Desmond Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Cześć, Mam pytanie dotyczące sensownej modernizacji napędu w rowerze dziecięcym Giant XTC Jr 20. Obecna specyfikacja napędu: przerzutka tylna: Shimano Tourney TX korba: aluminiowa, 36T kaseta/wolnobieg: 14–34T, 7-rzędowy suport: semi cartridge łańcuch: KMC HV500 Rowerem jeździ 7-letnie dziecko. Obecnie praktycznie cały czas korzysta z 7. biegu (14T) i nawet podjazdy nie stanowią większego problemu. Mam wrażenie, że najwyższe przełożenie jest już dla niego za lekkie i przy szybszej jeździe po prostu kończą się możliwości zwiększania prędkości przez kadencję. Zastanawiam się, jaka byłaby najbardziej optymalna modernizacja, żeby uzyskać twardsze przełożenia i wyższą prędkość maksymalną, przy zachowaniu rozsądnych kosztów. Rozważam kilka opcji: wymianę korby z 36T na większą (38T? 40T?), zmianę kasety/wolnobiegu na taki z mniejszą najmniejszą zębatką (np. 13T lub 12T, jeśli jest to możliwe), ewentualnie inne rozwiązania, o których nie pomyślałem. Czy ktoś przerabiał taki temat w Giant XTC Jr 20? Co będzie miało największy sens pod względem efektu i kosztów? Interesuje mnie przede wszystkim zwiększenie "twardości" najwyższego biegu, bez pogorszenia działania napędu i bez przesadnych inwestycji. Będę wdzięczny za sugestie i konkretne propozycje części. Cytuj
marcesco Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Sprawdź na ali czy w ogóle takowe wolnobiegi są do dostania, to samo tyczy się korby, zazwyczaj są to produkty bez zamienników. Moim zdaniem modernizacja roweru na kole 20" nie ma większego sensu bo po roku i tak trzeba się przesiąść na 24". Cytuj
marvelo Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, Desmond napisał: zmianę kasety/wolnobiegu na taki z mniejszą najmniejszą zębatką (np. 13T lub 12T, jeśli jest to możliwe), Wolnobieg SunRace MFM30 7 - rzędowy, 4710944225235 • Cena • Opinie - Allegro Cytuj
Dokumosa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Zmiana wolnobiegu z 14 na 13T to 7%. Zmiana korby z 36 na 40T to 11%. Wymiana piasty i montaż kasety 11-28T to 21%. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi