KoVVex Napisano wczoraj o 17:44 Napisano wczoraj o 17:44 Cześć, Potrzebuję porady od bardziej doświadczonych osób w kwestii ustawienia pozycji na rowerze. Mam 186 cm wzrostu, przekrok mierzony metodą „książki” wychodzi mi około 83,8–83,9 cm. Wysokość siodełka ustawiona jest obecnie na 74 cm. Rower składałem sam i nie mam pewności, czy wszystko ustawiłem prawidłowo. Wcześniej jeździłem głównie na Riverside 100 i nie przykładałem większej uwagi do bike fittingu. W tym sezonie chciałbym pojeździć trochę więcej i zacząłem zwracać uwagę na pozycję. Jeśli ma to znaczenie, nie zwracajcie uwagi na fotelik – pytam pod kątem jazdy solo. Mam kilka wątpliwości: -Czy na podstawie zdjęć będziecie w stanie ocenić, czy kierownica jest ustawiona odpowiednio, czy warto dać ją wyżej lub niżej? -Podczas jazdy mam wrażenie, że nie pedałuję do końca naturalnie. Znacznie lepiej i wygodniej kręci mi się, gdy stopa jest ustawiona bardziej „piętą na pedale”. Pomyślałem więc, że może warto cofnąć siodełko. Po cofnięciu siodełka do tyłu zaczęły mi jednak mocno cierpnąć ręce. -Próbowałem ustawić pozycję metodą KOPS (kolano nad osią pedału), ale gdy przykładam pion ze sznurka, to do osi pedału brakuje mi około 5–6 cm i pion wypada bardziej w stronę przedniego koła. Nie wiem, czy źle wykonuję pomiar, czy faktycznie mam tak nietypowe ustawienie. -Ostatecznie znalazłem pozycję, w której jeździ mi się całkiem dobrze, ale nie wiem, czy nie utrwalam złych nawyków. W perspektywie 2–3 miesięcy chciałbym spróbować jazdy w butach wpinanych. Czy takie ustawienie siodełka może później utrudniać prawidłowe ustawienie bloków i pozycji? Dodatkowo zastanawiam się nad odwróceniem mostka oraz usunięciem jednej podkładki spod niego, żeby uzyskać bardziej sportową, pochyloną pozycję. Nie wiem jednak, czy przy moich wymiarach i obecnym doświadczeniu jest to dobry pomysł. Jestem kompletnym laikiem i dopiero zaczynam zgłębiać temat, dlatego nie chciałbym zrobić sobie krzywdy. Każda wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna. Do posta dołączam zdjęcia i będę wdzięczny za ocenę pozycji oraz ewentualne wskazówki, co warto poprawić. Z góry dzięki za pomoc! 🚴♂️ Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 19:16 Napisano wczoraj o 19:16 (edytowane) Jesteś dość duży i ten rower pod tobą wygląda jakby był za mały, chociaż sztyca podsiodłowa nie jest mocno wyciągnięta więc prwnie nie jest za mały. Jaki to rozmiar? Obecnie lansuje się teorię, że metoda kolana nad osią pedału jest już nieaktualna - triathlonowcy na rowerach szosowych są mocno przesunięci do przodu, zawodowcy jeżdżą na za małych rowerach z dłuższymi mostkami więc już się nue stosuje tej metody w warunkach bardziej pro. Ja ją stosuję i u mnie się sprawdza. Są kalkulatory, które wyliczają ustawienia roweru i poszczególnych elementów, z tego co pamiętam to ktoś kiedyś podawał linki (ale nie pamiętam czy na tym czy na innym forum) ale później chyba pisał, że już są nieaktywne czy coś tam, nie pamiętam. Tu jest jakiś płatny ale nie wiem czy dobry: https://app.bestbikeadvice.com/en/ Może ktoś używał i się wypowie. Na Twoim miejscu bym na razie nie usuwał podkładek bo masz spory brzuch i może najzwyczajniej w świecie Ci zawadzać. Możesz na próbę obrócić mostek Edytowane wczoraj o 19:18 przez Greg1 Cytuj
KoVVex Napisano wczoraj o 19:27 Autor Napisano wczoraj o 19:27 Rozmiar ramy tego Marina to 58CM Cytuj
zekker Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 12 godzin temu, KoVVex napisał: W perspektywie 2–3 miesięcy chciałbym spróbować jazdy w butach wpinanych. Czy takie ustawienie siodełka może później utrudniać prawidłowe ustawienie bloków i pozycji? IMO nie ma znaczenia, przy przesiadce na zatrzaski pewnie i tak będzie trzeba skorygować pozycję siodła, więc obecne ustawienie nie ma znaczenia. 12 godzin temu, KoVVex napisał: -Podczas jazdy mam wrażenie, że nie pedałuję do końca naturalnie. Znacznie lepiej i wygodniej kręci mi się, gdy stopa jest ustawiona bardziej „piętą na pedale”. Pomyślałem więc, że może warto cofnąć siodełko. Po cofnięciu siodełka do tyłu zaczęły mi jednak mocno cierpnąć ręce. Można spróbować trochę podnieść, co wyprostuje bardziej nogę. 12 godzin temu, KoVVex napisał: -Ostatecznie znalazłem pozycję, w której jeździ mi się całkiem dobrze, ale nie wiem, czy nie utrwalam złych nawyków. Nie wiem czy znajdzie się tutaj specjalista, który będzie w stanie ocenić np. czy zgięcie kręgosłupa jest ok. Generalnie jak jest wygodnie, to raczej jest ok. Pytanie jeszcze po ile godzin na raz jeździsz, jak często. Do godziny wyjdą tylko większe błędy pozycji, dopiero po 4-5h mogą wyjść wszystkie mankamenty. Przy sporadycznej i lekkiej jeździe nie spinałbym się tak o idealną pozycję. Problemy mogą być jak się zacznie za ostro i po prostu przeciąży się mięśnie i stawy, jak się wkręci zacznie faktycznie godzinami jeździć, długotrwale obciążać organizm. Na pewno warto ćwiczyć plecy, rozruszać, rozciągnąć, wzmocnić. Da to lepsze rezultaty niż najdoskonalsze ustawienie roweru, bo da kompleksowy ruch, a nie statyczną pozycję (zwłaszcza przy monotonnej jeździe szosowej). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi