KoVVex Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Cześć, Zaczynam drugi sezon na rowerze Indiana Gravel M22 28". Mam świadomość, że jest to rower budżetowy i służy mi głównie do amatorskiej, rekreacyjnej jazdy. Najczęściej robię trasy 20–30 km, sporadycznie zdarzy się coś dłuższego. Ogólnie z roweru jestem zadowolony, natomiast najbardziej przeszkadzają mi manetki umieszczone na górnej, płaskiej części baranka. Podczas jazdy są dla mnie mało wygodne i często trzeba odrywać rękę od chwytu, żeby zmienić bieg. Rower jest wyposażony w napęd Shimano Tourney 3x7 i stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych osób: Czy da się wymienić same manetki na klamkomanetki (STI), pozostawiając obecny napęd Shimano Tourney 3x7? Jeśli tak, to jakie modele klamkomanetek warto rozważyć w rozsądnym budżecie? Czy taka modyfikacja ma sens ekonomiczny, czy lepiej od razu myśleć o wymianie całego napędu? Jeśli wymiana napędu byłaby lepszym rozwiązaniem, to jaki napęd polecilibyście do tego roweru i rekreacyjnego zastosowania? Na co powinienem zwrócić uwagę pod kątem kompatybilności (koło, kaseta/wolnobieg, przerzutki itp.)? Nie zależy mi na wyścigach ani bardzo sportowej jeździe. Chciałbym przede wszystkim poprawić komfort użytkowania i ergonomię zmiany biegów bez pakowania dużych pieniędzy w budżetowy rower. Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Pozdrawiam Cytuj
Przecietny Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Jeśli ma być korzystnie cenowo to są klamkomanetki sensah, 8 i 9 rzędów, nie jest to poziom shimano ale są bardzo przyzwoite, szkoda,że masz tam wolnobieg a nie kasetę wtedy moglbys wymienić kasete i mialbys wiecej rzedów. 7 rzędowych żadnych nie znam ale te będą pasowały. Kwestia blokady kliknięć na przerzutce powyżej siódmego. Jeśli chciałbyś zmienić cały napęd to wraz z kołem bo jak pisałem wolnobieg a nie kaseta u Ciebie wystepuje a to już inna piasta. Do rekreacji mogłbyś złożyć np 2x9 powinno wystarczyc. Piszę o takim napędzie bo łatwo przy tym napędzie mieszac, można tanio skonfigurowac, mozesz miec klamkomanetki sora/sensah i przerzutki mtb, mozesz też zastosować cały napęd sora ale moze byc twardo zalezy jak jezdzisz. Oprócz tego masz nowe napędy cuse z klamkomanetkami i 8 rzędową esse. Wybór jest. 1 Cytuj
KoVVex Napisano 13 Czerwca Autor Napisano 13 Czerwca Po przeszukaniu i poczytaniu paru tematów w Internecie tak myślałem że napęd będzie najlepszym rozwiązaniem. Przyjmując że zdecydowałbym się na wymianę tego napędu i koła. Byłbyś w stanie @Przecietny zaproponować konkretny jakiś zestaw części których musiałbym szukać aby to poprawnie ze sobą grało? Cały napęd lub złożony z różnych firm. Byłbym naprawdę wdzięczny. Cytuj
Przecietny Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Są jeszcze klamkomanetki SHIMANO Tourney ST-A070, nie siedze za bardzo w siedmiu rzędach i zapomniałem o tym, https://ctbike.pl/shimano-tourney-st-a070-klamkomanetki-dzwignie-przerzutek-hamulca-szosowa-kpl-3x7rz.html może to by Cię zadowoliło, moglibyśmy omówić temat osprzętu ale to nie na teraz. Moze ktos jeszcze swoje 3 grosze dorzuci. 1 Cytuj
KoVVex Napisano 13 Czerwca Autor Napisano 13 Czerwca A czy coś takiego, będzie warte uwagi? Znalazłem do nich wpis "Jest to bliźniaczy model klamkomanetek Microshift" https://www.joom.com/pl/products/6a03b865680c3f01a6734028?currency=PLN&utm_productid=6a03b865680c3f01a6734028&utm_feed=web&utm_hash=2cd6debbb9254e3fc0786398fe36ecba&variant_id=6a03b865680c3f42a6734031&gsAttrs=eyJyZWdpb24iOiJQTCJ9&exp_price=MTgyLjEg&country=PL&utm_audienceid=advertising_web_impact_2d&click_id=wfoXlP1ArxyZWa-3dHQCZwp%3AUkuTVSXxVw1rXc0&sharedid=&utm_medium=partners&utm_source=impact&utm_campaign=2414876&irgwc=1&afsrc=1 Cytuj
KSikorski Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Wiele osób sprzedaję komplet napędu zdjęty z nowego roweru po zakupie, szedł bym tą drogą by zachować ekonomiczny sens. By zachować zgodność z kołem 7rz trzeba szukać Shimano Claris. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Te klamkomanetki SHIMANO Tourney ST-A070 wydają się rozsądnym wyborem, bo same rozwiązują problem. A jak pójdziesz dalej, np. w 2x9 to zapłacisz za koło, kasetę, przerzutkę, łańcuch, klamkomanetki, korbę i przednia przerzutka. Żeby zostawić korbę czyli 3 rzędy to trzeba znaleźć klamkomanetki odpowiednie, ale takie są na 2x8, więc korby nie zostawisz. Jak ci pasują przełożenia to klamkomanetki tourney są rozwiązaniem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi