emiliano2110 Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca Hej wszystkim, Jestem tu nowy i liczę na Waszą pomoc w wyborze roweru. O mnie: 185 cm wzrostu 85 kg Gdzie i jak będę jeździł? Od niedawna mieszkam na Grochowie w Warszawie i dopiero poznaję okoliczne trasy. Zakładam głównie przejażdżki 1–3 godziny po pracy oraz dłuższe wypady w weekendy. Najczęściej będę kręcił po Pradze Południe, Saskiej Kępie i Kamionku, a dalej kierunek Wawer, Marysin, Mazowiecki Park Krajobrazowy, Rembertów i Wesoła. Czyli mieszanka DDR-ów, asfaltu, szutrów i leśnych dróg. Obecnie jeżdżę starym Unibike Expedition, na którym zrobiłem kilka tysięcy kilometrów po Polsce i za granicą, również z sakwami. Nowy rower chciałbym wykorzystywać zarówno do codziennych wypadów wokół domu, jak i do kilkudniowej turystyki. Czego szukam? Zależy mi na rowerze wyraźnie szybszym od obecnego trekkinga, ale nadal wygodnym na dłuższych trasach. Zastanawiam się nad gravelem lub rowerem typu cross/fitness z prostą kierownicą. Modele, które biorę pod uwagę: Gravele: Trek Checkpoint ALR 4 Gen 3 Unibike Tier 2026 Sensa Romagna Gravel XP GRX 2×12 2026 Cross / fitness: Trek Dual Sport 2 Gen 5 Unibike Zethos 2025 Pytania Który z wymienionych modeli najlepiej sprawdzi się przy takim stylu jazdy? Czy w moim przypadku gravel będzie wyraźnie lepszym wyborem od crossa? Może warto rozważyć jeszcze jakieś inne modele w budżecie podobnym do powyższych? Z góry dzięki za pomoc! 🚴♂️ Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lipca Mod Team Napisano 25 Lipca Jeżeli bierzesz pod uwagę gravela, to może zacznij od przetestowania, bo jednak pozycja będzie diametralnie inna od tej na powyższym Unibike, więc kupno "w ciemno" byłoby dość ryzykowne, bo a nuż nie podejdzie. Moim zdaniem, to gravel jest może i dobry, ale na pewno nie dla każdego - problemy z szyją, plecami, nadgarstkami, czy duży brzuch mogą być przeszkodą na drodze do polubienia go. 2 Cytuj
smw44199 Napisano 26 Lipca Napisano 26 Lipca Przy okazji popraw sobie siodło w tym Unibike, bo trochę przód za bardzo w górę idzie 😉 Proponuję tak jak przedmówca, przetestować najpierw baranka i pozycję za kierownicą, potem podejmować decyzje, może w jakimś Decathlonie wypożyczysz sobie jakiegoś gravela 1 Cytuj
emiliano2110 Napisano 26 Lipca Autor Napisano 26 Lipca Już po temacie. Wczoraj kupiłem Treka Checkpoint ALR 4 Gen 3. Faktycznie pozycja jest diametralnie inna. Mam też problem z szyją, plecami i nadgarstkami, ale to przy dłuższej jeździe na Unibike, który służył mi głównie do długich wybraw rowerowych - całodzienna jazda oda rana do nocy z sakwami, średnio 80-120 km. Wczoraj wieczorem pierwszy raz wskoczyłem na Treka, tylko na chwile w koło komina bo już późno było, nawet kasku nie zakładałem. Aleee to idzie objechałem Grochów, Saską, i cały Kamionek i wróciłem po 40 min , ale myślę że zrobiłem jakieś 12 km. Musze się przestawić to fakt, planuję też wymianę pedałów platformowych na SPD żeby jeszcze bardziej móc docisnąć. Jak na razie mi się podoba, zobaczymy czy to był dobry wybór za kilka tyg Cytuj
smw44199 Napisano 26 Lipca Napisano 26 Lipca Nowy rower zawsze szybciej jeździ 😁😉 Przyjemnego pedałowania 👍 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi