Wojcio Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 30/51(52) to przy cięższym rowerze i zwyklejszym człowieku konieczne w górach. Zawodnicy XC mogą mieć większe korby. Ja mam kasetę 5100 (11-51) w rowerze grawelowatym (z korbą 42) i cały zakres pracuje - ta dziura o której mowa jest wyczuwalna na asfalcie, w terenie, gdzie kadencja się zmienia nie jest to problem. W analogowym górskim 10-51 z korbą 30t i czasem się łapię na chęci wrzucenia czegoś bardziej miękkiego. 1 Cytuj
NerfMe Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Składasz superenduro, rower pewnie będzie ważył z 16-18 kg, więc nawet nie myśl o kasecie mniejszej niż 50-51 zębów z tyłu. Szczególnie jeśli chcesz podjeżdżać w górach. Przy nachyleniu 12 proc i więcej będziesz używał lżejszego zakresu kasety na pewno. Chyba że rower ma służyć do zjazdów i dojazdu do wyciągu to ok. Cytuj
Pawel198808 Napisano 20 Sierpnia Autor Napisano 20 Sierpnia WOJCIO, duży przebieg już masz na tej kasecie? Nie zauważyłeś luzów na nitach? Jasna sprawa, na wagę roweru nie zwracam uwagi, zwłaszcza, że sam ważę 96kg (choć do otyłycbj się nje zaliczam), więc jak bym chciał zaoszczędzić kilkaset gram, to łatwiej by mi było zacząć od siebie 🙂 co do podjeżdżania, to wolę to robić sam, niż z pomocą wyciągu, chyba, że życie zweryfikuje moje podejście po pierwszym wypadzie 🙂 Cytuj
Wojcio Napisano 20 Sierpnia Napisano 20 Sierpnia To co się trzyma na pająku jest sztywne i trzyma się ok, natomiast te koronki, które są luzem poluzowały mi się i musiałem dokręcić kasetę, ale to pewnie błąd instalacji. Nie mierzę dokładnie przebiegu - mogę szacować na ponad 2000km. Cytuj
Pawel198808 Napisano 20 Sierpnia Autor Napisano 20 Sierpnia Dzięki za info ☺️ A ogólnie, ktoś kto miał napęd 1x10 i 1x11 jest w stanie określić trwałość 10s względem 11s? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi