Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliżam się do momentu w którym Scott poprosi o nowy łańcuch. W związku z tym chcę zamówić łańcuch i mam wątpliwości dotyczące tego jaką wersję mam kupić.

Niby łańcuchy flattop w sklepach mają następujące długości: 114, 122, 126. Przynajmniej takie znalazłem dla Rivala i Forcea. 

Według kalkulatora https://axs.sram.com/guides/fullmount/chain/calculator wyszło 118 ogniw. Jednak AI w zależności od wersji podaje przedział od 112 do 120 ogniw. No i mam wątpliwości. Prośba do bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. 

• napęd SRAM XPLR 1x13 
  • przód 42T
  • kaseta: 10x46T
  • chainstay  425.0 mm

PS

Przy okazji pytanie o trwałość. Obecnie mam łańcuch Rivala, który ma już najechane 4000 km. Pewnie jeszcze do wymiany zjedzie do 5000 km. Pytanie, czy jest sens brać Forcea i trwałość coś na tym zyska? 

Napisano (edytowane)

Zrobiłeś 4000km na jednym łańcuchu w 13rz. napędzie "jedynkowym" ? Ciekawe czy napęd przyjmie nowy łańcuch...

A co do długości, jesli napęd działał bezproblemowo, policz ogniwa i wszystko będziesz wiedział.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@JWO przy Rivalu różnica to 6 zł (114 / 149 zł, 126 / 155 zł  ). Za to magia dzieje się przy Force

• 114 - 184 zł
  • 122 - 279 zł
  • 126 - 219 zł

Tak, że lepiej brać 126 i sobie skracać. Tylko nie wiem, czy jest sens brać Force. 

@KNKS tak 4036 km dokładnie. Co ciekawe jak mierzyłem to mam 0,4 na przymiarze p. Bronisława, Park-Toolk nie wpada. Co do liczenia to wiadoma sprawa. Myślałem, że można szybciej i prościej :D  Zwłaszcza, że kalkulator SRAMA podaje konkretnie 118 ogniw i skądś to bierze. Sama długość jest ok bo to fabryczny łańcuch jest i jeszcze nie zmieniałem. 

Dodam, że jak jeździłem na GRX to tam 5000km na łańcuchu XT to była norma. Oczywiście również 1x.

Pytanie, czy jest sens dopłacać do Force czy zupełnie nie ma to sensu? 

Edytowane przez Eathan
Napisano

@JWO tak jest... Po prostu zamówię 126, skrócę  na wzór starego i na przyszłość będę wiedział. Chyba to najpewniejsze (skoro obecny działa idealnie) i najszybsze bo zakładam, że do policzenia będę miał max ok 8 ogniw :D 

Napisano

@KNKS żeby nie być gołosłownym. Poszedłem mierzyć raz jeszcze, z okularami i wygląda to lepiej niż bez :D (źle policzyłem kreski, kropka to 0,5)
W załączniki fotki dla przymiaru p. Bronisława (0,3) i ParkTool CC-4 (nie wpada na małym ząbku. 

image.thumb.jpeg.aacb73f5eb8b5878b9e867a86719d717.jpegimage.thumb.jpeg.6389cd0f57434f96c46109a2c53259a1.jpeg

Zamówiłem nowy łańcuch. Na starym zrobię jeszcze tysiąc km i potem wymienię. 

image.jpeg