Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowa korba XT m8100,  nowe pedały platformowe, teoretycznie wszystko proste.
Po dokręceniu lewego ramienia korby (po pół obrotu na kazdą śrubkę, z zalecanym momentem), pedał w dolnym położeniu nie jest równoległy do położenia u góry, różnica około 1 stopnia (wyczuwalne przy pedałowaniu).
Na prawej stronie wszystko jest idealnie równoległe.
Przed dokręceniem, po samym nałożeniu lewej korby na oś, wyczuwalny jest delikatny luz, pedał układa się rownolegle.
Po dokręceniu plastikowej śrubki luz znika, pojawia się lekka różnica między górą a dołem - poniżej pół stopnia.
Po skręceniu dwóch śrub mocujących różnica wzrasta do około 1go stopnia.
Gdzie może leżeć problem?

Napisano

Cos musi być krzywo. 😉 obstawiam pedał 🙂

Chyba możesz podmienić pedał i zobaczyć czy inny będzie prosto. To chyba też czuć przy pedałowaniu.

Napisano

Hmm, zdjęcie wiele nie pokaże bo po zamontowaniu wygląda tak jak powinno. Cięzko to przedstawić różnica wychodzi dopiero przy pomiarze poziomicą elektroniczną, no i czuć pod butem.
Pozdr,
Marcin

Napisano

A wielowypust osi wystaje na prawidłową odległość z mufy? Podkładek prawidłowa liczba? 
nowe części powinny być dopasowane. Jeśli coś nie gra to raczej niewłaściwy montaż. O ile coś nie gra, bo jeśli dopiero poziomica elektroniczna coś pokazuje to może nadwrażliwość i zbytnie aptekarstwo w sytuacji, gdy „tak musi być”? Spox, nie twierdzę, że masz urojenia, może i jest problem, tylko trudno o nim w ogóle mówić, skoro on jest niezauważalny, dopiero mierzenie dokładniejszym narzędziem coś pokazuje. 

ile ta poziomica pokazuje odchyłki od poziomu i skąd wiesz, że pokazywałaby idealne 0 przed dokręceniem?

Napisano

Tak jak w pierwszej wiadomości. Czuc to pod stopa, poziomica tylko potwierdza odczucia.

W teroetycznym scenariuszu os pedalu zakreśla wałek. W tym przypadku zakreśla stożek, 1 stopień, przy 10cm platformy to około 2mm roznica gora dół. Aptekarstwa ale wyczuwalne pod noga ;)

Pytanie czy mozliwe ze jest zeby cos złożyć zle/ krzywo (zawleczka wchodzi na miejscu, sruby dokręcone naprzemian, z odpowiednim momentem) czy moze cos jest nie tak z samym ramieniem.

Napisano

Ja bym stawiał, że krzywo wkręciłeś pedał i już po gwincie. 

Sam tak zrobiłem i musiałem nową korbę kupić. Na lekko wyrobionym gwincie okazuje się łatwo taki błąd popełnić.

Sprawdź czy oś pedału ma 90 stopni do korby. Na przykład przymierz obie korby po zdjęciu do siebie, powinno być to widać wyraźnie.