Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zaczynam drugi sezon na rowerze Indiana Gravel M22 28". Mam świadomość, że jest to rower budżetowy i służy mi głównie do amatorskiej, rekreacyjnej jazdy. Najczęściej robię trasy 20–30 km, sporadycznie zdarzy się coś dłuższego.

Ogólnie z roweru jestem zadowolony, natomiast najbardziej przeszkadzają mi manetki umieszczone na górnej, płaskiej części baranka. Podczas jazdy są dla mnie mało wygodne i często trzeba odrywać rękę od chwytu, żeby zmienić bieg.

Rower jest wyposażony w napęd Shimano Tourney 3x7 i stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych osób:

1. Czy da się wymienić same manetki na klamkomanetki (STI), pozostawiając obecny napęd Shimano Tourney 3x7?
  2. Jeśli tak, to jakie modele klamkomanetek warto rozważyć w rozsądnym budżecie?
  3. Czy taka modyfikacja ma sens ekonomiczny, czy lepiej od razu myśleć o wymianie całego napędu?
  4. Jeśli wymiana napędu byłaby lepszym rozwiązaniem, to jaki napęd polecilibyście do tego roweru i rekreacyjnego zastosowania?
  5. Na co powinienem zwrócić uwagę pod kątem kompatybilności (koło, kaseta/wolnobieg, przerzutki itp.)?

Nie zależy mi na wyścigach ani bardzo sportowej jeździe. Chciałbym przede wszystkim poprawić komfort użytkowania i ergonomię zmiany biegów bez pakowania dużych pieniędzy w budżetowy rower.

Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli ma być korzystnie cenowo to są klamkomanetki sensah, 8 i 9 rzędów, nie jest to poziom shimano ale są bardzo przyzwoite, szkoda,że masz tam wolnobieg a nie kasetę wtedy moglbys wymienić kasete i mialbys wiecej rzedów. 7 rzędowych żadnych nie znam ale te będą pasowały. Kwestia blokady kliknięć na przerzutce  powyżej siódmego. Jeśli chciałbyś zmienić cały napęd to wraz z kołem bo jak pisałem wolnobieg a nie kaseta u Ciebie wystepuje a to już inna piasta. Do rekreacji mogłbyś złożyć np 2x9 powinno wystarczyc. Piszę o takim napędzie  bo łatwo przy tym napędzie mieszac, można tanio skonfigurowac, mozesz miec klamkomanetki sora/sensah i przerzutki mtb, mozesz też zastosować cały napęd sora ale moze byc twardo zalezy jak jezdzisz. Oprócz tego masz nowe napędy cuse z klamkomanetkami i 8 rzędową esse. Wybór jest.

• +1 pomógł 1
Napisano

Po przeszukaniu i poczytaniu paru tematów w Internecie tak myślałem że napęd będzie najlepszym rozwiązaniem.

Przyjmując że zdecydowałbym się na wymianę tego napędu i koła. 

Byłbyś w stanie @Przecietny zaproponować konkretny jakiś zestaw części których musiałbym szukać aby to poprawnie ze sobą grało?

Cały napęd lub złożony z różnych firm.

Byłbym naprawdę wdzięczny.  

Napisano

Te klamkomanetki  SHIMANO Tourney ST-A070 wydają się rozsądnym wyborem, bo same rozwiązują problem. A jak pójdziesz dalej, np. w 2x9 to zapłacisz za koło, kasetę, przerzutkę, łańcuch, klamkomanetki, korbę i przednia przerzutka. Żeby zostawić korbę czyli 3 rzędy to trzeba znaleźć klamkomanetki odpowiednie, ale takie są na 2x8, więc korby nie zostawisz. Jak ci pasują przełożenia to klamkomanetki tourney są rozwiązaniem. 

• +1 pomógł 1