Skocz do zawartości

[Mechaniczne na hydrauliczne] zmiana Hamulców tarczowych z mechanicznych na hydrauliczne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam klamkomanetki Shimano Tourney EF41 Rapidfire i hamulce tarczowe mechaniczne TX805. Do wymiany mam jedną klamkomanetkę i tylna tarczę i klocki hamulcowe. Zastanawiam się czy przy okazji nie zmienić na hamulce hydrauliczne. 

Serwisi części rowerowe

Czy są jakieś zestawy które umożliwiają taką zmianę ? Mile widziane linki do konkretnego zestawu. 

A jeśli nie to można wymienić klamkomanetki na jakieś "lepsze"?

I jaką tarczę i klocki polecacie do takiego zestawu?

Napisano

OP ma klamkomanetki. Zmiana tego na hydro to również wymiana manetek. 

Są gotowe klamkomanetki (musisz tylko do liczby rzędów na kasecie się dostosować), na przykład tutaj możesz wybrać, czy przednia (3 rzędy), czy tylna (7 lub 8 rzędów): https://www.centrumrowerowe.pl/klamkomanetka-z-hamulcem-shimano-acera-st-ef505-br-mt200-pd36622/?v_Id=263996

W przypadku klamkomanetek nie będą to hamulce (klamki/zaciski) wysokich lotów, więc nie poszalejesz z tym upgrade, chociaż samo przejście z linek na olej odczujesz na pewno. Wymiana to będzie jedno, a podłączenie i zalanie to drugie. No chyba, że dostaniesz coś w stylu J-kita, to przy odrobinie sprawności samo podłączenie kończy imprezę i nawet odpowietrzać nie trzeba. Ale przyznam, że nie wiem, czy klamkomanetki są tak sprzedawane.

Natomiast na Twoim miejscu bym wywalił klamkomanetki i przeszedł na osobne klamki hamulców i manetki przerzutek. Nie jesteś wówczas przywiązany do kompletu, wymieniasz wszystko jak chcesz itd. Ale co kto lubi i jaki ma budżet. 

Napisano

Też bym przeszedł na oddzielne klamki i manetki. Nie napisałeś co to za rower i jak go wykorzystujesz ale skoro miałeś mechaniki to raczej nie potrzebujesz jakichś wypasionych hamulców z górnej półki. Komplet przód i tył podstawowych, hydraulicznych Shimano mt200 kupisz na olx poniżej 200 zł - nowe z demontażu, np. tutaj albo tutaj, pierwsze z brzegu oferty, są też tańsze, nawet za 150 zł. Tarcze (nie napisałeś jakie masz teraz czy centre lock czy na 6 śrub i jaki rozmiar), np. rt54, też już kupisz za około 50 zł sztuka, np. tutaj.

Ja wymieniałem w mtb mt200 na Deore m6100, tak, że inwestycja w dobre hamulce zawsze się opłaca.

Jak będziesz miał osobno klamki i manetki to też będziesz miał łatwiejszą możliwość wymiany napędu na lepszy