Dominik92 Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 mam problem ze ściąganiem suportu mam nawet klucz do ściągania pod niego i próbowałem odkręcić ale sie nie da!!!! wię jak by ktoś wiedział jak do tego się zabrać to proszę o poradę z góry dzięki pozdro
buldi Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 no właśnie, porządnie nasmaruj i zostaw to na troche 3-4 godziny potem powinno sie odkręcić
Bizon Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 Też miałem problem ze ściągnięciem .Ja zastosowałem przedłużkę na klucz jakaś rurka dł 50 cm .Do tego jeszcze nie wiem jakie masz ten klucza ale u mnie można było przez niego przełożyć śrubę ,dzięki temu przykeciłem klucz do suportu i nie było możliwości żeby objechał
mane Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 A czy upewniłeś się, ze odkręcasz w dobrą stronę? I jaki to suport?
Dominik92 Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 A czy upewniłeś się, ze odkręcasz w dobrą stronę? I jaki to suport? na pewno w dobrą a klucz pasuje na stówę a co do rodzaju to korba jest na nim mocowana na kwadrat
Dominik92 Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 ale jeszcze nie mogę tego ściągnąć jak kopne nogą (w rurkę) to mogę coś zepsuć?bo sam już nie wiem jak mogę to zrobić
mane Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 A czy próbowałeś jakiegoś wd40 czy inego środka w razie gdyby suport był zapieczony? I jesteś na bank pewny, że w dobrą stronę kręcisz? Może lepiej udaj się do serwisu jak nie możesz sobie z tym poradzić...
uchmanek Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Wklad siedzy w gwincie, wiec kopiac albo nic nie zdzialasz, albo zerwiesz gwint. Zeby odkrecic: - uzyj penetranta, np wd40 - obstukaj delikatnie mlotkiem - uzyj wiekszej dzwigni Sa tez patenty typu: rama w imadlo.
Tommyride Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Też ostatnio się z tym babrałem i ... długo to trwało. Pierwszego dnia ani drgnął - posikałem WD40, drugi dzień - to samo! , trzeci dzień i trzecie podejście - już mi na ambicje siadło. Klucz zablokowałem suporcie tak by się nie ruszał i nie wypadał (w jaki sposób to już nie opiszę bo za długo by to trwało) i wielkim kluczem francuskim po kilku siłowych potyczkach wykręciłem! Pozwodzenia!
proxx Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 a ja, do upojenia, przypomnę koledze, żeby kręcił w dobrą stronę. zdaje się, że lewa miska/kontra ma lewy gwint, co nie?
mane Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Lewa miska ma gwint normalny - odkręca się w lewo, a za to prawa miska ma lewy gwint i odkręca się w prawo.
grzegorz1974paszek Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Kiedy odkręcasz rower stoi na kołach? Jeśli tak to dobrze byłoby mufę suportową oprzec na np. pieńku aby opony się nie uginały.
Ufoludek Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Ja polecam serwis. Jak ja nie odkręcałem go przez 3 lata to tak sie zastał ze nawet w serwisie nie mogli go odkręcić, ale w końcu się udało
MrJ Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Ja swojego Deore na Octalink miałem zakładanego coś na piczątku wakacji, zdejmowaem w grudniu bo przekładam napęd z ramy i... dwóch facetow (w sumie chyba ze 180kilo w serwisie, mimo że mieli samą ramę i położyli ją na gumowych podkładkach na podłodze, a gwinty misek były wręcz zawalone smarem montażowym, męczyło się ze zdejmowaniem ładnych parę chwil - w domu sam nie miałbym nawet szans tego zrobić PS. Uważaj, bo jak zerwiesz miskę to co z gwarancją? A jak serwis ewentualnie ci ozrobi, powinni wziąć winę na siebie i dać nowe!
Tommyride Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Kiedy odkręcasz rower stoi na kołach? Jeśli tak to dobrze byłoby mufę suportową oprzec na np. pieńku aby opony się nie uginały. Jak odkręcałem u siebie to początkowo rower stał na kołach i kiepsko to szło bo opony tak jak piszesz się uginały. Dopiero jak postawiłem go do góry kołami to były ok i właśnie wtedy udało mi sie odkręcić. Ja polecam serwis. Jak ja nie odkręcałem go przez 3 lata to tak sie zastał ze nawet w serwisie nie mogli go odkręcić, ale w końcu się udało A ja polecam najpierw spróbować samemu kilka razy nawet. W serwisie niewiele więcej pomogą. Kiedyś oddałem do serwisu we Wrocławiu rower żeby wykręcili suport i facet rozłożył ręce, pokazał połamany na moim suporcie klucz i powiedział że nie da rady. W innym mi odkręcili. Serwis to ostateczność .. zwykle kosztowna zresztą.
Ufoludek Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Oczywiście że najpierw należy samemu spróbować bo nie spróbować a oddać do serwisu to szkoda siana. Aczkolwiek mi odkręcili rozwalony suport za 20 złotych wiec nie tak strasznie, a w sklepie 100 metrów dalej już 50 zł sobie krzyknęli.
Tommyride Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 50 zeta??!! To już przegięcie totalne. Za taką kasę można kupić dwa dobre klucze do odkręcania wkładu suportu. Taka usługa nie powinna kosztować więcej jak 5-10 zł. Mojemu koledze zaproponowali wkręcenie wkładu za 30 zł...! Potem się dziwią w sklepach że kupujemy części na allegro jak chcą nas na wszystkim wydoić. Pozdro!
Dominik92 Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Napisano 4 Stycznia 2008 A czy próbowałeś jakiegoś wd40 czy inego środka w razie gdyby suport był zapieczony? I jesteś na bank pewny, że w dobrą stronę kręcisz?Może lepiej udaj się do serwisu jak nie możesz sobie z tym poradzić... tak próbowałem i nic nie daje Sa tez patenty typu: rama w imadlo. też próbiwałem Kiedy odkręcasz rower stoi na kołach? Jeśli tak to dobrze byłoby mufę suportową oprzec na np. pieńku aby opony się nie uginały. nie ja mam samą ramę a w niej tylko suport Ja polecam serwis. Jak ja nie odkręcałem go przez 3 lata to tak sie zastał ze nawet w serwisie nie mogli go odkręcić, ale w końcu się udało chyba tak zrobię bo już mam dość wielkie dzięki za pomoc i chęci pozdro
grzegorz1974paszek Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Nalej jakiegoś płynu - np. WD 40 lub jakiegoś oddrdzewiacza do mufy suportowej . Pod spodem jest taki otworek przelewowy -wiesz o czym mówie? . Nalej tam czegoś ,otworek zatkaj i niech się to troche pokisi , no i spróbuj odkręcac.
Lobster Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Dobrze mówią, zalej jakimś wd40, coca-colą czy innym odrdzewiaczem . I do odkręcania zaprzęgnij przynajmniej jednego silnego kolegę który będzie trzymał ramę, a Ty kluczem z ramieniem długości 1m staraj się odkręcić - w pojedynkę i z krótkim kluczem nic nie zdziałasz...
Dominik92 Napisano 5 Stycznia 2008 Autor Napisano 5 Stycznia 2008 Nalej jakiegoś płynu - np. WD 40 lub jakiegoś oddrdzewiacza do mufy suportowej . Pod spodem jest taki otworek przelewowy -wiesz o czym mówie? . Nalej tam czegoś ,otworek zatkaj i niech się to troche pokisi , no i spróbuj odkręcac. z wd 40 próbowałem ale nie zatykałem tego otworku więc spróbuje Dobrze mówią, zalej jakimś wd40, coca-colą czy innym odrdzewiaczem . I do odkręcania zaprzęgnij przynajmniej jednego silnego kolegę który będzie trzymał ramę, a Ty kluczem z ramieniem długości 1m staraj się odkręcić - w pojedynkę i z krótkim kluczem nic nie zdziałasz... co racja to racja
amoniak Napisano 6 Stycznia 2008 Napisano 6 Stycznia 2008 Dwa lata temu wojowałem z suportem http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=10883&hl= Nie napisałem w efekcie jak został zdjęty panowie podgrzali palnikiem i odkręcili
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.