Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przez prawie 25 lat jeżdżę na spd shimano xtr. Różne modele. Przyszedł czas na zmianę, bo lider nie robi nic w kwestii zmniejszenia masy. A nawet dochodzą problemy, których dawniej nie było. Wybór w sumie niewielki. Priorytet niska masa, bezawaryjność oraz łatwe wpinanie i wypinanie na poziomie xtr oraz koniecznie kompatybilność z shimano spd, ponieważ mam wiele par obuwia i zmiany bloków nie wchodzą w grę. Liczę na porady użytkowników, a nie filozoficzne dyskusje. Biorę pod uwagę jako nr 1 xpedo m force 8ti, nr 2 exustar pm 215ti i nr 3 xpedo cxr pro. Bardzo proszę o uwagi ewent. użytkowników. Jakoś konkretów się nie doszukałem. Także na zagranicznych stronach. Co wybrać jako doświadczony użytkownik?

Napisano (edytowane)

Jeździłem przez chwile na Xpedo M-Force 8ti. Do dzisiaj pojęcia nie mam dlaczego kosztują 250 euro. Z tego co pamiętam, miały ograniczenie wagowe do 85kg i patologicznie małą powierzchnie podparcia dla podeszwy. Taka rowerowa biżuteria. 

Osobiście szybko wróciłem do X Look Race.

Edytowane przez KNKS
Napisano

Ale odczuwalna jest ta mała powierzchnia podparcia np. względem shimano xtr? Niby mają 3 łożyska maszynowe, więc chyba oś nie ulega destrukcji? Kupujemy dedykowane 3 łożyska (być może za parę zł?) i cieszymy się jakby nowymi pedałami. Muszę mieć coś kompatybilnego z spd shimano. Łącznie z zimowymi chyba z 10 par butów. Może ten nowszy model CXR pro czymś ciekawym sie wyróżnia? Jak sądzisz jakie tu jest podparcie? No cięższe są. Look też nie najlżejsze, a chciałbym lekkie. Jeszcze te exustary za 450 można wyhaczyć. Warto?

Napisano

Przypomnę moją opinię o Bontrager Comp MTB. Niby 100% kompatybilne z SPD ale w moim zestawie bucików Shimano XC61 z blokami 51 sporadycznie, w najmniej spodziewanym momencie następowało zakleszczenie bloku w pedale w trakcie wypinania. Zatrzymuję się, chcę wypiąć nogę będąc doskonale nauczonym używania SPD i lipa, blok jest trzymany pod skosem przez pedał i trzeba się dobrze naszarpać żeby nogę uwolnić. Po 3 epizodzie pedały poszły na OLX, dramatycznie zły produkt - choć fakt, lżejszy (290g) niż XT których używam od wielu lat. 

Napisano
2 godziny temu, Contras napisał:

Muszę mieć coś kompatybilnego z spd shimano.

Działać działa. Nie do końca jednak pracuje to tak jak z dedykowanymi blokami.

Napisano

A może ten CXR Pro byśmy porównali do m force 8ti? Podparcia jakby sporo więcej i zahaczenie też wygląda konkretniej, choć taka wystająca część mniej mi się podoba. Łatwiej się można haratnąć o to. Jeden użytkownik m force 8 ti powiedział mi, że potrafią niemiłosiernie skrzypieć, jeśli nie mamy pod ręką jakiegoś olejku. Podobno ten tytan klatki taki daje efekt uboczny. Trochę lipa po jakimś błotnistym lub nawet nieco mokrym podejściu. Czy jest tak rzeczywiście? W cxr klatka jest z alu. Możliwe też, że ludzie używają butów bardziej enduro niż mtb cross country i ta większa ilość bieżnika ociera (blok jest głębiej) lub powoduje, że inaczej przebiega wpinka i wypinka. Ja używam butów tylko sidi i northwave. Tam za bardzo nie ma o co haczyć. Jeszcze ten model exustara mnie nęci lecz jakoś użytkowników brak. Tutaj z trwałością łożyskowanie będzie gorzej, ale na ile nie wiadomo? Cena na amazonie bardzo zachęcająca. Chyba 430 z wysyłką.

Napisano

No wiesz tu jest trochę inny wątek dot. spd. Od kolegi kiedyś ścigającego słyszę, że tylko s-track carbon. Jednak kilka razy odłamał kawałek pedału i kupował pojedyncze. Zdarzają się. Dla mnie odpada, bo mam 8-10 par butów łącznie z zimowymi i nie wyobrażam sobie w tej sytuacji przejścia na inny blok. Nie wiem, czy nie wezmę tych exustarów e-pm215ti na próbę. najwyżej wystawię i stracę ze stówkę.

Napisano

Sorki x-tracki to też spd lecz nie wiem, czy bloki shimano dobrze z nimi działają. Jednak mimo tego carbonu dość ciężkie. Aktualnie w ofercie olx za 399. Ja jednak tego nie chcę.

Napisano
Zakupiłem do sprawdzenia model m force 3 w bdb stanie za 80zł. Łożyska super się kręca mimo tego jednego ślizgu. Realna waga 310gr. Tylko, że te pedały nie powinny być w tej wersji mechanizmu zatrzaskowego produkowane! Do wypinania nie mam zastrzeżeń lecz wpinka to w porównaniu z shimano katastrofa. Blok wchodzi swoją przednią częścią w otwór z tyłu zatrzasku pedała, tam gdzie jest regulacja napięcia i jeśli mamy akurat w "nieodpowiednim" miejscu w bucie z przodu protektor, wkręcone kołki lub nawet nic, to dochodzi do tzw. fałszywej wpinki. Uwidacznia się to jeśli nie trafiamy idealnie blokiem od góry na pedał, tylko chcemy położony but na pedale przesunąć w przód i tak dokonać wpinki. W shimano nawet w starym systemie (747) nie ma z tym żadnego problemu, gdyż ten wspomniany otwór w xpedo, w shimano jest przykryty wywiniętą, obłą blachą i but z blokiem prześlizguje się po tym wywinięciu i zawsze zazębia. Xpedo popelniło kardynalny błąd konstrukcyjny. Moim zdaniem bardzo łatwy do wyeliminowania lecz nie robią tego, skazując ludzi na dyskomfort, a nawet niebezpieczeństwo. Zupełnie niepotrzebnie. Położona stopa na pedale musi trafić na zatrzask. Położenie palcami stopy w bucie na pedale i przesunięcie w przód jest niemożliwe, bo następuje whaczenie bloku. Chciałem mieć wersję w pełni tytanową, bo waga super 215gr, zaakceptowałem pełną cenę 1000zł lecz to czego doświadczyłem całkowicie wyleczyło mnie z tego pomysłu. Może poproszę jakiegoś znanego youtubera rowerowego o zajęcie się tym tematem? Mogę mu nawet użyczyć swoich pedałek do jego testu. Co o tym sądzicie użytkownicy xpedo mający też doświadczenie z shimano? Przecież mogło być dobrze. Tylko proszę nie mówić, że problemu nie ma. Jestem kilkudziesięcioletnim doświadczonym użytkownikiem i wiem jak to powinno się odbywać. Nawet w crankach podczas przesuwania buta fałszywej wpinki nie ma, choć trzeba nacelować blokiem na klatkę. Są to pedały (najwyższy model), które w pełni zadowoliłyby mnie wagowo. Jednak mają tylko 2 plusy (waga i wpinka w błocie) i cały szereg minusów, które je dyskwalifikują.. Nie wiem, czy jest sens dokumentować problem xpedo zdjęciami? A jak ktoś ma jeszcze w jakiś swoich butach rzadki blok shimano sm-sh52, będzie miał kolejny problem. Dla mnie ten blok ma zaletę, gdyż nie łapie tendencji do klekotania (luz w zatrzasku w pewnych butach lub sytuacjach).