artur.elvendo Napisano Środa o 19:54 Napisano Środa o 19:54 Witam , cenę dodałem orientacyjnie za używany rower bo tyle najlepiej chciałem max przeznaczyć ale jeśli to nie wystarczy można lekko zwiększyć. Rowery Zastanawiam się jakiego typu roweru w ogóle szukam, obecnie mam cross level. Taki zwykły mtb. Obok mnie pojawiły się trasy zjazdowe na których zjechałem na łatwym i średnim poziomie jednak nie czułem się pewnie jadąc na obecnym rowerze. szukam wiec typu lub może model roweru który pozwoli mi na takie zjazdy ale z drugiej strony nie wykluczy na nim takiej zwyklej jazdy. jesli chodzi o mnie mam 185 cm wzrostu okolo 85 kg wagi Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 22:01 Mod Team Napisano Środa o 22:01 Down country, albo trail, czyli geometria progresywna - stosunkowo mały kąt główki ramy, a duży rury podsiodłowej. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 06:24 Mod Team Napisano Czwartek o 06:24 Jakbyś mógł dołożyć: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-zesty-cf-6-9-pd50031/?v_Id=267666 Cytuj
artur.elvendo Napisano Czwartek o 06:35 Autor Napisano Czwartek o 06:35 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Down country, albo trail, czyli geometria progresywna - stosunkowo mały kąt główki ramy, a duży rury podsiodłowej. Czyli taki canyon neuron lub treck fuel bylby ok ? Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 06:38 Mod Team Napisano Czwartek o 06:38 Optymalnie skok 140/150 i koniecznie sztyca regulowana. Cytuj
zekker Napisano Czwartek o 06:47 Napisano Czwartek o 06:47 10 godzin temu, artur.elvendo napisał: Zastanawiam się jakiego typu roweru w ogóle szukam, obecnie mam cross level. Taki zwykły mtb. Obok mnie pojawiły się trasy zjazdowe na których zjechałem na łatwym i średnim poziomie jednak nie czułem się pewnie jadąc na obecnym rowerze. A dokładnie który model i rocznik? I co to za trasy, jakieś oficjalne, czy dzikie? Jak legalne, to podaj miejsce, jak ktoś zna to może ocenić skalę trudności i jaki sprzęt ogarnie takie trasy. Jak chcesz oszczędzić i rower jest w dobrym stanie, to można taniej spróbować go nieco odświeżyć. Przypuszczam, że nie masz regulowanej sztycy, przesiadka na taką robi ogromną różnicę. Tu musisz zwrócić uwagę, czy rama ma wewnętrzne prowadzenie linki, jak nie to wybór będzie dużo mniejszy. Średnica sztycy też istotna, bo przy mniejszych skok mniejszy, a i z zewnętrznym prowadzeniem może być problem. Skok IMO największy jaki wejdzie w ramę, będzie pasował do twojego wzrostu, pozycji na rowerze i zostawi trochę miejsca na regulację wysokości. Ceny od okolic 300zł za najprostsze. Można pomyśleć nad lepszym amortyzatorem, może z ciut większym skokiem. Lepsza amortyzacja, to stabilniejsza jazda. Problem jak nie masz taperowanej główki. Do wymiany przednie koło, jak nie masz sztywnej osi. Jest to jakaś tańsza opcja na wypróbowanie, o ile konstrukcja obecnego roweru nie blokuje możliwości modernizacji. W razie jakby nie wciągnęło, to mniej kasy wydane. Dodatkowo będzie za co dokupić ochraniacze, chyba że na nie masz oddzielny budżet. Przy nowym rowerze nie spodziewaj się, że od razu będzie lepiej. Inna geometria, inne prowadzenie i na początku raczej będzie gorzej, więc tak czy inaczej najpierw do opanowania podstawy i łatwiejsze trasy. No i regulacja zawieszenia pod siebie. Cytuj
artur.elvendo Napisano Czwartek o 07:12 Autor Napisano Czwartek o 07:12 19 minut temu, zekker napisał: A dokładnie który model i rocznik? I co to za trasy, jakieś oficjalne, czy dzikie? Jak legalne, to podaj miejsce, jak ktoś zna to może ocenić skalę trudności i jaki sprzęt ogarnie takie trasy. Jak chcesz oszczędzić i rower jest w dobrym stanie, to można taniej spróbować go nieco odświeżyć. Przypuszczam, że nie masz regulowanej sztycy, przesiadka na taką robi ogromną różnicę. Tu musisz zwrócić uwagę, czy rama ma wewnętrzne prowadzenie linki, jak nie to wybór będzie dużo mniejszy. Średnica sztycy też istotna, bo przy mniejszych skok mniejszy, a i z zewnętrznym prowadzeniem może być problem. Skok IMO największy jaki wejdzie w ramę, będzie pasował do twojego wzrostu, pozycji na rowerze i zostawi trochę miejsca na regulację wysokości. Ceny od okolic 300zł za najprostsze. Można pomyśleć nad lepszym amortyzatorem, może z ciut większym skokiem. Lepsza amortyzacja, to stabilniejsza jazda. Problem jak nie masz taperowanej główki. Do wymiany przednie koło, jak nie masz sztywnej osi. Jest to jakaś tańsza opcja na wypróbowanie, o ile konstrukcja obecnego roweru nie blokuje możliwości modernizacji. W razie jakby nie wciągnęło, to mniej kasy wydane. Dodatkowo będzie za co dokupić ochraniacze, chyba że na nie masz oddzielny budżet. Przy nowym rowerze nie spodziewaj się, że od razu będzie lepiej. Inna geometria, inne prowadzenie i na początku raczej będzie gorzej, więc tak czy inaczej najpierw do opanowania podstawy i łatwiejsze trasy. No i regulacja zawieszenia pod siebie. W okolicy Wadowic jest góra Jaroszewicka nowo powstała oficjalna trasa. Niestety nie ma wyciągów wiec trzeba podjazd samemu zrobić miałem tez okazje jechać na gorze Żar na łatwej trasie ale wtedy wypożyczyłem rower , to byl jakis Ns bike i jeździło mi się na nim świetnie. obecnie mam kross level 2.0 ktorego kupilem w 2020 Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 07:16 Mod Team Napisano Czwartek o 07:16 Tego Krossa absolutnie nie ma sensu przerabiać w kierunku zjazdów. To bardzo podstawowy MTB na podstawowym osprzęcie. 1 Cytuj
artur.elvendo Napisano Czwartek o 08:41 Autor Napisano Czwartek o 08:41 Czy taki canyon neuron 6 lub treck fuel uzwany spełniałby takie warunki ? Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 10:19 Mod Team Napisano Czwartek o 10:19 Niby tak, ale kupno używanego roweru to zawsze ryzyko. A jak sam nie potrafisz w serwis to możliwe spore dodatkowe wydatki. Cytuj
spiwor Napisano Czwartek o 18:23 Napisano Czwartek o 18:23 (edytowane) Taki przykład: https://m.olx.pl/d/oferta/rower-enduro-ghost-riot-al-essential-l-29-gwarancja-jak-nowy-150km-fox-36-160mm-float-150mm-shimano-1x12-10-51-xt-slx-CID767-ID1aYDmz.html?search_reason=search|organic Jestem niższy od ciebie o 3 cm, ta sama waga, jeżdżę single, Bike parki a na asfalcie mega wygodny. Aż się zdziwiłem. Jest ciężej nawet gdy przód się zablokuje i tył zmniejszy się, ale mega wygodny. I siebie zmniejszyłem tylko przednią zębatkę na 30. Edytowane Czwartek o 18:25 przez spiwor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi