pncch Napisano Piątek o 05:59 Napisano Piątek o 05:59 Hej, posiadam rower MTB z hamulcami Tektro M280. Czy zmiana tarcz na te oraz klocków hamulcowych (taj samej firmy) zmieni jakość hamowania, czy trzeba by wymienić cały system? https://4-bike.pl/product/tarcze-hamulcowe-galfer-disc-fixed-wave-center-lock-system-180x2mm. Cytuj
Dokumosa Napisano Piątek o 06:43 Napisano Piątek o 06:43 (edytowane) Tektro M280 używaja klocków like niska półka shimano = wide type, bedą wystawać poza obszar roboczy wskazanej tarczy butikowej. Jesli oczekujesz zmiany jakości hamowania to trzeba wymienić wszystko. Nie wiem jak obecnie ale do niedawna za bardzo rozsądne pieniądze można było nabyć deore M6100 albo slx M7100. Do nich jakieś tarcze RT-MT800. Edytowane Piątek o 06:46 przez Dokumosa Cytuj
Turysta05 Napisano Piątek o 07:31 Napisano Piątek o 07:31 @pncch przecież to są zwykłe mechaniczne "spowalniacze"😄.. .. i Ty się spodziewasz, że gdy założysz tarcze za 270,-zł to będą efektywne hamulce???🥴 Stalowe tarcze to ostatnia rzecz, 1) to odpowiednie klocki, 2) to system hydraulika/mechanika, ale nawet mechaniczne z dobrymi klockami potrafią hamować (mam taki rower). Ja mam hydrauliczne Tektro M276 z zielonymi klockami (fabryczne, żywica) i potrafią zablokować koła, w terenie muszę uważać przed wywrotką😉, faktem jest że hamuję pełną garścią, nie jednym paluszkiem💪🙂. Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 12:22 Napisano Piątek o 12:22 Jak możesz zmienić na hydrauliczne (bo nie blokuje się koszt klamko manetek) to zdecydowanie zmieniaj. Jak rower jest nowy, to może być, że tarcze nawet zostaną te same. Za Shimano MT-200 zapłacisz mniej, niż za te tarcze z klockami, a już będzie lepiej. Czym wyżej tym (do pewnego momentu) lepiej. Na codzień, po mieście mam MT-200, jest OK, ale dziś się przejechałem moim MTB (Magura MT-5 tarcze 200mm) i mało co nie wyleciałem przez kierę, bo wyraźnie mi się palec przekalibrował. Zdradź jaki to rower, gdzie jeździsz i ile ważysz - bo rady mogą być niedopasowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi