Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna, "automatyczna"

McKansy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie o to chodzi.

np. niektore starsze osoby nie wiedza na jakich przelozeniach jezdzic itp. nie lubia sie bawic manetkami i

traktuja rower tylko jak rower :o

Napisano

to urzadzenie bardzo fajnie dziala i generuje przy tym dzwieki niczym ramie robota!

moj byly szef sprzedal sporo rowerow z tym patentem, glownie starszym paniom.

• 1 rok później...
Napisano

Może i fajnie działa jak się umie to ustawić ,bo ja ostatnio naciągałem tylne koło i przesunął sie ten magnesik co jest na szprychach względem tego to urządzenia co jest na zdjęciu i zaczyna przerzucać jak głupie przy różnych prędkościach w tą i z powrotem bez żadnego ładu a najlepsze że przy 30km/h odłącza napęd :P

post-119382-1243514125_thumb.jpg

Napisano
Może i fajnie działa jak się umie to ustawić ,bo ja ostatnio naciągałem tylne koło i przesunął sie ten magnesik co jest na szprychach względem tego to urządzenia co jest na zdjęciu i zaczyna przerzucać jak głupie przy różnych prędkościach w tą i z powrotem bez żadnego ładu a najlepsze że przy 30km/h odłącza napęd :P

Może ma ogranicznik tak jak w ciężarówkach- tam odcina zapłon, a tu napęd. :P:P

Napisano
to urzadzenie bardzo fajnie dziala i generuje przy tym dzwieki niczym ramie robota!

moj byly szef sprzedal sporo rowerow z tym patentem, glownie starszym paniom.

Może wiesz jak się ustawia ten magnes na kole względem tego urządzenia ? ,bo jest tam napisane żeby ustawiać w jakimś trybie :) coś jest takiego - Set magnet position for shifting mode

Chyba zmienię to na linke jak się da

Napisano

Mxrek --> Obstawiam ze dziala to jak licznik rowerowy, przy ilustam obrotach kola na minute zmienia bieg. Magnes sie przesunal, nie ma jak mierzyc obrotow :). Na urzadzeniu od strony kola powinno byc zaznaczone miejsce naprzeciwko ktorego przechodzic powinien licznik, pewnie przy mocowaniu do ramy, przesun go odpowiednio i po sprawie.

Ale fajny patent, nie przyszloby mi do glowy ze cos takiego jest :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

czekam az to sie pojawi dla MTB :]

bo Shimano Nexus Auto-D to coś zadelikatne....

przerzutke musisz zmeiniać zawsze przed,a nie w trakcie np. jakiejś górki,a dzieki takiemu atomatowi możesz o tym zapomnieć i skupić się na jeżdzie

przynajmniej ja tak mam bo niewyobrazam sobie jak nap... w pedal i w tym momencie zmieniam bieg @%#$%#

Napisano

Z tym ze w USA jest wiecej ludzi z nadwaga i lenistwem sie zgodze. Osoby ktore juz jezdza na rowerze co tez widac po sprzecie czy budowie ciala odstawily by wiekszosc z nas. Tam naprawde jezdzac na rowerze przykladasz sie do tego.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Napisano

Wracając do skrzyni biegów dla rowerów... Przypomniało mi się, że kiedyś czytałem trochę o jakimś nietypowym wynalazku.

Podobno Niemcy za czasów II wojny światowej rozkminiali mechanizm do rowerów, którym potem zaczęli zajmować się Włosi... Nie wiem czy to ujrzało światło dzienne, ale wiem że machanizm miał działać na tej zasadzie że zależnie od ustawionego biegu przy jednym obrocie pedałów kilka razy obracała się korba

(np. I bieg czyli 1 obrót pedałami = 1 obrót korby

II bieg czyli 1 obrót pedałami = 2 obróty korby)

Takie coś to byłby bardzo ciekawy patent i kto wie, może rower byłby przez to dużo lżejszy, bo wystarczyłaby z przodu jedna tarcza plus mechanizm (skrzyni biegów)

Napisano

Nie ma to jak odgrzac 2 letniego kotleta..

Zeby nie bylo calkowitego OT imo automatyczna skrzynia do mtb nie bardzo, chyba ze czytalaby w naszych myslach na jaki zmienic bieg :)

Napisano

Taka skrzynia musiałaby być MEGA dopracowana.. , wyobraźcie sobie sytuacje kiedy chcecie wziąć podjazd na wysokiej kadencji (ktoś zaatakuje itp.) a tu na środku górki wam biegi w dół..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...