lapaour Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Witam, Poszukuje dla siebie roweru jednak moja wiedza i orientacja jest znikoma. Ostatni rower jaki posiadałem był to kellys viper 2016 na kołach 26 cali. Obecnie jednak poszukuje roweru bardziej zróżnicowanego. Głównie będę jeździł do drogach szutrowych i na dojazd w mieście do pracy. Jakie modele i marki są obecnie godne do rozważenia w budżecie ok 1000 złotych (używka) ? Mam ~170cm wzrostu i 85kg wagi, rozmiar ramy myślałem nad M. Ale tu drugie pytanie, czy do checi pokonywania dziennie ok 10km i weekendowo 50-200km jaki typ i model będzie najbardziej optymalny i odpowiedni? Cytuj
dragonek Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Odradzam zakup na olx używanego sprzętu, każdemu, kto nie zna się na rowerach i nie potrafi ocenić jego stanu ani samemu wykonać prostych napraw. Proponuję zwiększyć budżet do 1500zł i poszukać jakiegoś crossa np: https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-500-z-hamulcami-tarczowymi/_/R-p-300777?mc=8577925& https://sportano.pl/p/687465/rower-crossowy-meski-attabo-sano-4-0-28-czarny 1 Cytuj
adadadi Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Czy to trochę nie za bardzo demonizowanie? Sam zaczynałem od roweru z allegro i nie narzekam. Uważam, że lepiej jak sie zaczyna kupić tańszy rower a skupić sie na znalezieniu wygodnego siodełka. Jakbym miał teraz kupować używkę to unikalbym shimano nexus. Oprócz tego do sprawdzenia stan opon, felg, wolno bieg czy nie przepuszcza. Włącz znany portal i szukaj co masz w okolicy co Ci sie podoba. Cytuj
chester_jds Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Można kupić tańszy rower (używany) i za chwilę wydać więcej na doprowadzenie go do stanu dobrego, niż kupno roweru nowego. Stąd uwaga o minimum znajomości obsługi, diagnostyki i minimum warsztatowego u siebie, by zminimalizować te ewentualne koszty. I o ile używka będzie za 5 kafli, a doprowadzenie do stanu perfect kolejny tysiąc, to nie jest to duży procent wartości, o tyle używka za kafla i kolejne pół na serwis każe się zastanawiać nad sensownością tego. Jak wyżej kol. @dragonek powiedział, "odrada" dotyczy osób nie mających pojęcia jak ocenić stan techniczny i nie posiadających bazowego zestawu narzędzi warsztatowych. Cytuj
Seb Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca (edytowane) Bardzo problematyczny temat, bo nikt o zdrowych zmysłach nie poleci Ci konkretnych rowerów używanych w tej cenie. Przykro mi ale według mnie na sensowny nowy rower to za mało. Co nie znaczy że się nie da ale jak coś będzie nie tak (uszkodzona rama lub rower, zajechany napęd i kolejne PLN-y do wydania aby móc jeździć) to kto będzie ponosił za to odpowiedzialność. Bez podstawowej wiedzy na temat rowerów i jak kupić używany to bym się nie odważył. Musisz się zaprzyjaźnić z kimś kto się zna na rowerach i Ci pomoże przy wyborze ewentualnie. Edytowane 19 Czerwca przez Seb 1 Cytuj
adadadi Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca To już każdy sam musi sobie odpowiedzieć ile jest gotowy dołożyć do roweru. Co nie zmienia faktu że kupując rower za 600 zl i dokładając do niego 600zł (skrajny przypadek) wydajemy 1200zł a nie 5 czy 6 tysiakow. Cytuj
dragonek Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca @adadadi chyba, źle zrozumiałeś powyższe wypowiedzi. Nikt nie napisał, że na nowy, porządny rower trzeba wydać 5-6 tysiaków. Cytuj
adadadi Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca Zrozumiałem, wiem że można kupić rower dużo taniej. Po prostu trochę mi sie przekoloryzował w stronę bardzo tani i drogi. Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 10:04 Napisano Sobota o 10:04 (edytowane) W dniu 16.06.2026 o 16:32, lapaour napisał: Jakie modele i marki są obecnie godne do rozważenia w budżecie ok 1000 złotych (używka) ? Za 1000 zł można obecnie kupić nowy rower na kołach 29", z napędem Shimano 3x7 (i to nie z wolnobiegiem, a z kasetą 12-28 i tylną przerzutką Altus). Hamulce V-brake to mniejsza masa i prosta obsługa. Do wymiany jedynie łańcuch po kilkuset kilometrach (bo pewnie dali najtańszy HG40 lub KMC Z) i opony na jakieś lżejsze i węższe (jeśli to ma być na szutry i asfalty, np. takie: Opona rowerowa Kenda Piedmont 28x1,75 drutowana 700x45, 5905220904143 • Cena • Opinie - Allegro ). Rower MTB Attabo ALPE 1.0 rama 17 cali koło 29 " czerwony, 5904823880182 • Cena • Opinie - Allegro Za te pieniądze to prawdziwa okazja, a rozmiar 17" będzie na Ciebie odpowiedni (większe są już droższe). P.S. Nawet piasty dali na łożyskach maszynowych (tak jest w opisie). Edytowane Sobota o 10:08 przez marvelo 1 Cytuj
dragonek Napisano Sobota o 11:48 Napisano Sobota o 11:48 Zgadzam się z przedmówcą. Opony do ew. zmiany a 17" powinna być dobra na wzrost 170cm, choć ma on dosyć mocno progresywną geometrię, patrząc po zdjęciach w komentarzach na allegro: https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-attabo-alpe-1-0-17-lekki-aluminium-shimano-altus-suntour-16021198454#productReviews PS: 19 cali jest tylko 50zł droższy tutaj i także w niebieskim kolorze: https://sportano.pl/p/419906/rower-gorski-meski-attabo-alpe-1-0-czerwony Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi