielka śmierdząca kupa.
tomeks Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 tobo a ile przejechales km na tych ebc ? ja na orginalnych klockach zrobilem jakies 6000km. jakiekolwiek pociagna dluzej? i co sadzicie o tych kool-stopach? bo nie wiem czy brac te czy moze ebc gold.
tobo Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 http://www.mtbr.com/reviews/manufacturers/2966/ http://www.mtbr.com/reviews/manufacturers/8396/ tu masz zestawienie ocen obu firm. osądz sam. na ebc jezdzilem krotko bo hamulce sprzedalem koledze wookiego z forum - moze jego zapytaj jak dzialaja u kolegi. okladziny powodowaly wibracje i wycie hampli - jako jedynych przeze mnie uzywanych takze w suchych warunkach.
Adamicki Napisano 8 Września 2008 Napisano 8 Września 2008 Kupiłem dzisiaj takie klocki Accenta. Na razie, nie umiem wyciągnąć starych, więc powiedzcie czy na pewno będą pasować do Juicy Ultimate? Te są półmetaliczne, a jakie są oryginalnie montowane? Druga sprawa, to na poprzednich klockach zrobiłem dopiero lekko ponad 2kkm i wydawało mi się, że są już starte, a dzisiaj odkręciłem zacisk i patrzę, że ścierała się tylko ich górna część, a dół jest w bardzo dobrym stanie. Dałem ciała przy ustawianiu zacisku, no nie?
MarcinKowalczyk Napisano 8 Września 2008 Napisano 8 Września 2008 Ja jeździłęm na oryginalnych klockach hygia, następnie metaliczne accenty, półmetaliczne fibrax, półmetaliczne clim8, metaliczne xtr ti, teraz założyłem komplet kool-stop, które oprócz lanserskiego wyglądu wyróżniają się jeszcze czymś- jako jedynie nie potrzebowały docierania, hamowały idealnie, najlepiej ze wszystkich już od pierwszego naciśnięcia, w deszczu dużych różnic nie zauważyłęm, tylko pisnęły ze 3 razy. Jak z wytrzymałością- nie powiem. na razie mam je 3 tyg, w tym 1 maraton, kilka treningów w desczu, mniej w błocie i są całe. Na drugim miejscu bym postawił accenty metal, jednakże są droższe, hamują trochę gorzej, ale wytrzymałe. Reszta ssie!
Adamicki Napisano 8 Września 2008 Napisano 8 Września 2008 Fajnie. To, co pisałem we wcześniejszym poście już nieaktualne, oprócz pytania jakie klocki są oryginalnie: metaliczne, półmetaliczne? A i czy warto sobie zostawić te półmetaliczne accenta za 35zł? :>
MarcinKowalczyk Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 półmetaliki szybko znikną, ale jak już kupiłeś, to chyba założyć lepiej, niż je trzymać w szafce. NAstępnym razem jednak polecam wybór trochę droższych, ale ekonomiczniejszych spiekanych.
Adamicki Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 Mogę oddać bez najmniejszego problemu, zresztą jak wczoraj udało mi się wyciągnąć stare klocki, to się okazało, że mam jeszcze kupę km do wyhamowania i wszystko mi sie równo ściera. A oryginalnie jakie są montowane, właśnie spiekane?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.