Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno nabyłem szosówkę-damkę i odświeżyłem co nie co ale mam pytanie do ekspertów odnośnie przedniej zębatki. Jest ustawiony na singlespeed 18 tył i 45 przód. Z tym że na przodzie są oryginalne dwie tarcze i jakim najniższym kosztem mógłbym zmienić na jedną tarczę 45 zębów bo aktualne przełożenie wg. kalkulatora 2.5 jest dla mnie OK i nie chciałbym go zwiększać. Zależało by mi na pozostawieniu oryginalnej, retro korby. Da się ? :)

Crescent1.JPG

Crescent2mini.JPG

Napisano

No ale w zasadzie gdzie jest problem?

Odkręć jedną zębatkę i w jej miejsce wstaw podkładki tej samej grubości. Z tego co widzę to dwie są skrecone ze sobą.

No chyba że duża jest zespolona z korbą, a mała do niej dokręcona. Wtedy mógłbyś odkręcić małą, zostawić dużą, a przełożenie dostosować zmieniając tylną zębatkę.

• +1 pomógł 1
Napisano

Zielony jestem i dopiero dziś doczytałem o tylnych zębatkach 1 rzędowych. Jeszcze popatrzę jak to tam jest poskręcane ale na tą chwilę skłaniam się do Twojej podpowiedzi by odkręcić tą drugą z przodu 45T, zostawiając 52T i wymienić z tyłu 18T na 22T albo nawet 24T bo jednak wolałbym zmiękczyć przełożenie. Tylko przy każdej z opcji łańcuch będzie za krótki i prawdopodobnie ze względu na długość będzie trzeba zrobić nowy z dwóch.

Czy ta większa zębatka jest w bdb stanie ? 

zębatka.JPG

Napisano

Ja na Twoim miejscu bym zwrócił uwagę jeszcze na 3 rzeczy:

1. Sztyca jest totalnie obdrapana. Ja bym ją wyjął i porządnie wyczyścił rurę podsiodłową. W ogóle ile sztycy wchodzi w ramę?

2. Wysokość kierownicy budzi wątpliwości. Jesteś pewny że mostek nie jest wyciągnięty ponad limit?

3. Widelec wygląda na lekko cofnięty, ale to może być kwestia zdjęcia. Stań z boku i zobacz czy górna część jest w osi z główką czy może ucieka do tyłu.

Na takich rowerach bardzo się nie znam, natomiast tutaj ewidentnie rama jest za mała na Ciebie.

Hamulce też budzą wątpliwości, ale to ocenić możesz tylko Ty.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Luzik ;) 
1. To jest nowa rura podsiodełkowa z frezowaniem i wchodzi ponad 8cm w ramę. Dzięki temu super się trzyma i nic nie opada :)

Zrzutekranu2026-07-05111840.thumb.png.83f6d950de02b2ed9c9e19d7dc331ccd.png

2. Wysunąłem to prawda ale jeszcze sporo siedzi i jest wsio OK. Rama z szwedzkiej stali wytrzyma, ja mam wygodniejszą pozycję, a cytując słowa z tego forum i tak przy ew. kraksie nie utrzymam rękoma i polecę do przodu ;)
3. Jest prosty, może to efekt nierównej pozycji do zdjęcia. 

Pozycję mam bardzo wygodną bo w innym temacie pisałem, że rower służy mi do jazdy wyłącznie po mieście i kilka km poza dlatego szukałem damki. Tu jest rozmiar 56cm i taki sam mam trekking od KTMa (również damka). Nie wyobrażam sobie powrotu do męskich z wysoką ramą do jazdy w mieście. Taka szosóweczka mimo że złożona przez poprzedniego właściciela z części z różnych epok co widać na zdjęciu jest doskonałym projektem do moich potrzeb. Ukształtowanie terenu - miasta Słupska to też jazda góra dół dlatego jednak dla ochrony kolan będę zmiękczał przełożenie. Leciutki i mało miejsca zajmuje. Nie ma problemu z okazjonalną wspinaczką na 4 piętro ;) To nie rower na wyścigi i treningi a do wygodnego przemieszczenia się z pkt. A do pkt. B. Swoją drogą bardzo chętnie kupiłbym cały retro rower z ramą damki w rozmiarze 60cm ale czy takie były produkowane i istnieją ? Już obecna 56cm to biały kruk.

Ciekawe czy ten szerszy łańcuch do 1 rzędówek, na większym blacie będzie poruszał się równo w linii czy nie będzie przekrzywiony. Czy znając długość obiegu można wyliczyć jak długi łańcuch (ile ogniw) jest mi potrzebny ?

EDIT. Ejaj pisze, że dobrze kombinuję :

Zrzutekranu2026-07-05113939.thumb.png.8e5fb745973f0b1c3e5a3e2caa8c7585.png

Zastanawiam się czy 22T czy 24T by nie robić zwrotów do sprzedawcy i nie latać po serwisie 🤔

Edytowane przez Procek